Dorobienie pręta stabilizatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos dorabial stabilizator? tzn czy ktos zna kowala magika itp ktory wygnie nowy stab z preta{rury}? mozliwe ze bede potrzebowal nowego staba bo chyba sie nie minie oryginalny z wydechem

najlepiej Krakow i okolice.

W Wielkopolsce ogólnie brak kowale mają problem z piecem...

tez był bym chetny. Zwlaszcza ze to nie jest zwykly pret chyba tylko to jakies sprezyste jest.

Wiem, że to rzeźba ale jeden z moich kumpli zrobił tylny stabilizator co prawda do cieniasa z pręta zbrojeniowego do którego dospawał uszy. W kjsach działało dobrze. Auto poszło w Polskę z tym patentem. Może tędy droga. A pręt wygnie każda firma która ma giętarkę i robi ogrodzenia balkony ew hydraulikę.

Cytat:
2009-09-02 21:58:13, enes pisze:
Wiem, że to rzeźba ale jeden z moich kumpli zrobił tylny stabilizator co prawda do cieniasa z pręta zbrojeniowego do którego dospawał uszy. W kjsach działało dobrze. Auto poszło w Polskę z tym patentem. Może tędy droga. A pręt wygnie każda firma która ma giętarkę i robi ogrodzenia balkony ew hydraulikę.

No to prawdziwa rzezba
W cienkim stabi robi sie z prostego drąga.

tylko na stabilizator potrzeba stali sprężynowej, pret zbrojeniowy raczej z takiej nie jest... poza tym pręt mozna robic do lekkich aut, bart raczej chce do czegoś ciezszego. no i pret troche inaczej pracuje na skręcanie niz rura, i tez inaczej wazy.

To wszystko prawda co pisze Poochaty i dlatego na samym początku napisałem, że to rzeźba. U siebie nigdy bym tak nie zrobił. Kumpel szukał rozwiązania po taniości, a że było to już kilka lat temu to teraz sam się z tego śmieje.

kiedyś dorabiałem sprężynke do skrzyni biegów.

najpierw (z odpowiedniego drutu) nadałem jej kształt , a potem powędrowała do pieca chartującego na pare godzin.

żeby stabilizator nie robił tylko za balast

ja bym raczej przejrzał allegro i moze cos dopasował od innego auta i nie wiem czy takie rozwiazanie nie było by najprostrze i najtańsze. jak bedzie za szeroki to zawsze mozna go przyciac na koncach wiec pozostaje poszukać od jakiegos innego auta i moze sie dobierze