Głośno

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Temat dotyczy mojej Corsy kombi, zwanej Wagonem z silnikiem 1,4 16V; pytam tu, ponieważ corsomaniacy nie potrafili mi nic doradzić. Otóż, gdy tylko temperatura na zewnątrz spada poniżej 20-18 stopni, zaczynam mieć sportowy wydech, którego wolałbym jednak nie mieć. Trzeba przejechać tak ze 100km, aby się trochę wyciszyło. Przy wyższych temp. w aucie jest cicho i przyjemnie. Zakupiłem ten dziwoląg z przebiegiem 43kkm i było tak od razu, więc wymieniłem oba tłumiki, sprawdziłem szczelność, wymieniłem też zawieszki gumowe. I doopa. Teraz na budziku jest ok 123kkm i nic się nie zmieniło na plus ani na minus. Co może powodować zwiększony hałas w niższych temp?

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: bratyslaw dnia 2009-08-25 11:06:31 ]

Może kolektor wydechowy ma pęknięcie, albo za słabo jest dociągnięty do głowicy.
Inna sprawa to tzw. odkurzacz czyli układ wdmuchiwania powietrza do wydechu. Może jest nieszczelny?

Cytat:
2009-08-25 14:13:44, ilku pisze:
Może kolektor wydechowy ma pęknięcie, albo za słabo jest dociągnięty do głowicy. Inna sprawa to tzw. odkurzacz czyli układ wdmuchiwania powietrza do wydechu. Może jest nieszczelny?

Szczelność jest OK, zatykając wydech mogę prawie zgasić silnik; kolektor cały, ostatnio robiłem uszczelkę pod głowicą, więc i resztę uszczelek zmieniłem, kolektor został splanowany. Zapomniałem dodać, że to buczenie układu wydechowego trudno zlokalizować, choć wydaje mi się, że dochodzi raczej z okolic środkowego tłumika (ale tam jest lewarek zmiany biegów) i - co najważniejsze - występuje tylko podczas jazdy/obciążenia silnika. Na jałowym silnik podczas dodawania gazu pracuje cicho. No i dzisiaj (28*C) było fajnie; wczoraj (17) nie