MotoNews.pl

Różnica pomiędzy piastą z ABSem i bez

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jaka jest różnica pomiędzy zwrotnicą z piastą z ABSem i bez? mogę założyć do swojego essiego w którym nie mam ABSu taką piastę ?

Jeżeli nie masz ABSu to możesz założyć dowolną. piasta z ABS ma przytwierdzony talerz absu. Zwrotnica ma ucho na czujnik. więcej różnic nie widzę.

Nie zakladaj tej z abs bo bedziesz mial problemy jak ukrecisz sruby Własnie walcze z tym znowu bo na stalowkach to te sruby ladnie ucina na twardym zawiasie. Powie mi ktos czy da sie zrzucic ten przytwierdzony talerz absu bez rozwalania łożyska? On jest przyspawany czy nabijany? Przez ten talerzyk zblokowane jest wybicie szpilki koła z piasty. Czy za kazda zmiania szpilek trzeba wymieniac łożysko czy ktos zna na to jakis patent??

on jest nabijany i jak ściągniesz piastę to spokojnie bij klina w szczelinę między piastą a talerzem absu. Rozpadnie ci się na dwie części, wywalisz talerz i nabijesz z powrotem. Łożysko jest kulkowe i może się rozpaść ale uda ci się je złożyć. Ten sam problem miałem rok temu i dopiero teraz łożysko padło ale z innego powodu.

Cytat:
2011-02-15 16:16:16, Kleszczak pisze:
Łożysko jest kulkowe i może się rozpaść ale uda ci się je złożyć.

znowu bez przesady rok temu przed wyrazowem tez zmienialem szpilke i lozysko nowe dalem (szkoda zmieniac jak sa dobre i szukam sposobu).
Ciekawe jak sie ma ten talerzyk do wywarzenia koła? bo jak z jednej strony jest a z drugiej nie to.. nie wiem

talerzyk jest okrągły i jak go wywalisz to nic się nie zmieni.
Wybijaj spokojnie i nic piaście nie będzie. My to 5 kilowym młotem robiliśmy.

wczoraj pol dnia walczylem z tymi szpilkami, nie lubie po zimie ogladac zawieszenia ale nie bylo zle tylko sworzen. Talerzyki absu juz leza w garazu, wydaje sie byc wszystko ok. z piastami i łożyskami z przodu tez byl prze czad z jednej strony łożysko zostało w całości z drugiej piasta wyszla z bieznia, poskladalem jakbym tego nie rozkrecal i o dziwo dziala
Pojezdze troche jak fundusze przyjda to zrobie te łożyska z przodu pomimo iz nie słychac nic niepokojącego.
Fakt taki ze na tych szpilkach 63mm bez dystansów dekla (na ori felge z RSmk5) nie założe. na sile wejda ale po coz

mi też się rozsypało i bez problemy zlożyłem,dopiero nie dawno wymieniłem na drugie łożysko.