Almera N16 gaśnie po przełączeniu na gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem. Jak teraz jest zimno to jak przełączy się z benzyny na gaz i prawie dojeżdżam do skrzyżowania i hamuję to silnik gaśnie. Odpalam go i po przejechaniu około 200m przeskakuje z powrotem na gaz i ten problem już się nie pojawia mimo że znów hamuję - nie świeci się żadna kontrolka CHECK ENGINE! Silnik jest wtedy prawie zagrzany.Dodam że mam instalację sekwencyjną BRC i do tej pory nie było żadnych problemów z czymś takim. Na tej instalacji przejechałem 7 tyś km.
Czy problem wystarczy rozwiązać przez odwrócenie obudowy wlotu powietrza (w poprzednim aucie ta operacja całkowicie zlikwidowała problem), a może trzeba wymienić świece zapłonowe czy wystarczy zwykła regulacja?a może wystąpił jakiś błąd w sterowniku gazu bo auto było u mechanika ( nie gazownika) na przeglądzie.
Proszę o pomoc

Witam.
Prawdopodobnie za zimny gaz dostaje się na wtryskiwacze.Podjedź do gazownika niech ci podwyższy temp. przełączania na gaz.

Gaśnie kiedy jest "prawie zagrzany"?
Po ilu km przełącza się Tobie instalacja na gaz?
I jak masz rozgrzany silnik to nie ma problemu z pracą na gazie?

Silnik prawie zagrzany to wg mnie taki kiedy wskazówka cieczy jest w jednej czwartej na wskaźniku. Natomiast gdy przełącza się na gaz wskazówka ledwo przekracza początek wskaźnika no i silnik po kolejnych metrach się coraz bardzie grzeje by osiągnać wymaganą temperaturę. Jak montowałem gaz to monter mówił coś o 15 st C że przełączać się będzie na gaz i że nie mam to żadnego wpływu na parownik (bo tam się już nie ma co zepsuć), a zapytany o wyższą tem. powiedział poco jak auto ma przełączać się w odpowiednim momencie i to daje ta temp 15., a poza tym dłużej pracował by na benzynie. Już teraz przy mrozach aby przełączyć się na gaz przy tem otoczenia -5 st. C potrzebuje przejechać 2,7km. Jak jest całkowicie ciepły silnik nie ma żadnego problemu.
Jaką proponujecie temp optymalną na zimę i czy na lato znów nie wrócić do tej którą mam obecnie?

witam
my ustawiamy na 35 stopni. moim zdaniem temp. jest za nisko ustawiona na zimę szczególnie. a jeśli tyle robisz żeby zagrzać samochód do 15 stpni to może masz termostat rąbnięty.