Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2003-10-07 22:03:24 JEŻELI TO PANEWKI , A RESZTA JEST W PORZĄDKU TO PROPONUJĘ WYMIENIĆ PANEWKI , ZROBIĆ SZLIF WAŁU I JEŹDZIĆ DALEJ.KOSZT NIE JEST WIELKI , A KUPUJĄC UŻYWANY SILNIK TO TAK NAPRAWDĘ KUPUJE SIĘ KOTKA W WORKU.JA W 1999 ROKU PŁACIŁEM ZA WYMIANĘ WSZYSTKICH PANEWEK , SZLIF WAŁU , WYMIANĘ ŁAŃCUCHA ROZRZĄDU , NAPRAWĘ POPMY OLEJOWEJ , OLEJ+FILTR 600PLN.ALE SILNIK CHODZI DO TEJ PORU JAK NÓWKA.ZRESZTĄ FIACIK JEST NA SPRZEDAŻ.TUTAJ SZCZEGÓŁY
p.s. Nie ma jak CAPS LOCK ![]() |
![]() dr_scott El Nino Tarnowitz O.-S. | 2003-10-07 22:30:45 no wszystko zalezy od tego czy chcesz pozostac przy tym co masz czy moze zwiekszyc power i komfort...
nie wydaje mi sie calkiem na miejscu porownywac remont polskiego silnika 1.6 ze zmiana na DOHC. silniki DOHC daja o wiele wieksze korzysci, jest duzo trwalszy i niezawodny, ma wieksza moc, momnet obrotowy, kulture pracy, elastycznosc, dynamike... a wiec korzysci ida w wielu plaszczyznach. polski silnik wytrzymuje kolo 100.000km (3 podpory walu) wloski - 300.000km (5 podpor), a wiec koszt sie zwroci predzej czy pozniej. ja osobiscie wykopalbym polski silnik na kosmos i poszukalbym jakiejs argenty z silnikiem po remoncie. bo oprocz samego silnika dochodzi wiele innych przydatnych elementow jak np wspomaganie kiery. mam wlocha pod maska i nigdy nie wroce to polskiej konstrukcji! za zadne pieniadze. dobra argente mozna znalezc za 1000..1500 zeta i naprawde warto sie zastanowic nad przekladka. |
![]() road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2003-10-07 22:39:36 Remontuj 1.6 w DOHC nie ma co sie bawic wiekszosc to padaki (po nie wiadomo jakich przebiegach) ktore objezdzaja w dobrym stanie 1,6. |
![]() RAJAX warszawa | 2003-10-07 23:46:54 ok dzieki Admiral.ale słyszałem ze docierajac trzeba zmieniać kierunek obrotów.czy to prawda i czy wiertarka w takim razie musi miec regulacje obrotów lewo /prawo???????? ![]() |
![]() Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2003-10-08 00:03:17 nie ma to znaczenia.
|
![]() RAJAX warszawa | 2003-10-08 16:37:52 CO DO DZWIGIENEK TO SZLIFOWAŁEM JE! ALE DALEJ KLEPIE. |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-10-08 18:59:18 Jeszcze nie słyszałem, żeby przylgnie zaworów i gniazd docierać na błysk i to pastą polerską. Sorki Panowie ale wasze infromacje są błędne. Docieranie robi się obecnie raczej rzadko ze wzgledu na dobrą jakośc obróbki gniazd zaworowych w zakładach (o dobrej renomie), które oferują usługi regeneracji głowic. Poza tym naogół gniazd zaworowych teraz się nie frezuje-są za twarde ale wytacza się je na obrabiarkach (Sunen-taka jest na Krasnobrodzkiej) specjalnym twardym nożem z węglików który obrabia wszystkie trzy kąty gniazda w jednym przejściu. Jeżeli zawór jest nowy i prosty(grzybek nie bije) i prowadnica nie ma nadmiernego luzu to fachowcy sprawdzają przylgnię na tusz i w 99% przypadków nie trzeba nic docierać. Ja kiedyś odnosiłem się z dużą rezerwą do zapewnień, że nie trzeba docierać tak przygotowanyh gniazd z zaworami i jednak delikatnie je docierałem ale wystarczały trzy cztery obroty w lewo-prawo (można używać wkrętarki) i na zaworze oraz na gnieździe pozostawał szary matowy ślad o jednakowej szerokości co świadczy o doskonałym przyleganiu tych części do siebie i gwarantuje szczelność. Jako pasty używałem zawsze zawiesiny proszku korundu w oleju silnikowym, dostałem ten proszek kiedyś od fachowca, który regenerował dwusuwy i docierał tym otwory w korbowodach pod nadwymiarowe igły.
Jeżeli operacja docierania wygląda u was tak, że trzeba to robić długo to świadczy to o nadmiernym zużyciu przylgni gniazd i zaworów. W takim razie należy przeprowadzić opisaną przezemnie obróbkę bo tylko to da zadowalające efekty przywracając elementom właściwe wymiary i kąty, czyli tzw prawidłową geometrię gniazd i grzybków zaworów. Docieranie na siłę powoduje,że na przylgni zaworu tworzy się rowek o przekroju półkolistym, na gnieździe przylgnia też ma najczęściej zły kąt i nieprawidłową szerokość. Taka naprawa mija się z celem i jest niefachowa a tym samym nie rokuje na długą i niezawodną pracę silnika. |