Lanos

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
23.08.2003 14:59
Dwie osoby, prowadzący motocykl mężczyzna i kierująca samochodem Daewoo Lanos kobieta, zginęły, a dwie - pasażerki motocykla i samochodu, odniosły obrażenia w efekcie zderzenia motocykla i samochodu osobowego, do którego doszło w Łodzi.
Motocyklista uciekał przed próbującą zatrzymać go policją.

Źródło.

Popatrzcie na lanosa, skasowany cały bok. Uderzył tylko motocykl (jakieś 250 kg z prędkością do 150 km/h). Jakie bezpieczeństwo daje ten samochód w przypadku uderzenia samochodu osobowego ważącego 1500 kg z prędkością 80 km/h?

Brrr, raczej makabryczne przedstawienie
Należy jednak pamiętać, że w przypadku motocykla cała siła uderzenia skupia się na małej powierzchni, przy uderzeniu samochodu wygląda to troszkę inaczej, choć faktycznie poziom zabezpieczeń "lekko" zdumiewa, szczególnie wzmocnienia w dzwiach... a raczej ich brak

Andrzej a myslisz ze jak w Espero przydzwoni samochod albo motocykl, to inaczej bedzie wygladal???

Cytat:
Popatrzcie na lanosa, skasowany cały bok. Uderzył tylko motocykl (jakieś 250 kg z prędkością do 150 km/h). Jakie bezpieczeństwo daje ten samochód w przypadku uderzenia samochodu osobowego ważącego 1500 kg z prędkością 80 km/h?

Andrzej motor wpadający w bok samochodu można porównać do pocisku wbijajacego się w ciało, a samochód uderzający w bok drugiego auta można natomiast przyrównać do uderzenia kogoś łopatą. ot takie malownicze porównanie dla uzmysłowienia sytuacji.

Swoją drogą to jedziesz sobie spokojnie, a tu jakiś kutas, który lubi szybko jeździć przydzwania Ci w bok - śmierć na miejscu, bez mozliwości jakiejkolwiek reakcji - być może nawet smierć nieświadoma.

Ostatnio wiele takich wypadkow.

I wszystko przez pajacow na motorach, ktorzy uwazaja sie za krolow drogi i jazdy szybkiej optymalnej oraz bezpiecznej. Sam planuje zakup motoru na drugi rok (w gre wchodzi na dzien dzisiejszy tylko replika Aprili AF1 ), jednakze... szkoda sie wypowiadac, bo wszyscy wiemy jak bylo i jest.

Ponadto wczoraj wracamy ok 21 z ojcem (on prowadzi) i na skrzyzowaniu wyjezdza nam centralnie pod maske Fiat Uno z 60 letnim dziadkiem, zeby te uno jeszcze tylko mignelo, ale 10km/h przez skrzyzowanie z wymuszeniem to juz przesada.

doslownie 15 sekund pozniej wymija nas "na chama" daewoo nexia z postojowymi (?!?) i jednej spalonej lampie z tylu, podczas gdy znad przeciwka jechal autobus. pewnie gdyby nie bylo mnie w samochodzie, ojciec nie puscilby gnoja. nawet myslelismy czy nie zadzwonic na policje, sledzic kolesia i narobic mu bigosu, ale stwierdzilismy ze nie warto.

pajace sa na drogach. tak wiec, glupio to mowic, pajace sa wsrod nas (kierowcow)

Coś słabo wychodzi Wam interpretacja zdjęcia. Uderzenie było bokiem, być może już w poślizgu, gdyż:

- samochód po uderzeniu przechylił się na prawy bok i motor dostał się pod lewe koła pojazdu (już po uderzeniu),

- masywne rozprucie słupaka środkowego na wysokości 1/2 drzwi, masakra z dachu i wyrwanie deski rozdzielczej z przemieszczeniem się słupka przedniego, a także kompletne zniszczenie wzmocnienia podwozia i progu sugerują albo zadziałanie wielkiej siły destrukcyjnej, albo wybitnie słabe wzmacnienia nadwozia.

Zwróćcie uwagę na wgniecenie na tylnym błotniku, z tyłu dachu i złamanie antenki oraz repozycję wycieraczki tylnej szyby - tamtędy przemieszczeła się żyjąca pasażerka motocykla.

W związku z tym, że przeżyła ona wypadek, to siła wyrzutu (jak i samego uderzenia) nie mogły być ogromne, więc wzmocnienia w lanosie były słabe.

Przy takim uderzeniu (większym powierzchniowo niż spotkanie z przodem innego samochodu) wzmocnienia powiiny utrzymać bok, a z samochodu powinien zrobić się "banan". W tym przypadku kompletnie uuściło mocowanie słupka środkowego na dole i wzmocnienia dachu.

Ciekawa zbieżność - moja kolizja jest (do pewnego stopnia) odpowiedzią na Wasze pytania - Maluch uderzył w mój prawy bok - zresztą szczegóły znajdziecie w moim wcześniejszym wątku - mam zdjęcia tylko komu je przesłać żeby podłączył do wątku ? Podajcie mi e-mail a ja wyślę Wam zdjęcia i zobaczycie jak wygląda ESPERO po podobnym zajściu.

Nie wygląda to na uderzenie bokiem - za mała powierzchnia - motor jest na tyle długi, że chociaż pogiołby tylny i przedni błotnik - według mnie uderzenie wygląda na typowo punktowe - czołem motoru (choć mogę się mylić). Myslę ,że przy tej prędkości motoru kierowca nie miałby szans nawet w SAABie.

Jacenty podeslij mi je na cwikus@gameonly.net a jesli sobie tego zyczysz, moga sie pojawic w np. nowym dziale na stronie, crash test Pewnikiem bylaby to innowacja na wszystkich stronach klubowych, ofkoz zdjecia w 1 kolejnosci wrzuce na forum. Aha jesli moglbys to podeslij mi tez link do tamtego tematu na forum bo nie umialem znalezc, to dorzuce posta z fotami.

to ten link : Espero jak banan
Zdjęcia podeślę Ci dziś wieczorem - ok 17-18. Tak w ogóle to Kuba (Jadzwin) miał gdzieś moje zdjęcia poprzedniego ESPERA z kolizji w 2001 Może ich jeszcze nie wyrzucił ........

Wszyscy mowicie o samochodach a wyobrazacie sobie jak wygladal kierowca motoru ?? Przy takiej sile uderzenia patrzac na lanosa nie wiem czy chcialbym zobaczyc kierowcow obu pojazdow

Kiedys bylem swiadkiem (dosłownie) kolizji motoru marki Mz-ka z ładą 2107-kolesie (pijani) podobnie jak w tym przypadku uciekali przed policja i wymusili pierwszenstwo na ładzie!! Pasazer motoru zahaczyl nogą o zderzak a jechali z taka predkoscia ze mu ta noge.....poprostu wyrwalo!! Jak podeszlem to malo nie puscilem pawia-lezy koles, noga lezy metr od niego a on w szoku wrzeszczy gdzie jego noga.Mowie wam ja tez bylem w szoku

Dodam moze, ze zginela kierowczyni lanosa - przesympatyczna zona mojego kolegi po fachu a on sam wegetuje wlasnie w szpitalu podtrzymywany maszynami i zapewne o niczym jeszcze nie wie.

Cytat:
Dodam moze, ze zginela kierowczyni lanosa - przesympatyczna zona mojego kolegi po fachu a on sam wegetuje wlasnie w szpitalu podtrzymywany maszynami i zapewne o niczym jeszcze nie wie.

nie rozumiem jak na człowieka może tyle nieszczęść spaść

speedR jaki brak wzmocnień?????

mam taką rurke z lanosa która jest własnie wycieta z drzwi i pełniła funkcje wzmocnienia......

blaszka 2mm