[MK7] Zegarek nie działa po włączeniu świateł

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mój problem polega na tym że gdy mam wyłączone światełka zegarek działa i wszystko jest ok (można go ustawić, prawidłowo odmierza czas) ale gdy tylko włączam światła czy to pozycyjne czy mijania zegarek zamiera bez ruchu i nie idzie go nawet przestawić już nie mówiąc o tym że nie świeci czy to może być coś poważniejszego? Pytam bo niewiem czy opłaca sie go wyciągać :/ Pomocy!

[ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2009-05-12 17:25:42 ]
[ powód edycji: Tytuł: "Problem z zegarkiem", nie za wiele mówił! ]

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-10-04 21:12:50 ]

Cytat:
2009-05-12 17:25:32, Blazey pisze:
Brak masy.

Ale czy napewno? A możliwym jest żeby gdzieś w okolicy zegarka (lub w samym zegarku-np żarówka) było zwarcie ??

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-10-04 21:13:06 ]

Pytałem tylko dlatego że ten zegarek nie działa u mnie od kiedy mam auto a pomyślałem o tym tylko dlatego że gdzieś tu na forum przeczytałem że nie dość że ma działać ( w co sie nie zagłębiałem) to na dodatek ma świecić jutro to sprawdze pozdrawiam!

Ok. Zgubiłem się! Który z tych czterech przewodów prowadzacych do zegarka to jest masa?? I jak to zrobić by jej nie brakowało i po włączeniu świateł zegarek działał??

brązowy, nr1 we wtyczce

a jak zrobić zeby jej nie prakowalo ?.... podłączyć

Cytat:
a jak zrobić zeby jej nie prakowalo ?.... podłączyć

Można więc na stałe poprowadzić skąś mase ?? np z radia lub tp ??

można, podłącz pod cokolwiek co ma masę i sprawdź czy zegarek będzie pracował prawidłowo

No i nadal lipa :/ masa dosłana z gniazda zapalniczki po podłączeniu pod pin nr 1 nie spowodowała żadnej reakcji :/ i nadal jest tak jak było- po włączeniu świateł zegarek nadal nie działa. Masa napewno była bo przewód od masy z gniazda zapalniczki podłączyłem "na krótko" do żarówki z zegarka i ta zaświeciła. Czego teraz mógłbym sie czepić ??

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-10-04 21:13:29 ]

No pomogło dziekuje za pomoc Pozdrowionka

Witam,
Ja też mam podobny problem co kolega husky2009 z tym, że u mnie zegarek działa ale nie świeci gdy są włączone światła.Czy to też kwestia masy?

[ wiadomość edytowana przez: inccognito dnia 2009-06-27 16:08:04 ]

zacznij od sprawdzenia żarówek

Żarówki są w porządku bo nawet ostatnio wymieniałem postojówki.

w takim razie pozostaje sprawdzić czy na jednym z 4 przewodów w kostce pojawia się +12V przy włączonych światłąch. Jeśli tak, usterka gdzieś w zegarku. Sprawdz luty i ścieżki od kostki do żarówek.

ale to 12V powinno być na jednym przewodzie, czy na wszystkich? Wiesz co teraz zauważyłem, że w płytce od tego zegarka w miejscu gdzie jest te 6 pinów jeden z nich nie jest wlutowany( środkowy w dolnym rzędzie).To może być to??

Cytat:
2009-06-27 17:13:33, inccognito pisze:
ale to 12V powinno być na jednym przewodzie, czy na wszystkich?

jakby miałobyć 12V na wszysktich to puściliby jeden kabel a nie 4

w kostce masz cztery kable:

plus,
masa,
plus po włączeniu świeteł - do podświetlenia
masa na diodę immo,

[ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2009-06-27 18:06:12 ]

Podpowiem moze bo tez mialem podobny problem.Wyjmij i sprawdz na sucho zarowki, to podstawa.Troche roboty z tym wiem, ale warto.Poloz je sobie na biorku i podlacz pod 12 V.Jesli beda swiecily to wsadz do zegara i najlepiej zdejmij przed tem obudowe tą czarna(pokrywa zegara).Wlacz postojowki, zamknij drzwi zeby nie piszczal i wsadz zarowke i pokrec nia do momentu az zalapie(zaswieci).Mozesz tez lekko podgiąć blaszki ktore sa na "gwincie" zaroweczki.Powinna wtedy zaswiecic w zegarze.Jesli nie to ...... nie wiem.Ja mialem to samo, wkladam zarowki odpalam swiatla a tu ciemnosc..... K...a co jest?!Na blacie mi dzialają a tu nie co jest do cholery?!Myslalem ze zejde.Tak wic sprawdz moją porade moze sie uda.Pozdrawiam

Ja natomiast po wymianie padniętego zegarka mam tylko połowę podświetlenia. Choć przed zmontowaniem wszystkiego sprawdziłem obie żaróweczki i były ok, to po założeniu działa tylko jedna. Na szczęście w miarę widać cyferblat w ciemnościach, a nie chce mi się już tego znowu rozbierać