MotoNews.pl

Odpala za drugim razem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam problem z swoim espero mianowicie na zimnym silniku jak chce odpalić wchodzi na 900 obrotów i gaśnie, za drugim razem jak odczekam chwile wskakuje na 2000 obrotów po czym spada do 1200. I takie pytanko co to może być czyżby pompa nie daje odpowiedniej dawki paliwa że tak robi czy coś innego. Silnik jaki mam to 1.5 16V z gazem.

Raczej obstawiałbym kable, może wilgoć. Zmień kable, przeczyść styki. Nie wiem. Tak mi się wydaję.

Świece i kable zostały wymienione dwa tygodnie temu i dalej takie coś robi.

moze krokowy wariuje. odpalasz na benzynie czy na gazie?

mniałem ci ja tak jak miałem ElPiDżi II generacji - mapy benzyny się rozjeżdżały. Spróbuj pojeździć parę km przed nocą na benzynie i sprawdź, czy na drugi dzień też jest problem z odpaleniem.

mozliwe że tak jak kolega pisze mapy się rozjechały. Jeden z powodów to może być błędna emulacja sondy lambda

Cytat:
2009-07-29 21:28:27, Jabuszko pisze:
mozliwe że tak jak kolega pisze mapy się rozjechały. Jeden z powodów to może być błędna emulacja sondy lambda

Emulacja sondy lambda polega na podaniu fali prostokątnej o współczynniku wypełnienia 1:1 na wejście ECM i gdyby z ustawieniami komputera gazowego było coś nie tak to od początku po założeniu LPG byłyby problemy z rozjeżdżającymi się mapami.
Jeżeli faktycznie powodem jest błędna emulacja w co nie chcę mi się wierzyć to wystarczy przed uruchomieniem silnika wyjąć na chwilę bezpiecznik od ECM żeby to sprawdzić. Miałem kiedyś bardzo podobne problemy jak był uszkodzony wężyk między regulatorem ciśnienia paliwa a listwą. Może warto też sprawdzić sam regulator ciśnienia.

Cytat:
2009-07-29 22:32:22, wacek99 pisze:
Emulacja sondy lambda polega na podaniu fali prostokątnej o współczynniku wypełnienia 1:1 na wejście ECM i gdyby z ustawieniami komputera gazowego było coś nie tak to od początku po założeniu LPG byłyby problemy z rozjeżdżającymi się mapami.

napisalem tak gdyż pewnego razu po odłączeniu akumulatora nie zrobiłem prawidłowej adaptacji ECU ekektem zcego była dobra jazda na LPG a na PB gasł odrazu i nie zapalał :O

Po ponownym resecie i adaptacji all działało

Ja go zawsze odpalam na benzynie po czym przełączam na gaz. Dzisiaj sprawdzę ten sposób żeby przed nocą jeździć na benzynie, jak coś pomoże dam znać.