Cytat:
|
2009-12-01 10:11:48, jsah pisze:
Poprawiam swój ostatni post. Powinno być: Po wielu poszukiwaniach i przemyśleniach chyba już wiem, o co w tej kwestii chodzi. Otóż przy standardowych ustawieniach wartości w zaawansowanych ustawieniach pracy silnika krokowego (wszędzie 0) silnik krokowy otwiera/zamyka się z prędkością V kroków/ms. Jeśli wprowadzimy korekcję do tych wartości i damy np. +8/-4 (korekcja szybkości otwierania/zamykania), to attuator będzie szybciej się otwierał o 8 kroków/ms, czyli będzie się otwierał z szybkością V+8 kroków/ms, oraz będzie wolniej się zamykał o 4 kroki/ms, czyli będzie się zamykał z prędkością V-4 kroki/ms. Myślę jednak, że w przypadku mego samochodu nie ma najmniejszego sensu zmieniać standardowych ustawień (wszędzie mam 0) - bo tak naprawdę, żeby dokładnie to ustawić, trzeba skorzystać z hamowni podwoziowej, a ustawiając metodą prób i błędów, można narobić więcej szkody niż pożytku. Wniosek stąd taki, że lepsze są ustawienia standardowe niż niedokładne ustawienia korekcyjne. Jeśli ktoś z Was ma jeszcze coś wiążącego i konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie bądź też do skorygowania wyciągniętych przeze mnie wniosków, serdecznie zapraszam do dyskusji – za co będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: jsah dnia 2009-12-01 10:14:49 ]
|
|
Niestety w moich przypuszczeniach dotyczących korekcji szybkości otwierania /zamykania attuatora popełniłem drastyczne błędy w rozumowaniu poprzez zastosowanie na chybił trafił jednostek mocno odbiegających od rzeczywistości – za co najmocniej przepraszam.
Ostatecznie po wprowadzeniu niezbędnych korekcji do mego wyjaśnienia tej kwestii powinno być :
Przy standardowych ustawieniach wartości w zaawansowanych ustawieniach pracy silnika krokowego (wszędzie 0) silnik krokowy otwiera/zamyka się z prędkością V . Jeśli wprowadzimy korekcję do tych wartości i damy np. +8/-4 (korekcja szybkości otwierania/zamykania), to attuator będzie szybciej się otwierał o 8 jednostek, czyli będzie się otwierał z szybkością V+8 jednostek, oraz będzie wolniej się zamykał o 4 jednostki, czyli będzie się zamykał z prędkością V-4 jednostki.
Pozdrawiam.