Moje boje z ubezpieczeniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
sytuacja jest następująca, przegapiłem termun wypowiedzenia ubezpieczenia kupionego auta i automatycznie przedłużyli mi w warcie, liczą sobie za rok ok 840pln w mtu za rok zapłaciłbym ok 350, czy jest opcja taka że sprzedam auto mamie i wtedy zrezygnuje z ubezpieczenia i zrobie nowe we wspomnianym mtu?
co o tym myślicie?

A zarejestrowałeś juz auto na siebie?

auto jest zarejestrowane na mnie i tate

No to płacisz to OC, auto sprzedajesz mamie, zgłaszasz do WK, oni bija pieczątkę na umowie że sprzedałeś, mama daje ci oświadczenie że nie będzie korzystać z Twojego OC, i z tymi kwitami idziesz do ubezpieczyciela o zwrot nadpłaconej składki. On potrąca sobie bodajże 1/12 (za jeden miesiąc) i zwraca Ci resztę. Tyle że po pierwsze czy masz punkt Warty w miescie? Bo jak nie to korespondencyjnie to może Ci duuuuuużo czasu zająć aż rozpatrzą sprawę i zwrócą kasę (mój ojciec to przerabiał) - zresztą tak czy siak parę tygodni to potrwa. Po drugi do kosztów dolicz jeszcze koszty przeresjestrowanie auta na mamę więc nie wiem czy zbyt wiele na tym zyskasz.

ok to jest jakieś wyjście.
jest jeszcze opcja że przeczekam do maja kiedy to będe iał 28 lat i stawka mi spadnie o 25 % tylko obawiam się o fundusz gwarancyjny. Jakm to jest? jak autem nie jeżdże i jest ta niby umowa przedłużona ale nie zapłacona to mnieścigną czy nie?

Jak masz OC przedłużone ale nie opłacone to o ile się nie myle to fundusz Cię nie ścignie bo formalnie masz ważne OC. Tyle że tak czy inaczej masz do zapłaty tą nieszczęsną składkę i prędzej czy później będziesz ją musiał zapłacić i to z odsetkami za zwłokę liczonymi od terminu płatności.
A wracając do pcji ze sprzedażą mamie to oczywiście im później to zrobisz to oczywiście mniej ci zwrócą (proporcjonalnie).
A mam pytanie co to za auto że Ci tyle OC naliczyli?

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2009-11-07 23:27:03 ]

no właśnie "o ile się nie mylę" chyba pójdę i zapłacę wyłudzaczom a w przyszłym roku szybko zmienię ubezpieczyciela.
auto to sierra '89 2.0

A ojciec nie ma zniżek? W PZU ( i w większości) jest tak że np. ja mam max zniżki, jako współwłaściciel jest dopisana moja żona - 0 znizek, prawko ponizej roku i składka naliczone na moje zniżki.
Tak że jeśli ojciec ma zniżki to wysłać im pismo o rekalkulacje składek

tata, współwłaściciel auta, ma 60% z czego udokumentowane tylko 40% (wg warty) i to po tych zniżkach właśnie jest te 850

jakos strasznie duzo. ja mam 60% i place za kazde auto cos kolo 420zl a mieszkam niedaleko wiec stawki chyba te same sa.

warta uznała tylko 40% zniżek taty i podnieśli mi jeszcze o 25% z powodu nie ukończenia przeze mnie 28 roku życia

Tez sie tak wpierd..... w romans z HDI w zeszlym roku..... 966 PLN kontra jakies 600 w Linkowni.

Przeczekalem rok i heja, zmiana ubezpieczyciela!!!

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2009-11-17 02:45:08 ]

mialem wczoraj podobna sytuacje, nie wpowiedzialem ubezpieczenia i Warta mi przedłużyła polise. Jednak nie wyszlo duzo, wrecz byłem zdziwiony niską kwota.

Tak dla Twojej wiadomości najtaniej wychodzi w INTERRISK, nie wiem jak dla Ciebie ale nie zaszkodzi jak sobie sprawdzisz

http://ipolisa.pl/

Cytat:
2009-11-17 10:33:01, kotniedobry pisze:
http://ipolisa.pl/

W ch*ja cos graja. Najtaniej wyszlo mi 664zl a najdrozej 1818zl,
a place 430zl za 2.5l z 1986roku oczywiscie polisa na rok

czy wy mnie chcecie dobić? ja wiem że najtaniej mam w mtu 346 zł jak się nie mylę ale nie mam wyboru, dałem się złapać jak jakaś ciula

ja sie przerzucilem na AXA. wychodzi mi najtaniej ze wszystkich ubezpieczycieli. a motocykle tylko w PZU

axa? Pterock, a czy napewno dobrze sprawdziles? mi tam wyszlo o jakies 40% drozej. W wieku podobnym jestesmy

ja nie mam znizek, bo wszystko szlo na mojego ojca, teraz ubezpieczalem hyundaia i gdzie nie patrzylem to mi mowili miedzy 1000 a 1300 a w axa przy rozbiciu na 4 raty jakies 820

jak ktos chce ubezpieczac sie w axa to dawac znac bedzie mial dodatkowo 50 albo 100zl znizki
mam tam 4x4 bo najtaniej wychodzilo.. natomiast bmw taniej w alianz...
trza szukac i porownywac.