Skrzynia biegów-bardzo potrzebna pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich. Parę dni temu kombinowałem ze zmianą sprzęgła bez wyciągania skrzyni i do szedłem do jednego punktu gdzie miałem wykręcić śrubkę i pociągnąć wałek sprzęgłowy, ściągnąłem niepotrzebnie pierścień segera oznaczony na rys. i jak uznałem że więcej już mi nie pasi i nie mogłem obczaić co dalej zrobić to założyłem z powrotem pierścień i resztę skręciłem tak aby było do jazdy, minęło dwa dni i dzisiaj 40km od domu coś mi się stało ze skrzynią, tzn. coś zaczęło hałasować, i więc zjechałem i okazało sie że nie mam biegu jałowego, był zasprzęglony jakiś bieg, podejrzewałem że od strony lewego koła trzeba szukać przyczyny, i się nie myliłem, jak się okazało w/w pierścień wraz z kołem zanim przesunęły się na koniec wałka sprzęgłowego. Tak więc koło lekko postukałem i weszło, a pierścień dogiąłem, bo jak się okazało był lekko za duży (jest on do wymiany), ale )zgodnie z opisem rys) wałek nr. 2 był wysunięty w połowie a drążek dźwigni biegów był niby na luzie, skrzynia zablokowana, więc chciałem wałek 2 wysunąć, ale w manewrach wszedł jeszcze bardziej. Auto stoi u znajomych, i chyba po moich manewrach a nie jestem pewien czy czasem nie mam zablokowanych kół, bo jak włączam sprzęgło to auto nie chce się toczyć, a wcześniej chciało, myślę jeszcze o opcji, że przez to że zacisnięty był ręczny, a przyatakowała mnie rosa, chodzi o odblokowanie skrzyni koledzy bardzo proszę o pomoc, w poniedziałek mam bardzo pilny wyjazd, i muszę to wyjaśnić, bo jak nie to muszę kombinować jakieś auto a to jakoś przyholować do mechanika. aha wałek nr 1 mam wyciśnięty.

ano wałki wybieraka sie poprzesuwały za bardzo

przyznam ze nie znam szczegułów budowy skrzyni
ale jak cos takiego mi sie czasem dzieje w ursusie to wykrecam zatrzaski wybieraków i posuwam sróbokretem
przyznaje ze nie mam pojecie gdzie szukac zatrzasków w skrzyni espero-ale raczej tez powinny byc
to takie sróby powinny byc ze sprezynkami-i cos na kształt kulki na koncu
mechanik jak sie przyjzy to ogarnie raczej....

[ wiadomość edytowana przez: pawel12356 dnia 2009-09-20 00:54:43 ]

Cytat:
posuwam sróbokretem

posuwać?.....śróbokretem?......
przepraszam ale nie mogłem sie powstrzymać

Cytat:
2009-09-20 00:52:15, pawel12356 pisze:
przyznaje ze nie mam pojecie gdzie szukac zatrzasków w skrzyni espero-ale raczej tez powinny byc

wątpię w to

Espero to nie Ursus

Pamiętam jak kiedyś u wujaszka na wsi młodszy kuzyn zawsze siedział w traktorze i majtał lewarkiem skrzyni biegów - efekt - zawsze zakleszczył jakiś bieg

W Espero czegoś takiego nie będzie.
Skrzynia jest tak skonstruowana, że ma działać.
Jak masz problem patrz punkt 1. instrukcji

1. Jak masz problem z samochodem, skontaktuj się z ASO

Jak na razie nie mam możliwości kontaktu z ASO, ale da mi coś jak odkręcę blachę od spodu skrzyni i tam spróbuje po spuszczeniu oleju włożyć rękę i pchnąć wałek 2(jak już zdążyłem przeczytać to jest chyba wałek zmiany 3 i 4 biegu).

Cytat:
2009-09-20 11:28:42, Adam_27 pisze:
Jak na razie nie mam możliwości kontaktu z ASO, ale da mi coś jak odkręcę blachę od spodu skrzyni i tam spróbuje po spuszczeniu oleju włożyć rękę i pchnąć wałek 2(jak już zdążyłem przeczytać to jest chyba wałek zmiany 3 i 4 biegu).

Tak da Ci ...satysfakcję , że trzymałeś łapę we wnętrzu skrzyni !!

Ja pierdziuuuu!!...powiem Ci Kolego Adamie_27, że różne tu były ludzie i pomysły ...ale takiego DESPERATA co kompletnie bez wiedzy odpowiedniej rozkłada skrzynię biegów wręcz na elementy pierwsze...to na sze forum jeszcze nie widziało !!

Cytat:
2009-09-20 13:15:25, bogdan1 pisze:
Tak da Ci ...satysfakcję , że trzymałeś łapę we wnętrzu skrzyni !! Ja pierdziuuuu!!...powiem Ci Kolego Adamie_27, że różne tu były ludzie i pomysły ...ale takiego DESPERATA co kompletnie bez wiedzy odpowiedniej rozkłada skrzynię biegów wręcz na elementy pierwsze...to na sze forum jeszcze nie widziało !!

No i mi się udało, fakt że rozkręciłem z każdej strony tą skrzynię, i jak się okazało to od spodu nie potrzebnie, ale spróbowałem w tym miejscu co zmienia się biegami(wybierak), chodziło o to żeby właśnie od góry wyśrodkować wodziki od wałków zmiany biegów, i z powrotem zamontować wybierak, i jak się okazało po wciśnięciu sprzęgła luz już był, a po puszczeniu sprzęgła skrzynia była cały czas za sprzęgnięta chyba na 5 biegu, no więc przywróciłem wszystko w gotowości do jazdy (przykręciłem osłony, wlałem olej itp.)i odpaliłem, jak się okazało auto (na luzie)po puszczeniu ze sprzęgła nie chciało jechać, ale coś go lekko dusiło, więc wbiłem bieg nr 1 i rura, wszytko grało, pojechałem, każdy bieg wchodził , ale niestety nie było mowy o redukcji na niższy bieg, jedyna opcja to zatrzymać auto i z powrotem wciskać 1, potem 2,3,4 na 5 bałem się jechać bo uznałem że znowu może się coś zepsuć (jazda była w rejonie 60km/h). Auto jest już u kumpla (mechanika). Wiem nie z mojej winy coś się zjebało, wierzcie mi ja jestem maniakiem bezpieczeństwa, i jakości, u mnie w aucie nie może być nic słychać, i gdybym miał więcej kasy to na pewno kupił bym sobie młodsze auto, ale w tym momencie chciałem dobrze. I tak to jest człowiek się stara, a tu kicha. Pozdrawiam Wszystkich, i nie odpisujcie dobijającymi mnie tekstami, Ty kolego bogdan1 nie napisałeś nic złego, i do tego tekstu nic nie mam, ale wiem że są tu (na forum) ludzie którzy to w swój sposób zaopiniują. Mi zależało żeby auto przywieźć do domu (40km) 9 dopiąłem celu, a inna sprawa ile teraz to wszystko będzie mnie kosztować, bo pewnie nowa skrzynia troszkę kosztuje.

Cytat:
2009-09-20 23:05:24, Adam_27 pisze:
Pozdrawiam Wszystkich, i nie odpisujcie dobijającymi mnie tekstami, Ty kolego bogdan1 nie napisałeś nic złego, i do tego tekstu nic nie mam, ale wiem że są tu (na forum) ludzie którzy to w swój sposób zaopiniują. Mi zależało żeby auto przywieźć do domu (40km) 9 dopiąłem celu, a inna sprawa ile teraz to wszystko będzie mnie kosztować, bo pewnie nowa skrzynia troszkę kosztuje.

tak Sobie obserwuję i w koncu musze cośnapisać
Współczuję Ci kolego a gratuluję samozaparcia. 2 tygodnie wstecz przechodziłem wymianę sprzęgiełka kompletnego,łapa [jako przyczyna całej operacji,uszczelanicze, widełki,i tulejki)

Bądż co bądż jak za pierwszym razem usłyszałem: Trzeba będzie przy skrzyni robić, przeraziłem się. Mechanik Mnie uspokoił ... Dla niego to prosta konstrukcja (buła z masłem)

200zł wzioł za całą robotę, [+] ten bezcenny widok jak jest upaprany w dziadostwie, brudzie, smarach i syyfie od łokci aż po facjate W tym obrazie te dwie stówki stają się takie "malutkie"

Również Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: franko25 dnia 2009-09-21 01:46:26 ]

Cytat:
2009-09-20 09:40:52, krzychu_ch pisze:
wątpię w to Espero to nie Ursus Pamiętam jak kiedyś u wujaszka na wsi młodszy kuzyn zawsze siedział w traktorze i majtał lewarkiem skrzyni biegów - efekt - zawsze zakleszczył jakiś bieg W Espero czegoś takiego nie będzie. Skrzynia jest tak skonstruowana, że ma działać. Jak masz problem patrz punkt 1. instrukcji 1. Jak masz problem z samochodem, skontaktuj się z ASO

we fiacie(kanciaku) sa

Cytat:
2009-09-21 01:39:12, franko25 pisze:
tak Sobie obserwuję i w koncu musze cośnapisać Współczuję Ci kolego a gratuluję samozaparcia. 2 tygodnie wstecz przechodziłem wymianę sprzęgiełka kompletnego,łapa [jako przyczyna całej operacji,uszczelanicze, widełki,i tulejki) Bądż co bądż jak za pierwszym razem usłyszałem: Trzeba będzie przy skrzyni robić, przeraziłem się. Mechanik Mnie uspokoił ... Dla niego to prosta konstrukcja (buła z masłem) 200zł wzioł za całą robotę, [+] ten bezcenny widok jak jest upaprany w dziadostwie, brudzie, smarach i syyfie od łokci aż po facjate W tym obrazie te dwie stówki stają się takie "malutkie" Również Pozdrawiam

Dzięki kolego, jak na razie w moim aucie nic sie nie wyjaśniło, dopiero dzisiaj będzie rozkręcana skrzynia, ale że auto nie może zbyt długo stać u mechanika to w razie gdyby była do wymiany zacząłem szukać nowej skrzyni, i tu mam pytanko, czy skrzynia z 1.5 będzie pasować do 1.8, wiem że można by gdzieś to poszukać, ale ogólnie nie moge teraz siedzieć przy kompie, a tylko w doskoku będę sprawdzał odp.

Cytat:
2009-09-23 09:50:24, Adam_27 pisze:
czy skrzynia z 1.5 będzie pasować do 1.8.."

Będzie pasować

Upraszczając , mechanicznie pasuje każda- 1,5 i 1,8 są identyko, a skrzynia do 2.0 różni się tylko przełożeniem przekładni głównej (przynajmniej wg literatury )

Cytat:
2009-09-23 14:03:49, bogdan1 pisze:
Będzie pasować Upraszczając , mechanicznie pasuje każda- 1,5 i 1,8 są identyko, a skrzynia do 2.0 różni się tylko przełożeniem przekładni głównej (przynajmniej wg literatury )

OK. Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam nagraną jedną skrzynię, i nie wiedziałem czy kupować. Pozdrawiam