Wspomaganie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Motomaniacy! Przeglądałem archiwum ale nie znalazłem antidotum, otóż na niskich obrotach nie działa wspomaganie k.,tylko na gazie, wiem już że to od bączków, ale proszę podpowiedzcie co mogę zrobić, samemu pomajstrować przy pompie,wymienić płyn czy pasek, jakie mam możliwości, za wszystkie rady z góry dziękuję i pozdrawiam.

Jak dodasz gazu czy jest różnica ?

sprawdz czy pasek Ci sie nie slizga, potem wymien plyn w spomaganiu ( w serwisie okolo 25pln ) a jak to nie pomoze to prawdopodobnie czeka Cie wymiana lub regeneracja pompy wspomagania.

pozdrawiam
Robson75

Co do pompy będziesz pewny jak sprawdzisz ciśnienie w pompie , dobry mechanik będzie wiedział gdzie podłączyć ciśnieniomierz i jakie powinno być , w omedze A jest to 95...100 barów.

Tak Wodniak, jak dodam gazu to pojawia sie wspomaganie, a bez gazu to koniec swiata( a czy wogole mozna odłączyć wspomaganie kierownicy?).

Witaj Skali77. Można się pozbyć wspomagania ale niema to sensu w takim autku.
Na początku wymień olej {pojemność 1 litr, mały koszt}
Odpowietrz instalację przy pracującym silniku , obracając kilkakrotnie koło kierownicy od oporu do oporu.
Ponownie uzupełnij stan oleju sprawdzić szczelność układu.
Jak to nie pomorze poszukaj drugiej pompy na forum sprzedam/kupie.

Dzieki Wodniak, że tak powiem ta podpowiedź mnie urządza i takich ludzi nam trzeba, DZIĘKI WIELKIE i jak tylko pogoda się troszkę poprawi biorę się do roboty.

odgrzeje kotlecika.
auto po 10 latach zmieniło właściciela z emeryta na 30 latka i wczoraj ten młodzieniec poczynił kilka ślizgów na max podkręconych kółkach i wspomaganie zaniemogło w przedziale wolnych obrotów, ale powyżej 1000 obr działa prawidłowo.
złomega X30XE, '99, 170kkm (pewny przebieg)
nic nie hałasuje,
co zaniemogło najpewniej?

u mnie pomogła wymiana pompy, objawy takie same.

Miałem ten sam objaw przytrzymałem za duługo na skreconych kołach pompa nic nie hałasowała po jej wymianie wróciło do normy

Mega, ja tak mialem po pierwszym zlocie 3,2 i ciasnym KJSie niech sie nie bawi tylko zmienia pompe