MotoNews.pl

[mk7 1.6 16V] wymiana rozrządu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siema.. Mam do Was pytankie, za 2 miechy minie 5 lat od wymiany rozrządu w moim autku, przez ten czas samochodzik przejechał 38tys. km. Waham się czy rozrząd koniecznie wymieniać już czy ewentualnie można jeszcze parę miesięcy poczekać. Kilometrów za dużo nim nie tłukę a krucho ostatnio z kasą ale jeśli wiekszość będzie za wymianą to trudno, nie bedę oszczędzał..

teoretycznie jeżeli jest maly przebieg to rozrząd wymienia sie co 7 do 8 lat, także jeżeli jesteś pewny daty wymiany to spokojnie jeszcze pojezdzisz.

Jestem pewny bo ojciec wymieniał, mam rachunki przed oczami.. No dobra, w takim wypadku jeszcze te pół roku poczeka..

Przebieg nieduzy od wymiany, ale musisz sie liczyc z tym że pasek sie zwyczajnie starzeje!

[ wiadomość edytowana przez: FAROW dnia 2011-07-19 14:49:45 ]

hehe dobrze się zastanów. Napisz jeszcze ile km robisz miesięcznie.
Ja w swojej megi zwlekałem ze względu na brak kasy no i niestety nie doczekałem się.
Koszta zerwanego paska prawie 2000zł.
Powiem tak jeśli nie robisz długich tras to bym nie wymieniał, ale to tylko moje zdanie

Robię koło 1000-1100 km miesięcznie po mieście, więc chyba tragedii nie ma.. A pytam bo właśnie się zastanawiam..

A poprzednia wymiana była kompletnego rozrządu czy tylko paska?

Heh, niestety nie wiem.. w papierach jest wpisane "wymiana rozrządu i paska klinowego alternatora", jak ojciec wróci z roboty to się dowiem.. Ale mam rozumieć że jeśli był wymieniany tylko pasek to nie ma na co czekać a jeśli komplet to "jest dobrze", tak??

Jezeli był wymieniany komplet to dla swietego spokoju wymienilbym sam pasek, to koszt ok 90zł z wymiana, licząc ze pasek bedzie za 40zł, bo nie wiadomo co masz tam wlożone a wiem że np paski GATES-a są bardzo podatne na zrywanie, jezeli masz orginal to jezdzić jeszcze smiało
Jezeli byl sam pasek tylko robiony i jak masz przebieg ponad setke, to robić caly rozrząd bo tu już ryzyko, dowiedz sie. Ja tak mialem, ze był wymieniony tylko pasek i niby okej ale dobrze ze wyskoczyła naprawa uszczelniacza walka rozrządu, bo sie okazalo że ta najwieksza rolka napinacza, byla juz praktycznie na rozsypaniu.

Kolego, ktory mechanik Ci wymieni rozrząd w Escorcie 16V za 50 zł?

A co do samej wytrzymałości, to wszystko zalezy od tego jak autko jest uzytkowane, jakiej jakosci czesci zostały ostatnio włożone itp... Czasem tez kwestia szczescia tylko! Mozesz ewentualnie odchylic obudowe i zerknac na niego, czy nie ma juz spekan itp, jesli ma to szybka wymiana, a jesli nie ma to.... o niczym nie swiadczy i tak moze strzelic lada dzien!

[ wiadomość edytowana przez: FAROW dnia 2011-07-19 14:50:15 ]

Dobijacie mnie jest jak z prognozą pogody, bedzie fajnie albo będzie padać deszcz Dowiem się czy był robiony komplet czy sam pasek, jeśli tak to jeszcze pół roku będzie musiał pożyć a potem i włożę nowy komplecik, a jeśli sam pasek to za dwie będzie nowy komplet.. A tak a propo, jaki jest jest koszt wymiany takiego kompleciku?? Sama robocizna znaczy się..

Powiem Ci tak, 150 zł to normalna cena, jak ktos zawola wiecej to troszke przesadza jak znajdziesz za 100 zł to dobra cena! Wazne zeby zrobil Ci to ktos dobrze, odpowiednio naciagnał i ustawił!

U mnie mechanik wziął 140zl za wymianę uszczelniacza rozrządu, uszczelki miski olejowej no i rozrząd kompletny, powiedział mi że za sama wymianę paska bierze 50zl, bo co innego jak jeszcze dochodzą napinacze, no i stary jego klient jestem, takze rabacik poszedł. Podkreslam sam pasek bo po co ma wymieniać znowu komplet jak juz dopiero co to robił.

a ja właśnie wróciłem z pracy i kupiłem se parę pierdołek
takich jak pełen rozrząd i filtr paliwa jutro jade po filtr oleju i powietrza i po nowy olej