| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2009-08-25 11:02:13 Witam,
Temat dotyczy mojej Corsy kombi, zwanej Wagonem z silnikiem 1,4 16V; pytam tu, ponieważ corsomaniacy nie potrafili mi nic doradzić. Otóż, gdy tylko temperatura na zewnątrz spada poniżej 20-18 stopni, zaczynam mieć sportowy wydech, którego wolałbym jednak nie mieć. Trzeba przejechać tak ze 100km, aby się trochę wyciszyło. Przy wyższych temp. w aucie jest cicho i przyjemnie. Zakupiłem ten dziwoląg z przebiegiem 43kkm i było tak od razu, więc wymieniłem oba tłumiki, sprawdziłem szczelność, wymieniłem też zawieszki gumowe. I doopa. Teraz na budziku jest ok 123kkm i nic się nie zmieniło na plus ani na minus. Co może powodować zwiększony hałas w niższych temp? Pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: bratyslaw dnia 2009-08-25 11:06:31 ] |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2009-08-25 14:13:44 Może kolektor wydechowy ma pęknięcie, albo za słabo jest dociągnięty do głowicy.
Inna sprawa to tzw. odkurzacz czyli układ wdmuchiwania powietrza do wydechu. Może jest nieszczelny? |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2009-08-25 16:58:57
Szczelność jest OK, zatykając wydech mogę prawie zgasić silnik; kolektor cały, ostatnio robiłem uszczelkę pod głowicą, więc i resztę uszczelek zmieniłem, kolektor został splanowany. Zapomniałem dodać, że to buczenie układu wydechowego trudno zlokalizować, choć wydaje mi się, że dochodzi raczej z okolic środkowego tłumika (ale tam jest lewarek zmiany biegów) i - co najważniejsze - występuje tylko podczas jazdy/obciążenia silnika. Na jałowym silnik podczas dodawania gazu pracuje cicho. No i dzisiaj (28*C) było fajnie; wczoraj (17) nie ![]() |