| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PoLaRoS Espero 1.8CD Warszawa | 2003-08-23 14:03:53 Chcialem wkoncu wymienic naglosnienie z tylu. Zastanawiem sie nad
glosniki basowe 16 + gwizdki + zwrotnice http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15339675 czy 16 trojdrozne http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15456982 ( nie wiem czy 16.5 wejdzie do naszego samochodzika ). Ktore z nich sa lepszym rozwiazaniem. |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2003-08-23 14:17:31 Temat był kilka razy omawiany.
Najobszerniej w tym miejscu. |
SzybkiKosta HONDA CBR 600F, SEAT ... Warszawa -Ursynów | 2003-08-23 14:52:33 Ja mam z tyłu VDO 140w 16.5 cm grają bardzo ładnie( zwłaszcza basem |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-08-23 15:07:21 Wybierz glosniki, ktore przy odsluchu beda mialy mniej dolu a wiecej gory bo bagaznik "gra" dosc glosno. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-23 18:18:09
To zależy co chcesz osiągnąć? Czy ma to grać po prostu głośno, raczej "czysto" czy może zależy Ci na dobrej scenie dźwiękowej??? Jeśli ma być "czysto" i raczej "scenicznie" to głośniki najlepiej żeby były delikatnie słyszalne (tylne), do tego przód w zestawie dwudrożnym (średniotonowy + tweeter) w komplecie z filtrem górnoprzepustowym, co pozwoli grać wooerkom bez zakłóceń i głośniej. Zwrotnica ok, ale z odpowiednim pasmem cięcia, lepiej sprawdzi się tak jak mówiłem filtr górnoprzepustowy do przodu (woofer). Na tylną półkę, coś niezbyt dużego, średniotonowego (jak mówił ptaszyna) raczej niech gra wyżej niż niżej. Sub w bagażniku w odpowiedniej skrzyni (zamknięta lub bass - reflex), nie polecam bandpass (pasmowoprzepustowej) ani niesłychanie skomplikowanej do wykonania skrzyni typu linia transmisyjna (z labiryntem portu w środku). Aby sub nie grał zbyt agresywnie zawsze możesz zastosować cewki dławikowe lub regulator głośności sub-a. Pozdrawiam. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-08-24 13:49:02
W takim razie ciężko będzie, żeby całość grała bardzo czysto, bez trzasków podczas głośnego odsłuchu. Aczkolwiek ponawiam propozycję z przednimi głośniczkami "średnimi" + filtr górnoprzepustowy z odpowiednim cięciem. Do tego gwizdki (ale żeby nie były za głośne, bo trzeba będzie zakładać tłumiki 3- lub 6 dB). Nie można też dopuścić, żeby dostały zbyt wiele mocy, bo będą grać "histerycznie". Jeśli nie planujesz montarzu skrzyni to przynajmniej pozbędziesz się problemu z jej projektowaniem i ewentualnych niedogodności z basami subsonicznymi Pozdrawiam i życzę powodzenia w projektowaniu sprzętu - Speed R. |