| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-14 21:35:20 No i chyba mnie dopadło...
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana sprzęgła... np. na trzecim biegu, prędkość ok. 40km/h obroty rosną do ponad 3100tys. (dalej nie ciągnę) a prędkość się nie zmienia... Dopiero jak zmienię bieg na 4 to mogę pojechać nieco szybciej
Wczoraj dodatkowo czułem zapach spalenizny.... Oprócz tego doskwiera mi jeszcze jedna rzecz... Na włączonym silniku słychać dosć charakterystyczne tarcie... Wydaje mi się, że dźwięki dochodzą z lewej strony (czyli okolice rozrządu) ale mogę się mylić... Jak myślicie co to może być...? Dzięki za wszelkie sugestie |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-08-14 21:49:09 Do wymiany sprzęgło, oczywiście należy zmienić komplet z dociskiem i łożyskiem.
Mam nadzieję, że masz dzielona obudowę skrzyni, bo w przeciwnym wypadku (pełny odlew) roboty na cały dzionek. Powodzenia! |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2009-08-15 09:24:50 jak kolega kiszan wspomnial mozesz sie juz zaopatrzyc w sprzeglo. Poza slizganiem nie ma problemow z wbijaniem biegow? Jesli nie zamierzasz narazie robic to nie wiem czy w espero jest takie cos jak w clio mialem, mianowicie na gorze skrzyni od strony silnika byl maly otwor technologiczny w ktory byla wkrecona sruba, po jej odkreceniu mechanik wlal do sprzegla znaczy sie w obudowe butelke rozpuszczalnika co odtluscilo sptrzegla i pozwolilo mi jeszcze pojezdzic miesiac (wtedy problemem byl brak kasy) w espero jak mi polecialo sprzegla w zeszlym roku to po 2 tygodniach wymienialem nawet pompe bo polecialo wszystko. |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-15 13:44:27 Jeżeli dokonam zakupu Nubirki to w Espero już nic nie będę naprawiał ;]
No i Espero na sprzedaż ;] |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-16 19:59:18 No i stało się...
Espero odmuwiło posłuszeństwa już całkowicie... Podjechałem pod blok i auto zgasło samoczynnie... Jakiś zbieg okoliczności... Zgasiłem światełka i auto zgasło.... Potem już nie mogłem go odpalić... Próbowałem kilkakrotnie, tak jak by chciał zaskoczyć, ale coś mu przeszkadzało... z każdą próbą było coraz gorzej po przekreceniu kluczyka slychac jeden 'przeskok' i cisza... Macie jakiś pomysł co to może być? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-08-16 23:00:09 dziwny by to był objaw jak na padnięcie sprzęgła ..ale ...( w świetle ostatnich opisów)...kto wie ...może akurat będziesz miał to szczęście ?
Sprawdź jaką masz skrzynię ( patrz wpis Kisztana) ...jeśli z dziurą ..to będzie Ci łatwo przynajmniej sprawdzić |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-17 22:21:52 Dzisiaj po pracy sprobowalem jeszcze raz...
Po przekreceniu kluczyka na zaplon cos chrobocze z tej czarnej puszki, którą zaznaczyłem na foto ponizej oraz smierdzi spalenizna w jej okolicy. Proba odpalenia i zaskoczyl, nie zgasł. Silnik pracuje w miare rowno, obroty nie faluja ale wystepuje ten dziwny dodatkowy dźwięk. Co z tym fantem zrobić? ![]() |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-08-17 22:28:55 w tej czarnej puszce jest wentylator
a pod nim/przed nim alternator-moze z tamtad smierdzi? |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-17 22:34:29
Wydwało mi się, że to z puszki... Po przekręceniu kluczyka na zapłon, słychać dziwne dźwięki z tamtąd dochodzące... i śmierdzi oczywiście spalenizną... [ wiadomość edytowana przez: Nortonn dnia 2009-08-17 22:35:20 ] |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-08-17 22:37:14 no terkotac troche mogło...
sprawdz palcami czy sie lekko obraca ale tak czy inaczej na prace silnika to to zaówazalnego wpływu nie ma... |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-17 22:39:56
oprocz normalnej pracy silnika (takiej jak zawsze) doszedł ten dziwny dźwięk... nie ma znaczenia czy zimny cz cieply... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-08-17 23:06:45
a nie prościej wyłączyć wentylator ??! ...to takie PROSTE...pozycja "0" na pokrętle w kabinie ... |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-17 23:10:20
prościej tyle, że nadal śmierdzi i coś hałasuje z tej okolicy silnika... |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-08-17 23:12:51 hałasowac moze cos co sie rusza
silnik mówisz ok -wiec nie alternator pozostaje pompa wspomagania moze którys z pasków? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-08-17 23:13:30
skoro masz ładowanie ...to dziwne ..ale faktycznie ...podejrzane z tych okolic mogą być ten wentylator (czarna puszka) ...który wykluczyłeś wyłączając ...i jak pisał Kolega ...alternator ..który jest poniżej .. Może zrzuć pasek klinowy i uruchom silnik?....od razu będzie bardziej jednoznacznie |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2009-08-18 08:29:30 Dziś rano jeszcze jedna próba...
Niestety już nie odpalił... za pierwszym razem tak jakby chciał zacząć współpracować, za drugim podobnie tyle, że gasną kontrolki i po chwili ponownie się zapalają... Dziwna sprawa... |