| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-09-08 21:12:16
|
michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2008-09-08 23:14:20
hmm... dziwne jest tylko, że czasem muli od razu a czasem jedzie dobrze, ale za to zawsze szarpie i dusi się po mocnym wdepnięciu gazu. Dziś zaaplikowany czarny STP do czyszczenia wtrysków - jakby lepiej (na programi sportowym skrzyni, na zwykłym muł) ale przy mocnym dodaniu gazu to samo... czasem tylko się przebudzi na chwile (kilka sekund) a potem dalej dusi się. W środę jadę do znajomego mechanika, kolektor i tak do wymiany, przy okazji spróbujemy obadac co jej dolega z tym szarpaniem. Niby rozrząd wymieniany 7 tys km temu ale coś mi się nie chce wierzyc... nie ma chyba metody aby sprawdzic czy jest nowy wymieniony ...??? ... więc chyba wymienię "na zaś". Jeśli jest jakiś sposób (poza optyczną weryfikacją - co chyba nie jest zbyt miarodajne...) powiedzcie co i jak. z góry dzięki Michał |
michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2008-09-16 00:23:19 po krótce:
1.rozebrany cały dolot powietrza od filtra do przepustnicy, wszystko wymyte benzynką, wyczyszczone, rurka od pokrywy zaworów oczyszczona znagaru oleju i całego syfu - ile tego tam było... 2. przepływka przedmuchana, wytarta delikatnie rura szmatką, 3. czujnik temp. powietrza ustawiony zgodnie z wycięciem 4. przepustnica wyczyszczona z oleju i nagaru (benzyną) razem z otworami do krokowego, 5. kolektor ssący na tyle ile można było przetrzec szmatką - przetarty 6. kable WN pozdejmowane, czyszczone (włącznie z gniazdami) 7. świece wykręcone i wyczyszczone, odstęp lektrod ustawiony, 8.kable WN - zmierzona rezystancja: cyl 1 - 6.3 kOhm cyl 2 - 7.6 kOhm cyl 3 - 4,1 kOhm cyl 4 - 1.8 kOhm po tych porządkach auto odpaliło i od tamtej pory jeździ OK - dzien do nocy z poprzednim zachowaniem
jakby się przypatrzec to na wolnych obrotach jeszcze minimalnie szarpie wskazówką (prawie niezauważalnie) ale to naprawdę drobiazg i do tego nieodczuwalny w porównaniu z tym co było. kolektor jeszcze nie wymieniony... trzeba sie zebrac w końcu... pozdrawiam Michał |
quitem Omega Pleszew | 2008-12-30 21:04:07 Miałem to samo tylko że wyskoczył tylko kod 0100 czyli przepływka. Skasowanie tego błędu w komputerze załatwiła sprawę. Mam nadzieję że się prędko nie powtórzy |
michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2009-02-21 17:45:18 po tych zabiegach znowu muł, maks 5,5k obrotów, na wyższych praktycznie nie przyspiesza... więc trochę pogrzebałem i...:
krótko: - wymienione kable WN (NGK) - wymienione świece (NGK V-Line no.23) - wymieniony czujnik położenia wałków rozrz. (Siemens) - czyszczenie odmy (pozostał jutro do wymiany wąż pokrywa zaworów-zawór EGR), dolotu z przepustnicą (syf nieziemski), krokowca (nowa uszczelka) - wymiana rozrządu (INA, pasek bodajże Gates, pompa wody Daewoo) - wymienione filtry (powietrza, paliwa) - i w końcu wymiana łącznika elastycznego wydechu i kata na stalowy (AWG) - i to dopiero pomogło !
nareszcie jeździ zamiast się wlec... pozostało jeszcze kilka dupereli ale to jak zrobi się ciepło... piwko... potem grill
pozdrawiam Michał |
vredas LOB SYMPATYK Omega B Gdynia | 2009-03-02 14:47:09 Niedawno miałem podobny przypadek, dodatkowo u mnie wystapił jeszcze problem z predkoscia obrotową albo schodził ponizej 500 obrtów albo samoistnie wchodził na ponad 3000 albo stał na 1600 i za diabła nie chciał zejść.
Jedyne co pomogło to wymiana przepływki i czyszczenie krokowego. Pozdrawiam |
cypber LOB SYMPATYK Opel Omega Wałcz | 2009-10-25 19:24:52 Witam.
Zmieniłem Bestię i w nowej zaczęły się problemy. (moja omesia to rocznik 1995, silnik X20XEV z LPG sekwencja) Wymiana silnika, nowy rozrząd, nowe świece, nowy czujnik rozrządu, nowy olej, wymieniona przepływka, i rury do kolektora. Jednak cyrki takie jak u kolegi michcio_007. Troszkę lepiej jest kiedy przełączy się na gaz, ale i tak nie ma szału. Przeczyściłem krokowca, całą przepustnicę i rury od filtra do przepustnicy. Troszkę lepiej ale i tak się dławi. Jutro zakup nowych kabli WN i filtra paliwa oraz czyszczenie zaworu ERG (kiepski do niego dostęp w Omedze). Po wymianie napiszę czy jest lepiej. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, będę wdzięczny za podpowiedzi. Co do błędów z kompa, to muszę podjechać do speca i sczytać, bo kontrolka mi nie działa (też nie wiem czemu nie świeci kontrolka). |
michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2009-10-25 22:48:51 U mnie winowajcą był w głównej mierze zapchany kat. Nawet z rury wydechowej jakoś tak słabo dmuchało - można sprawdzic nawet ręką na jalowych i a potem na wyższych obrotach.
My sprawdziliśmy to w inny bardzo prosty sposób... nacięliśmy szlifierką rurę zaraz za katem - nie pomogło (jeśliby pomogło to oznaczałoby że zakitowane są tłumiki) a potem tuż przed katem i wtedy silnik odżył. Od razu wkręcał się na obroty, zupełnie inaczej pracował. A później to już wymiana katalizatora razem ze złączem elastycznym. W trakcie autopsji okazało się, że wkład katalizatora ukruszył się trochę i stawał w poprzek blokując przepływ spalin. pozdrawiam Michał |
cypber LOB SYMPATYK Opel Omega Wałcz | 2009-10-28 19:27:41 No i ciąg dalszy przygody.
Kupiłem czujnik prędkości wałka rozrządu, wymieniłem pod pracą i... RURA!!!! Dostał pałera normalnie wkręca się na obroty, normalnie przyspiesza, i nie ma muła.
Czeka mnie jeszcze wymiana filtra paliwa, bo na paliwie jeszcze nie jest tak dobrze jak na gazie. No i czekam na zamówiony regulator napełniania jałowego (zwany potocznie silniczkiem krokowym). Podzielę się swoimi spostrzeżeniami po wymianie filtra paliwa i "krokowca" Jeśli ktoś potrzebuje pomocy z ww. silnikiem, to służę pomocą. Osobiście strasznie umordowałem się z układem podciśnienia i już go rozgryzłem. Pozdrawiam |
cypber LOB SYMPATYK Opel Omega Wałcz | 2009-11-02 14:49:19 Po wymianie krokowego i filtra paliwa nie ma poprawy z odpalaniem.
Podejrzewam, że za małe ciśnienie paliwa. No chyba, że problem jest gdzieś indziej. na wszelki wypadek opiszę jak to wygląda: Wsiadam rano do samochodu, przekręcam kluczyk i kręcę... 5 sekund i nic. nie załapuje. Drugi raz to samo, trzeci, czwarty, i za którymś wreszcie łapie . ale po odpaleniu chwilkę pokręci na ledwo 900 obr/min i gaśnie. Kręcę ponownie i już pali. Ale potrafi też jeszcze zgasnąć. Dodawanie gazu powoduje zaksztuszenie i zgaśnięcie. Kolejny raz i jest już OK. Ale nie ma mowy na jeżdżeniu na benzynie. muszę poczekać i przełączyć na gaz. Kiedy samochód jest rozgrzany, pali bez problemu. Ale jeździć też się nie da. trzeba na gaz przełączyć. Podejrzewam, że to pompa, bo po zdjęciu przewodu i przytkaniem go palcem, spokojnie utrzymuję ciśnienie, a na forum elektrody wyczytałem, ze pompuje 3 bary i nie da się utrzymać. Czy to może być to? zy może wina leży jeszcze gdzieś indziej? |
cypber LOB SYMPATYK Opel Omega Wałcz | 2009-11-02 20:19:11 No i dzisiaj się wszystko wyjaśniło.
Po pracy wsiadam w samochód, przekręcam kluczyk, drugi raz, trzeci i.... padł aku. szybka akcja z podłączeniem do aku kolegi i dalej nici. Sprawdzam pompę paliwa, a ta martwa. Na szczęście sklep blisko i mieli taką na stanie (200zł ), szybka wymiana przy lampce bagażnikowej i... pali od pierwszego obrotu!!
Miodzio...
Szybkie sprawdzenie, czy to nie zbieg okoliczności i wsio gra. |
vredas LOB SYMPATYK Omega B Gdynia | 2009-11-19 21:26:04 Dwa miesiące temu miałem niezły numer wsiadłem rano do omegi i przekręcam kluczyk a tu nic, kręci kręci i cisza. Zobaczyłem na swiece i na ostatniej na całej swiecy oleji to od góry.No mysle sobie chyba poszła głowica - ale nie, zadzwoniłem po znajomego mechanika, oczywiscie musiał mnie zaholowac do siebie. Pocałym dniu szukania znalazł usterke własciwie kilka znich:
1 - uszczelka pod pokrywą zaworów (stąd ten olej); 2 - wężyk odpowietrzenia zbiornika paliwa, peknięty w dwóch miejscach i całkowicie rozwarstwiony; 3 - sitko na pompie paliwa (całe zarośniete brudem) wymiana na nowe; 4 - swiece wszystkie do bani. Ok wszystko fajnie ale poszedł gaz więc do gazownika i tutaj niespodzianka trzeba było całkowicie wymienic paronik po 40 tyś km po prostu cały zarósł od srodka Teraz mam rakietę i o to chodzi. Pozdrawiam acha jeszcze pytanko tak nawiasem z innej beczki musze ustawić zbieznośc ale gosciu z TOS-u w Gdyni każe mi wymienić w tylnym prawym kole takią końcówke do regulacji połozenia koła (szczerze nawet nie wiem jak to sie nazywa) czy ktos może mi napisac co to jest i gdzie ewentualnie moge to kupić? |