[MKV] 1.6, 105km. Strzelił pasek rozrządu. Warto naprawiać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

dzisiaj sobie jade i w trakcie jazdy strzelił mi pasek rozrządu - pytanie proste - ( pewnie retoryczne ) jakie są skutki? czy warto remontować ? jaki koszt?
A jak się nie opłaca to cabrio na części ;p

Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: mariO_o dnia 2009-10-26 13:17:33 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-26 13:22:10 ]
[ powód edycji: Uściślenie tematu :) ]

To zobaczysz po dokladnych ogledzinach silnika .
A jaki przebieg, kiedy byla wymiana? jakiej firmy?

Kupiony 2 lata temu - przebieg hm z tym problem, kiedyś mi wmawiali że miał 130tys, teraz ma ze 180 albo 280 kto to wie...
nie był wymieniany od kupna..

Jesli nie jest mocno zmasakrowana glowica, to naprawiaj! jesli jest kup silniczek bez osprzetu i przekladka silnika, powinienes sie zamknac w okolo 800 zł z przekladka u mechanika

No jechałem pod górkę, usłyszałem strzał dziwny, odrazu nacisnąłem sprzęgło auto zgasło i zjechałem na pobocze, spróbowałem zapalić raz pokręciłem - później otworzyłem maskę, zajrzałem pod osłonę i pasek zerwany.

Zobaczę jak mówisz na głowicę.

nie zwalisz głowicy nie zobaczysz co tam się porobiło..

ja i tak czy siak jak buda zdrowa i reszta porobiona to swapik na inny motur i smigasz dalej...koszta nie wielkie bo 800zł to już liczyć z wymianą uszczelek i pasków i oleju i filtrów na gotowo

dobra, jutro jade po nowy silnik taki sam i będzie wymianka, 400 zł to nie dużo.
Chyba, że ktoś ma w okolicach woj Śląskiego taki silnik sprawny to możemy się dogadać

Dobry miales silnik?? Jesli tak to co Ty chcesz zmieniac ?? Wymienic pewnie z 3 zawory,nowa uszczelka nowy pasek (w nowym silniku pasek tez wymienic musisz) wiec pewnie mniej jak te 400zl ( a gdzie wymiana calosci - pewnie drugi 400) wyjdzie i wiesz co masz. No chyba,ze silnik miales zlom.

[ wiadomość edytowana przez: Seba dnia 2009-10-27 11:51:25 ]

Cytat:
2009-10-27 11:50:33, Seba pisze:
nowy pasek (w nowym silniku pasek tez wymienic musisz)

myślisz, że wymieni?? kolega kupil samochod z niewiadomo jakim przebiegiem, przejezdzil 2 lata i 50tys km i nawet nie pomyslal o wymianie rozrzadu... a pozniej sie dziwic, ze strzelają paski...

hm no sprawdze jak zawory, a wymiana nic nie będzie kosztowała bo sami to będziemy robić.
Pasek wymienić w silniku który stoi a nie jest w aucie to jest mało roboty także pasek w nowym wymieniony będzie na pewno, a silnik miałem dobry - nic sie z nim nie działo przez ten cały okres czasu.

[ wiadomość edytowana przez: mariO_o dnia 2009-10-27 14:01:14 ]

Wujkowi strzelił pasek w Corsie 1,2 (1993r). Okazało się, że wystarczyło założyć nowy. Tylko że u niego nie było żadnego strzału, tylko auto zgasło i tyle.

tylko ze oplowskie 8v są bezkolizyjne

no właśnie

[ wiadomość edytowana przez: trance dnia 2009-10-28 20:16:35 ]