Nowy bat na piratów?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Skuteczny bat na piratów już w Warszawie!

Po tytule liczyłem na coś bardziej wyszukanego.
Mimo to zachęcam do zapoznania się z artykułem i dyskusji.

Jak myślicie, czy eksperyment przyniesie oczekiwane rezultaty?

Cytat:
2010-01-06 08:08:06, kisztan pisze:
Jak myślicie, czy eksperyment przyniesie oczekiwane rezultaty?

Muszą wlepić parę mandatów za "czerwone", bo z tego co wiem od znajomych, spora część aut ignoruje tę sygnalizację.

Cytat z artykułu:
"Od początku roku trwa kalibracja systemu i oswajanie kierowców z nową organizacją ruchu..........."

Kierowców,to należałby oswoić z czymś takim jak nie wjeżdżanie na skrzyżowanie przy braku możliwości zjazdu

I tak się powinno robić, a nie tylko suszary i fotoradary, które z bezpieczeństwem niewiele wspólnego mają, bo np. z Łolkusha do Krakowa to albo ulegają samozapłonowi, albo oblewają się farbą - a to czerwoną, a to czarną, a ostatnio białą.

Lipa to jakaś

Cytat:
W momencie przekroczenia obowiązującego ograniczenia prędkości do 50 km/h sygnalizator wyświetla sygnał czerwony, obligując prowadzącego do zatrzymania pojazdu. W przypadku zwolnienia do 50 km/h sygnał zmieni się na pulsacyjny pomarańczowy i pozwoli na kontynuowanie jazdy.

Jak się kierowcy oswoją to będą olewać to czerwone światło.

Powinni zamontować tam jeszcze fotoradar który zrobi zdjęcie przy przejechaniu na czerwonym świetle.

Wtedy byłaby kumulacja.
Przejechanie na czerwonym + przekroczenie prędkości

Cytat:
2010-01-06 08:08:06, kisztan pisze:
Skuteczny bat na piratów już w Warszawie! Po tytule liczyłem na coś bardziej wyszukanego. Mimo to zachęcam do zapoznania się z artykułem i dyskusji. Jak myślicie, czy eksperyment przyniesie oczekiwane rezultaty?

Zwiększy to niebezpieczeństwo na tym odcinku. Po kilku dniach większość bedzie olewać czerwone i jechać normalnie dalej, natomiast niedzielni i przyjezdni, będą się zatrzymywać, co z pewnością zakończy się kilkoma stluczkami.

Jedyny moim zdaniem sensowny sposób na zwiększenie bezpieczenstwa, nie licząc oczywiście remontów starych i budowy nowych dróg, to :

A. Urealnienie dopuszczelnej prędkości - w 99% przypadków podniesienie jej o min 30km/h
B. Zielona fala - czyli jadąc przepisowo jedziesz cały czas na zielonym.
C. przeniesienie fotoradarów z miejsc "opłacalnych" w miejsca niebezpieczne (przejścia dla pieszych, szkoły itp)
D. j.w tyle że radiowozów z wideorejestratorami.

Dla upłynnienia ruchu i uspokojenia zagotowanych do czerwoności kierowców, zlikwidowałbym :

A. przepis uniemożliwający zawrocenie gdy na sygnalizatorze jest strzalka do skrętu w lewo, a nie ma innych dodatkowych znaków.
B. korkujące miasto BUS-Pasy , po których raz na kilka - kilkanaście minut przejeżdza jeden autobus
C. Zapalające się zielone strzalki - na rzecz starych tabliczkowych, działających na "stałe"

to wszystko tylko do nałojenia kasiory ma służyć i tym co to wymyślili i tym co to oczywiście w imie dobra nas wszystkich to kupią za naszą kasę i zanistalują a cały polski kodeks drogowy to przystaje do dzisiejszych czasów jak wół do karety tak samo jak działąnia policji, która zamiast ułatwić życie kierowcom- ściga na złamanie karku 1 "bidulka", co 30 km za szybko jedzie - czarna rozpacz

Cytat:
2010-01-06 17:42:25, krzychu_ch pisze:
Jak się kierowcy oswoją to będą olewać to czerwone światło.

Ale tam chyba przejście dla pieszych jest... czy nie ma? Bo jak nie ma, to znów miśki będą się mogły co najwyżej obłowić i nic więcej.