Alu ramki na zegary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy ktoś miał już okazję spotkać się z tym wyrobem? I chciałby podzielić się swoimi uwagami?

http://cgi.ebay.pl/Tachoringe-Opel-Omega-B_W0QQitemZ350139252348QQcmdZViewItemQQptZAutoteile_Zubeh%C3%B6r?hash=item350139252348&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1399|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318#ebayphotohosting

Interesuje mnie wykonanie i montaż.
pozdrawiam

Witam
W związku z częstą nieumiejętnością korzystania przez użytkowników forum z opcji wklejania linka (patrz niżej) postanowiłem troszkę przybliżyć ten niełatwy proces...

A więc:
--------------------------------------------------------------------------

1. W oknie odpowiedzi na post klikamy na klawisz zatytułowany "Adres URL"

2. Pojawia się okienko jak poniżej do którego wklejamy zawartość paska adresu z okna w którym oglądaliśmy stronę, której linka zamieszczamy:

3. Po zatwierdzeniu uprzednio wklejonego linka, pojawi się drugie okno, tym razem wpisujemy nazwę, jaka ma się pojawić w poście. Czyli na przykład:

4. Znowu potwierdzamy wciskając OK i link pojawi się w pisanym poście. Po zakończeniu pisania i wysłaniu posta wygląda to mniej więcej tak:

Dzięki tym skomplikowanym zabiegom, zamiast kopiować głupio wklejone linki, można po prostu na nie kliknąć...
Enjoy

Ilku... baaardzo ładnie to ująłeś i jakie ładne pętelki

A jeśli chodzi o ramki, to widziałem może zaledwie kilka klusek z tym czymś. Ogólnie rzecz gustu. Wg mnie nie jest to warte tych pieniędzy a efekt dużo ładniejszy można uzyskać np przez zmianę koloru tarcz, np kremowy gdy biały okaże się już "zpowszechniały".
Montaż to przede wszystkim umiejętne rozprowadzenie kleju, żeby nie zababrać zegarów, i tyle.
Lepiej dać sobie spokoj, szkoda czasu i nerwów a efekt nie odzwierciedlający włożonego wysiłku.

I JESZCZE ŻEBY ILKU BYŁ UDOBRUCHANY

KLIKNIJ TU

[ wiadomość edytowana przez: katanos dnia 2008-12-11 22:45:50 ]

[ wiadomość edytowana przez: katanos dnia 2008-12-11 22:46:46 ]

Ja uważam, że białe zegary sa już fest oklepane i kojarzą mi się z tak unikalnymi autami jak Golf3 czy Civic Jednak sam zastanawiam się od dłuższego czasu jak z podświetleniem seryjnych zegarów....czy jak włoży się czyste białe żarówki osłona mimo to nie przebarwi światła na żółtawy i czy da radę zrobić tak żeby wskazówka świeciła na czerwono? Może ktoś już kiedyś próbował? Peace

hmm,jak na razie to niezlym pomyslem moze byc podswietlenie indyglo...efektywne i sensowne.

Cytat:
2008-12-12 01:49:56, Mariusz_P pisze:
hmm,jak na razie to niezlym pomyslem moze byc podswietlenie indyglo...efektywne i sensowne.

myślisz Mariusz o czymś takim? tarcze
MOntowałem tego typu tarcze w oplu vectrze A, całkiem fajnie wyszło tylko dość jest to droga impreza- lepiej amemu się pomęczyć i pokombinować z podświetleniem

Wlasnie o to mi chodzilo,swojego czasu nawet bylem chetny na montaz,ale z racji tego,iz omege bede sprzedawal w nowym roku,to sobie odpuscilem. Widzialem wieczorem,efekt nieziemski
Dla wtajemniczonych ...mozna zrobic podrobke indyglo,za pomoca gladko zmatowalej plexi i kilku diod

Mam u siebie takie ramki, ale właśnie uwaga z klejem, bo można zapaprać zegary a tak to efekt jest fajny

Jeśli chodzi o tarcze indiglo dostepne na alledrogo to pamietac trzeba o kupnie inwertera za ok 60 pln zeby wszystko działało. Natomiast przestrzegam przed oślepieniem, te tarcze naprawde dają po oczach, ale jest rada- wystarczy zasilanie puścic przez potencjometr od natęzenia podświetlenia deski. W ten sposob sami bedziemy regulować ostrośc świecenia tarcz.

a zamontowany seryjny potencjometr do podświetlenia zegarów nie podoła?

Cytat:
2008-12-11 23:00:02, Elektryk20 pisze:
Ja uważam, że białe zegary sa już fest oklepane i kojarzą mi się z tak unikalnymi autami jak Golf3 czy Civic Jednak sam zastanawiam się od dłuższego czasu jak z podświetleniem seryjnych zegarów....czy jak włoży się czyste białe żarówki osłona mimo to nie przebarwi światła na żółtawy i czy da radę zrobić tak żeby wskazówka świeciła na czerwono? Może ktoś już kiedyś próbował? Peace

Ja mam takie coś u siebie. Zegary na biało i wskazówki na biało. Koszt imprezy to 60zł i 3 dni spokojnej dłubaniny.

Nelson, a Ty masz podświetlenie czy tablice zegarów białe? i pewnie jak całą konsolę rozbierałeś to orientujesz się czy da radę podświetlić wskazówki osobno....

ja u siebie mam zalozone ramki i podswietlenie zrobione na niebiesko i zegary i wszustkie klawisze fakt ze wskazowki tez sie na niebiesko swieca ale bede na wiosne kombinowal by byly czerwone

Cytat:
2008-12-14 00:44:40, Elektryk20 pisze:
a zamontowany seryjny potencjometr do podświetlenia zegarów nie podoła?

Właśnie o tym pisałem, żeby podłacżyć go do regulatora natężenia oświetlenia deski rozdzielczej. Inwerter jeśli o to Ci chodzi jest potrzebny (pewnie dostępny na innej aukcji tych gości) żeby to ustrojstwo w ogóle działało, z tego co pamiętam zmienia wartość napięcia.

Moment,moment, gdzies na forum Astry,bylo swietnie zilustrowane, krok po kroku demontaz zegarow i sposob na eleganckie rownemierne podswietlenie i osobny kolor na wskazowki. Jest to wykonalne bez najmniejszego klopotu.Najwazniejsze i najdelikatniejsze jest tylko umiejetne sciagniecie wskazowek i zamontowanie ich z powrotem,tak aby nie przeklamywaly. Jak znajde w archiwum OKP ten watek,to wkleje w dziale poracy,sam sie zabieralem za to z dwa razy,ale zawsze brak czasu,brak czasu...

Najbardziej delikatna jest wskazówka prędkościomierza, często się zdarza że wychodzi razem z igłą i sprężynką a wtedy to jest już dupa.
Polecam do tego bardzo wąskie szczypce i nóż (najlepiej też cienki) ale z doświadczenia wiem że ilu będzie czytać ten wątek to tyle będzie sposobów.

Cytat:
2008-12-15 00:15:36, Mariusz_P pisze:
Moment,moment, gdzies na forum Astry,bylo swietnie zilustrowane, krok po kroku demontaz zegarow i sposob na eleganckie rownemierne podswietlenie i osobny kolor na wskazowki. Jest to wykonalne bez najmniejszego klopotu.Najwazniejsze i najdelikatniejsze jest tylko umiejetne sciagniecie wskazowek i zamontowanie ich z powrotem,tak aby nie przeklamywaly. Jak znajde w archiwum OKP ten watek,to wkleje w dziale poracy,sam sie zabieralem za to z dwa razy,ale zawsze brak czasu,brak czasu...

Proszę bardzo LED

Sam robiłem wg tych wskazówek i były bardzo przydatne.

Pozdrawiam Nelson

[ wiadomość edytowana przez: Nelson dnia 2008-12-15 15:21:46 ]

[ wiadomość edytowana przez: Nelson dnia 2008-12-15 15:22:24 ]

no poinstruowanie jest niczego sobie......elegancja czegoś takiego szukałem Bajka ! po nowym roku Maleństwo dostanie nowe oświetlenie

ja osobiscie wstawilem zwykle niebieskie diody w orginalne oprawki zarowek - naturalnie z rezystorem 2,2 k zwykle czyli 5mm tylko lepki zeszlifowalem na plasko i zostawilem zmatowane - swieci pieknie a co do wskazowek bede jeszcze walczyl ale narazie mam inne probmemy z Kluseczka po dzwonie
acha a zklawiszami to jest zabawa hmmmm bez lutownicy punktowej zapomnijcie
no i rezytorki muszą byc mini bo te zwykle raczej ciezko wcisnac a diody te 3mm powinny byc tak jak ja robilem
Jak sie zbiore jutro to fotki zapodm jak to w Kluseczce wyglada

[ wiadomość edytowana przez: czarny-1977 dnia 2008-12-21 23:45:26 ]

Cytat:
2008-12-21 23:42:08, czarny-1977 pisze:
ja osobiscie wstawilem zwykle niebieskie diody w orginalne oprawki zarowek - naturalnie z rezystorem 2,2 k zwykle czyli 5mm tylko lepki zeszlifowalem na plasko i zostawilem zmatowane - swieci pieknie a co do wskazowek bede jeszcze walczyl ale narazie mam inne probmemy z Kluseczka po dzwonie acha a zklawiszami to jest zabawa hmmmm bez lutownicy punktowej zapomnijcie no i rezytorki muszą byc mini bo te zwykle raczej ciezko wcisnac a diody te 3mm powinny byc tak jak ja robilem Jak sie zbiore jutro to fotki zapodm jak to w Kluseczce wyglada [ wiadomość edytowana przez: czarny-1977 dnia 2008-12-21 23:45:26 ]

Nie rozumiem po co bawić się z rezystorami. Diody 12V i niepotrzebna zabawa z głowy.

Pozdrawiam Nelson