| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-09-20 07:15:23
posuwać?.....śróbokretem?......
przepraszam ale nie mogłem sie powstrzymać |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-20 11:28:42 Jak na razie nie mam możliwości kontaktu z ASO, ale da mi coś jak odkręcę blachę od spodu skrzyni i tam spróbuje po spuszczeniu oleju włożyć rękę i pchnąć wałek 2(jak już zdążyłem przeczytać to jest chyba wałek zmiany 3 i 4 biegu). |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-20 13:15:25
Tak da Ci ...satysfakcję , że trzymałeś łapę we wnętrzu skrzyni !!
Ja pierdziuuuu!!...powiem Ci Kolego Adamie_27, że różne tu były ludzie i pomysły ...ale takiego DESPERATA co kompletnie bez wiedzy odpowiedniej rozkłada skrzynię biegów wręcz na elementy pierwsze...to na sze forum jeszcze nie widziało !!
|
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-20 23:05:24
No i mi się udało, fakt że rozkręciłem z każdej strony tą skrzynię, i jak się okazało to od spodu nie potrzebnie, ale spróbowałem w tym miejscu co zmienia się biegami(wybierak), chodziło o to żeby właśnie od góry wyśrodkować wodziki od wałków zmiany biegów, i z powrotem zamontować wybierak, i jak się okazało po wciśnięciu sprzęgła luz już był, a po puszczeniu sprzęgła skrzynia była cały czas za sprzęgnięta chyba na 5 biegu, no więc przywróciłem wszystko w gotowości do jazdy (przykręciłem osłony, wlałem olej itp.)i odpaliłem, jak się okazało auto (na luzie)po puszczeniu ze sprzęgła nie chciało jechać, ale coś go lekko dusiło, więc wbiłem bieg nr 1 i rura, wszytko grało, pojechałem, każdy bieg wchodził , ale niestety nie było mowy o redukcji na niższy bieg, jedyna opcja to zatrzymać auto i z powrotem wciskać 1, potem 2,3,4 na 5 bałem się jechać bo uznałem że znowu może się coś zepsuć (jazda była w rejonie 60km/h). Auto jest już u kumpla (mechanika). Wiem nie z mojej winy coś się zjebało, wierzcie mi ja jestem maniakiem bezpieczeństwa, i jakości, u mnie w aucie nie może być nic słychać, i gdybym miał więcej kasy to na pewno kupił bym sobie młodsze auto, ale w tym momencie chciałem dobrze. I tak to jest człowiek się stara, a tu kicha. Pozdrawiam Wszystkich, i nie odpisujcie dobijającymi mnie tekstami, Ty kolego bogdan1 nie napisałeś nic złego, i do tego tekstu nic nie mam, ale wiem że są tu (na forum) ludzie którzy to w swój sposób zaopiniują. Mi zależało żeby auto przywieźć do domu (40km) 9 dopiąłem celu, a inna sprawa ile teraz to wszystko będzie mnie kosztować, bo pewnie nowa skrzynia troszkę kosztuje. |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2009-09-21 01:39:12
tak Sobie obserwuję i w koncu musze cośnapisać
Współczuję Ci kolego a gratuluję samozaparcia. 2 tygodnie wstecz przechodziłem wymianę sprzęgiełka kompletnego,łapa [jako przyczyna całej operacji,uszczelanicze, widełki,i tulejki) Bądż co bądż jak za pierwszym razem usłyszałem: Trzeba będzie przy skrzyni robić, przeraziłem się. Mechanik Mnie uspokoił ... Dla niego to prosta konstrukcja (buła z masłem) 200zł wzioł za całą robotę, [+] ten bezcenny widok jak jest upaprany w dziadostwie, brudzie, smarach i syyfie od łokci aż po facjate W tym obrazie te dwie stówki stają się takie "malutkie"
Również Pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2009-09-21 01:46:26 ] |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-09-21 09:05:05
we fiacie(kanciaku) sa
|
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-23 09:50:24
Dzięki kolego, jak na razie w moim aucie nic sie nie wyjaśniło, dopiero dzisiaj będzie rozkręcana skrzynia, ale że auto nie może zbyt długo stać u mechanika to w razie gdyby była do wymiany zacząłem szukać nowej skrzyni, i tu mam pytanko, czy skrzynia z 1.5 będzie pasować do 1.8, wiem że można by gdzieś to poszukać, ale ogólnie nie moge teraz siedzieć przy kompie, a tylko w doskoku będę sprawdzał odp. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-23 14:03:49
Będzie pasować
Upraszczając , mechanicznie pasuje każda- 1,5 i 1,8 są identyko, a skrzynia do 2.0 różni się tylko przełożeniem przekładni głównej (przynajmniej wg literatury ) |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2009-09-23 15:12:01
OK. Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam nagraną jedną skrzynię, i nie wiedziałem czy kupować. Pozdrawiam ![]() |