| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-23 01:36:46 witam jako ze niektorym moze byc to potrzebne to zrobilem nowy temat. a jakby co to niech to moderator gdzies przeniesie
naskrobalem artykul z renowacji cromodor cd30 moze sie komus cos przyda
na tej stronce w dziale artykuły www.renowacja-nadwozia.prv.pl |
Krzyh00 F&F Sympatyk low not slow -------------- | 2005-09-23 11:15:25 a probowales do zdzierania lakieru czegos takiego? :
![]() |
mufaz Cifilis IV,V,seat 850 POznań,Munchen | 2005-09-23 12:02:28
|
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-23 13:50:04 to jest to samo co scansol czy polski zmywacz tyle ze w innym opakowaniu moze byc troche mocniejszy ale i tak na 7 warstw starego lakieru bedzie slaby.... |
stasiu F&F MEMBER 125p 73' Łódź | 2005-09-23 14:02:22 pg granatowe litery na ciemnym szarym tle - nic nie widac, pozatym te 7 milionow wlaczajacych sie reklam. |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-23 15:02:13
czepiasz sie szczegolow menu tylko takie jest i kiedys tam zostanie zmienione
a co do reklam to sobie firefoxa zainstaluj i problem z glowy |
CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2005-09-23 19:16:29 artykulik fajny tylko ze jak sie pisze jak to zrobic to oki ale zrobic to to juz nie tak oki mnie by zabraklo cierpliwosci zeby tak wypicowac
niestety swoje ATS wysylam do znajomego do poznania nie mam niestety czasu na taka zabawe no trudno ale innym co chca sie bawic napewno bardzo sie przydadza zawarte tam przez Ciebie wskazowki Duzy PLUS Ci zato ![]() |
nds F&F Sympatyk Suzuki Płock | 2009-03-09 16:25:51 w kwestii renowacji felg:
mamy stalowe felgi, pordzewiałe, dajemy do piaskowania, po piaskowaniu okazuje się że jest trochę ubytków. Czym je wypełnić żeby potem przy wyważaniu nie było cyrków i nie wozić odważników po 10 kg? |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2009-03-09 16:28:39 chyba tylko można pocynować, ale nie wiem czy to też jest jakieś super rozwiązanie. |
-TOMMY- Balice | 2009-04-24 08:43:07 Możesz próbować wypełnić to pastą stalowa np . Technicola lub Chestera, jednak budżetowe będzie tylko to pierwsze rozwiązanie. Tyle tylko że ta metoda da Ci tylko wygląd a na wyważanie wpłynie nieznacznie. Jak masz palnik i chęć do cynowania to lepiej cynuj, tylko najpierw sobie te miejsca porządnie wytraw H2SO4 i jeszcze lepiej wypłucz. Później pasta lutownicza (taka jak do CO) i cyna a właściwie lutowie o max zawartości cyny do 30% (zwykła cyna lutownicza będzie straszliwie płynąć) |
cypherius F&F Sympatyk czarny/niebieski Płock/Słupno | 2009-04-24 13:09:16 pytanie : to jakieś rzadkie felgi ? żeby je wypełniać ? |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2009-04-24 13:19:14 Wszystko pięknie ale nie widze zdjęc a strona jest mega nieczytelna. wrzucilbys to na forum to by chyba lepszy efekt był bo te reklamy i sam rozmiar strony to są ciut nie teges... |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2009-04-24 13:29:54 stronka stara i od dawna nic przy niej nie bylo robione nie ma czasu na glupoty....
sam artykul z fotkami byl na stronie f&f.... |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2009-04-24 13:43:55 szkoda bo informacji tam niewiele, za to skumulowane dosc konkretnie w jednym miejscu |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2009-04-25 19:26:50 ale czemu nieczytelna? ja przeczytalem artykul i wszystko jest bardzo jasne, nawet bez zdjęć.
tu cały artykuł, mam nadzieje ze Piotrek sie nie obrazi
"Renowacja alufelg + polerowanie rantów. Na początek felgi należy porządnie umyć, wystarczy kupić jakiś środek do mycia alufelg spryskać umyć i wysuszyć
Drugim moim krokiem było pozbycie się wszystkich warstw lakierów ( w moim przypadku tylko na rantach) . Do tego celu polecam środki do zmywania lakierów np. SCANSOL lub tańszy zwykły polski zmywacz. (uwaga na oczy i skórę) Na felgę nakładamy ów środek czekamy 10-15 minut i np. szpachelką zdzieramy żel razem z lakierem. Przy tej czynności należy uzbroić się w cierpliwość na moich felgach było aż 7 warstw starych lakierów i żel nakładałem chyba z 10 razy zanim wszystko wmiare ładnie zeszło. Gdy już zakończymy "żelową" zabawę felgi należy umyć woda aby pozbyć się resztek żrącego żelu. pozostałości starego lakieru należy zedrzeć papierem ściernym np. 240-stka Jeżeli ktoś ma zamiar wypolerować sobie np. ranty to zalecam to zrobić przed lakierowaniem całych felg. bierzemy papier ścierny 240 trochę wody i kulistymi ruchami objeżdżamy całego ranta/felge . Gdy już powierzchnia będzie dokładnie czysta tzn. nie będzie żadnych pozostałości starego lakieru zmieniamy papier na np. 800-tke i powtarzamy ta czynność na koniec zmieniamy na papier 1500 i dokańczamy prace. (można posłużyć się papierem ściernym (wałek) na wiertarkę ale trzeba uważać żeby nie zniszczyć felgi). tak wyczyszczoną powierzchnie należy wypolerować ręcznie lub filcem na wiertarce, ręczna robota jest strasznie wolna ale da się to zrobić należy na szmatkę nałożyć pastę polerska np. AUTOMAX lub lepszą ale droższą G3 następnie kolistymi ruchami polerować rant/felge aż do uzyskania żądanego efektu, przy pomocy wiertarki praca idzie szybciej i łatwiej ale czasem nie wszędzie można dotrzeć. Na filc nakładamy pastę polerska jw. no i polerujemy do uzyskania żądanego efektu.
Do ręcznej roboty przyda się parę plasterków na palce i woda utleniona czasem skaleczenia są możliwe aha Dremela i podobnych wibratorów nie polecam do polerki ponieważ można tylko zniszczysz felgę.
Po polerce zabieramy się do oczyszczenia tyłu felgi do tego celu przyda się szczotka druciana ( może być na wiertarce) i papier ścierny np. 240 wyczyszczoną felga odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną i malujemy, ja pomalowałem tył specjalnym srebrnym lakierem do felg koszt około 21zl za litr. Dla tych którzy nie dysponują kompresorem podobne lakiery występują w sprayach. Ramiona felg czyścimy szczotką drucianą oraz papierem ściernym . zaklejamy wypolerowane ranty, odtłuszczamy to wszystko i malujemy podkładem (najlepiej do aluminium) mniej więcej 2-3 warstwy Gdy podkład wyschnie (najlepiej na następny dzień) możemy go troszkę zmatowić papierem np. 800 lub 1000. odtłuszczamy benzyną ekstrakcyjną i tak przygotowana felgę malujemy. (Ja swoje felgi malowałem czarnym lakierem perłowym). Malujemy 2-3 warstwy bazą w odstępach około 10 minut a następnie lakierujemy to wszystko lakierem bezbarwnym tez 2-3 warstwy, ja natomiast naniosłem 4 warstwy bezbarwnego aby głębia koloru była bardziej wyrazista. Zwykłym lakierem akrylowym malujemy tylko 2 lub 3 warstwy. Odklejamy papier z rantów i po wyschnięciu lakieru ( najlepiej odczekać 1-2 dni) okazuje nam się efekt końcowy jeżeli jesteśmy zadowoleni zakładamy opony a następnie odnowione felgi wędrują na aucie Oto efekt końcowy moich felg.
Artykuł napisał PG" |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2009-12-22 07:07:02 Odswieze kotleta - czy felgi 13stki mozna oddac do szkielkowania/piaskowania ? |
Blady F&F Sympatyk FIAT | 2009-12-22 07:49:09 nie , tylko 15 w góre ...
brawo Pecik |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-12-22 07:53:17 nie kłam Macieju bo Pat zniszczy felgi Pat najlepiej ręcznie drzeć wszystko |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2009-12-22 10:06:58 pytam sie kabany bo nie wiem jakie wielkosci sie mieszczą do maszyny |