MotoNews.pl
3 Czy taka opona nadaje sie do użytku? (238361/45) - PT

Czy taka opona nadaje sie do użytku?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam jak w temacie.

zdjęcie

nigdy nie umiem wkleic tych linkow :/

tak jak na zdjeciu czy ta opona nadaje sie do uzytku oraz czy ma to bardzo duzy wplywa na jej zywotnosc szczegolnie w zimie. Zaznaczam ze opona ma 8mm bieznika i jest jak nowa, 3ma cisneinie powietrze z niej nie leci. albo czy mozna cos z tym zrobic????

[EDIT]
Dobek, linki wklejamy choćby przez użycie przycisku "adres url", który jest dostępny przy pisaniu/edycji posta

Kalor

[ wiadomość edytowana przez: DobekBdg dnia 2009-10-14 21:02:50 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-14 22:40:15 ]
[ powód edycji: Piszemy "użytku" a nie "urzytku" - ort. ;) - edycja tytułu ]

KLIK

[ wiadomość edytowana przez: Magik123 dnia 2009-10-14 21:09:12 ]

To jest przyciete o kraweznik tak?
czy to jest pekniecie ze starosci?

ktory rok tej opony?

jak nie starsza niz 3 lata i to tylko odcisk kraweznika to nic jej nie bedzie.

[ wiadomość edytowana przez: _Maly_ dnia 2009-10-14 21:19:54 ]

niestety taka opona zagraze bezpiecznej jezdzie to ze trzyma cisnienie to nie znaczy ze pod ciezarem auta, podczas jazdy i zmienych warunkach pogodowych moze strzelic

opona ma 2 i pol roku dokladnie a od czego jest to pekniecie nie mam pojecia ;/ dlatego mi zalezy czy sie nadaje czy tez nie :/ mi sie wydaje ze pocieta od kraweznika zaznaczam ze profil jej to 40

ja tam bym nie ryzykował

Stary wywal ją bo zrobisz sobie i komuś krzywde

Kamikadze jeździli na takich oponach

Wiesz jak Ci kamikadze bedą zejdzić pom takich drogach gdzie nie będzie osób trzecich to niech sobie jeżdzą,a nie gdzie narobią tragedi innym

Kamikaze sam tak nacina. Opone wywal. Ma osłabiony bok i nawet jeżeli na prostej nie będzie to znacząco wpływało to przy skręcie może cie baaardzo niemiło zaskoczyć... i kogoś z naprzeciwka także.

[ wiadomość edytowana przez: Venom_4x4 dnia 2009-10-14 22:52:48 ]

do normalnej (bezpiecznej) eksplatacji sie nie nadaje
jak tak strasznie chcesz ja uzywac to wsadz do srodka detke zaluz na tyl i jezdz nie wiecej niz 60-70km/h caly czas myslac ze masz felerna opone na feldze

jak dla mnie ta opona ma tylko wykruszony kawalek gumy i nic jej sie nie stanie, ale zdjecie jest nie wyrazne, moze sie nie znam

ps. Myslalem ze ta opona jest Twoja DobekBdg bo gdzies rysnales o kraweznik, jesli przymierzasz sie do okazyjnego kupna i nad nia myslisz to zlej temat.

[ wiadomość edytowana przez: _Maly_ dnia 2009-10-15 18:09:53 ]

99% uszkodzen boczych dyskwalifikuje opone - wiem bo chlopaki wulkanizacje maja obok mojego garazu...
zebys mial dojechac 5km do domu na niej by ci nie dali gwarancji, szkoda zdrowia.
lepiej znajdz jakies 2 uzywane i zakladaj

Jakby to było od przypadkowego najechania na krawężnik, to byłoby w jednym miejscu. A pęknięcie widać do okoła opony. Myślę, że ktoś nią jeździł bez powietrza.
A co do pytania - ta opona NIE NADAJE się do użytku! Przynajmniej nie do użytku w samochodzie... Bo jeśli ma służyć jako element ogrodzenia działki kwiatowej, czy jakiś element placu zabaw, to można jej użyć.

wywal ja

Nie chcę Cię dołować ale ta opona nie nadaje się do użytku. Mi 2 letnia opona wystrzeliła w kosmos, miała dziurę na palca, mimo że nie miała takich nacięć. Boje się pomyśleć jak słaba musi być ta. Tym bardziej że to z boku opony, a w tym miejscu dyskwalifikacja następuje niemal automatycznie. Jeśli chcesz to jeździj, ale licz się z konsekwencjami.

Jeśli już koniecznie chcesz mieć z niej jakiś pożytek to pojedź w nocy na jakiś parking i daj jej ostry wycisk na normalnym ciśnieniu, mielonki, zakręty na ręcznym itd. Jeśli to wytrzyma, wtedy spuść ciśnienie (zeby dodatkowo zmniejszyć szanse na BUM) do 1,5-1,7 bara i traktuj ją w charakterze dojazdówki do max 40 na godzinę.