| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-07-28 18:39:56 Ja też jestem tym żywo zainteresowany, bo mój polgas strasznie zamulił autko, a spalanie duuuże!
Ale w temacie lpg jestem kawka.... Pozdr. P. P.S. Tak bedzie łatwiej. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-07-28 18:51:08 no ja sobie tak nie przerobie..bo tak mam od nowosci |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-07-28 19:15:28 Dla przykładu firma BRC zaleca takie mixery:
Dla silnika 1.8/2.0
Dla silnika 1.5 16V
Niedawno miałem okazję sprawdzić przeróbkę VW z silnikiem 1.6 w odwrotnym kierunku niż ten opisany w podanym forum na temat Lanosa. Najpierw VW miał mixer bez tych żeberek wewnątrznych i osiągał max. 4300 obr. i zaczynało go dławić. Po prostu zaczynało brakować gazu pomimo całkowitego otwarcia zaworu sterującego. Po zmianie na mixer podobny do tego na zdjęciach (zresztą również zalecanego przez BRC dla silnika VW1.6) okazało się, że silnik bardzo ładnie wkręca się na obroty, a zawór nie musi się otwierać całkowicie. Tłumaczę to tym, że mixer bez tego motylka wewnątrz zubaża niekorzystnie mieszankę na wysokoch obrotach, chociaż może na niskich będzie dawał lepszy "ciąg" silnikowi. W związku z tym mixer pewnie trzeba dobrać do stylu jazdy kierowcy |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-07-28 21:42:56 Ja mam taki jak qbaj i dezerter a jak autko chodzi?? Zapytajcie bogdana |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-07-29 17:53:54 Qbaj - Ty się znasz troszku na lpg...? Może bysmy się kiedyś spiknęli i bys spojrzał, co ja u siebie moge zrobić? Pozdr. P. |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-07-30 22:27:20 nie przeglądałerm wszystkich wypowiedzi więc może się powtórzę.
miałem mikser taki jak ten klient początkowo. na lpg chodził podobnie jak na pb (część gazowników powie że dobra instalka) ale wywalał mi błąd EGR jak zobaczyłem jak zmniejsza dolot to osłupiałem. zakręciłem się za innym. namawiali mnie na palnikowy ze standardową średnicą 32mm. te 32mm wydawały mi się małe bo przepustnica ma ok. 42 mm. zamówiłem więc mikser na "życzenie" z przelotem 42mm. samochód na pb poprostu ożył (wolne obroty na lpg , co zrozumiałe, są minimalnie bardziej "nerwowe") a po ponownej regulacji lpg myślę że będzie znacznie lepiej również na gaziku ps. błąd EGR jak ręką odioł |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-07-30 22:32:29 no to musze się do Ciebie Malyzk znów wybrać.... Pozdrówka! P. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-08-23 00:31:26 Nie jest prawdą, że większy mikser = "lepsiejsze" osiągi. Mikser należy dobierać tak, aby odpowiednio współgrał z jednostką napędową.
Jeśli będzie zbyt mały (niewielka średnica) - zamuli nam auto na skutek zbytniego zmniejszenia ilości przepływającego powietrza. Poza tym, nie będzie możliwe odpowiednie wyregulowanie mieszanki dla obrotów niskich, średnich i wysokich. Zbyt duży mikser (zbyt duża średnica przelotu) spowoduje z kolei, że nie będziemy w stanie wytworzyć odpowiedniego dlań podciśnienia w czasie przepływu powietrza przez kryzę (w przypadku mieszalników palnikowych). To z kolei sprawi, że mieszanka będzie niemalże permanentnie zbyt uboga a także, podobnie jak w poprzednim przypadku, nie będziemy w stanie odpwoeidnio wyregulować składu AFR w funkcji obrotów. Tak więc - odpowiednio dobrany mikserek to podstawa
Pozdrawiam - SpeedR |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-08-23 02:19:56 Miksery dobiera się na podstawie tabel: pojemności, liczby i układu cylindrów.
Oczywiście zmiennych jest nieco więcej, ale wymienione wyżej to główne czynniki doboru. Czy po wstawieniu innego typu miksera auto zacznie lepiej pracować Jak wynika z wcześniejszych postów opinie są podzielone.
Pozdrawiam - SpeedR |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-23 15:40:16 no teoretycznie to zdajsie zalecaja 32mm..no ale to jest istotne zwezenie..hehe marzeniem by byl mikser o zmiennej geometrii z regulowana srednica..cos jak przeslona w aparacie fotograficznym.. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-08-07 08:24:01 odświeżam temat
Trochę przeglądałem neta i na jednym z forów znalazłem link do strony Rybackiego klik Są tam miksery strumieniowe inne (chyba) niz ten na naszym forum mikser U Rybackiego są miksery strumieniowe o różnych średnicach, są i takie dedykowane do Espero. Zastanawiam sie nad kupnem takiegoż miksera. Koszt niewielki w porównaniu z blosem a byc może poprawi pracę silnika. |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-08-07 08:50:38 ciekawe gdzie ty wsadzisz taki mikser |