Co lepsze na KJS - 12" czy 13"?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanko i prosze o Wasze opinie.

Jakie opony sa lepsze na KJS do malucha:

Debica D124 135/80/12
czy moze jakies 135/70/13 na feldze 13' J5 do SC?

Wg przelicznika opon 13-stki na 135/70 sa nizsze o 1.3mm nizsze niz 12-stki na 135/80 wiec teoretycznie powinny jezdzic porownywalnie a przynajmniej nie spowalniac auta tak jak jest to w przypadku gdy jezdze na oponie 145/70/13 na ktorej odczuwalny jest spadek dynamiki.

Jesli juz kupowac nowe opony 135/70/13 to moze jakies propozycje? Jakis konkretny model wyroznia sie w "tlumie" czy poprostu kupic zwykla Debice Passio?

13" - Debica Navigator.

A nawierzchnia nie ma dla ciebie znaczenia?
Ot tak kupisz opony i będziesz jeźdił w kajtkach i to nie ważne czy po szutrowych , aswaltowych odcinkach czy w śniegu?

Po drugie o oponach, ich markach i rozmiarach jest ze 100 tematów na forum.

Generalnie niewiele jest opon gorszych od D 124

Po Bergu chodza sluchy ze na savach jest zabawa

Cytat:
2009-09-02 15:48:28, cichy_b0b pisze:
Generalnie niewiele jest opon gorszych od D 124

np dębica vivo

Cytat:
2009-09-02 10:39:51, 34 pisze:
A nawierzchnia nie ma dla ciebie znaczenia? Ot tak kupisz opony i będziesz jeźdił w kajtkach i to nie ważne czy po szutrowych , aswaltowych odcinkach czy w śniegu? Po drugie o oponach, ich markach i rozmiarach jest ze 100 tematów na forum.

No jasne ze ma znaczenie ale nie bede osobno kupowal szutruwek, deszczowek i opon na asfalt bo mnie na to raczej nie stac, poza tym w wiekszosci na KJS-ach jest nawierzchnia rozna, raz asfalt raz szuter a w zimie logiczne ze na letnich jezdzic nie bede Chodzi mi mniej wiecej o jakies dobre letnie opony

Co myslicie o :
Hankook K715 135/70R13
Uniroyal RALLYE 380 135/70R13
Sava EFFECTA (5Turbo - zabawa w jakim sensie? Ze da sie bokami jezdzic czy ze dobrze sie trzymaja?)
Dębica Passio 135/70R13
Dębica Navigator 135/70R13

I nikt sie nie wypowiedzial czy bedzie jakas odczuwalna roznica w przyspieszeniu pomiedzy 135/80/12 i 135/70/13?

Cytat:
2009-09-02 19:34:14, dejta pisze:
np dębica vivo

Nowe Vivo robi robote.
Dębica Passio,Dębica Navigator bardzo dobre dla dziadka po 80.

Navigatory... nie chcę tego za darmo... na mokrym torze nie ma jazdy, podobnie na dohamowaniu... Nie polecam!
A na Vivo Porthos zebrał puchar za I miejsce w Bydgoszczy na Ogólnopolskim

Cytat:
2009-09-02 21:34:26, 4xtrim pisze:
Nowe Vivo robi robote. Dębica Passio,Dębica Navigator bardzo dobre dla dziadka po 80.

żeby zszedł na zawał?

Widzę że ile ludzi to tyle opinii.
Co do uniroyala - nie mam z nimi doświadczenia w maluchu, ale mam je w dupowozie (Uniroyal Rally RainSport) i na mokrym robią niesamowitą robotę.
Passio jeśli jest nowe to na suchym klei dość dobrze.
Na Vivo nie raz leciałem w krzaki...

12" czy 13" - jakby Ci ktoś bez Twojej wiedzy podmienił koła to byś nie odczuł różnicy (jeśli chodzi o przyspieszanie).

Cytat:
2009-09-03 08:16:26, 130TC pisze:
Widzę że ile ludzi to tyle opinii. Co do uniroyala - nie mam z nimi doświadczenia w maluchu, ale mam je w dupowozie (Uniroyal Rally RainSport) i na mokrym robią niesamowitą robotę. Passio jeśli jest nowe to na suchym klei dość dobrze. Na Vivo nie raz leciałem w krzaki... 12" czy 13" - jakby Ci ktoś bez Twojej wiedzy podmienił koła to byś nie odczuł różnicy (jeśli chodzi o przyspieszanie).

No wlasnie - dlatego rzucilem temat zeby poznac zdanie innych bo to dosc kontrowersyjna sprawa.
Tez mam te Uniroyale i musze przyznac ze to dobra opona ale chce zmienic na 135/70/13.
I wlasnie idac tym tropem zastanawiam sie mocno (czytajac opinie uzytkownikow) nad Uniroyal RALLYE 380 - moze nie wygladaja ciekawie opona ale wazne zeby byla miala dobra przyczepnosc

problem z R12 jest taki, że jest raczej mały wybór. 135/80 na asfalcie strasznie pływa, jest za wysoka. super byłoby znaleźć oponki R12 o profilu/60, /55 /50 wtedy kaszel chodziłby jak wsciekły

Na suchym aswalcie latam na Kormoran Impulser 13-tki o ile jest sucho.
Na zime mam Dębice Frigo i Michelin Alpin 13-tki.
Na mieszane nawierzchnie mam Hankook a czasem jak jest dużo szutru to ubieram zime.
Na treningach latam na tym co popadnie i jest do niczego zazwyczaj na vivo, nawigator, D124 itd.

[ wiadomość edytowana przez: 34 dnia 2009-09-03 10:35:32 ]

Cytat:
12" czy 13" - jakby Ci ktoś bez Twojej wiedzy podmienił koła to byś nie odczuł różnicy (jeśli chodzi o przyspieszanie).

dokładnie a różnice na zakrętach już czuć 12 się owija o felge niemiłosiernie. 13 już lepiej, a jeszcze lepiej jak będzie na 5 lub 5,5J feldze

To ja sie podziele swoją uwagą
Passio mam 12" i na asfalt jezeli są w miare dobre to sie to nawet spisuje, deszcz odpada zupełnie
Vivo 13" omijaj z daleka bo to tragedia, opona wogole! nie trzyma na mokrym, na suchym też można niezłego bąka pierdolnąć jak jest już przytyrana
Ostatnio kupiłem Uniroyale w tym rozmiarze co podałeś i jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o deszcz i ogólnie syfiastą nawierzchnie. Na suchy asfalt trochę ich szkoda bo bardzo miękka guma
Kormorany też dobrze gonią na suchym.

A ja tam polecam Daytona d110 albo szorstkowana yokohame A.drive AA01

ja tez mam w maluchu daytony chyba d110 i sa gitara

Ja mam Savy effekta (tak sie chyba model nazywa) (135/70R13) i musze jakos dramatycznie nie narzekam, po przesiadce z wynalazkow typu d124 (12") jest o niebo lepiej. Z drugiej jednak strony jak sie scigalem w ulewnym deszczu na torze kartingowym z chlopakami co mieli w hondach R1R no to nie bylo porownania, oni jechali jak po sznurku, ja musialem sie juz niezle napocic.

sie nie dziwie że się musiałeś na pocić bo ciężko jest porównywać dwa odmienne od siebie samochody

A co do samego tematu to naprawdę ludzie zacznijcie szukać po wyszukiwarce a jak chcecie sie dopytać to zawsze można w temacie który kiedyś już był