Car Audio w Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja wiem, temat wielokrotnie przerabiany, powtarza się itd. itp
Jednak kilka spraw w Nim budzi moje wątpliwości, a nie che odgrzewać tamtych kotletów I błagam nie odsyłajcie mnie do szukajki, bo przeczytałem już wszystko, co mi pokazała.

Niedawno zakupiłem sobie nowego grajka, tj. Keenwood KDC-W4044U, polecanego na wielu forach internetowych i teraz już wiem, że nie bez powodu. Seryjne głośniki zagrały na nim o wiele, wiele lepiej Zgodnie z powiedzeniem "apetyt rośnie w miarę jedzenia" przyszła kolej na dalszą modernizację sprzętu audio w Desperacie.

Zdecydowanie jestem zwolennikiem czystości dźwięku, a muzyka, którą najczęściej słucham w aucie to trance.

Potrzebuje porady, co kupić, aby grało zadowalająco pięknie?
Zaznaczam, że nie ma ochoty się bawić w znaczące przeróbki. Na przód najlepiej jakieś 13 z osobnymi gwizdkami, na tył 16.5. Jakie dystanse kupić i wreszcie jakie głośniki polecacie? Budżet 700 zł na całość. Myślałem o Hertzach na przód i tył, ale im bliżej zakupu, tym więcej wątpliwości.

PRZÓD
TYŁ

A jak u Was wygląda system audio?

tył jest nieistotny moim zdaniem
no i przydał by sie jakis wzmacniacz

Nieistotny? Dlaczego?

powody sa minimum 2
1-zasadniczy-z regóły nie siada sie tyłem do artysty
2-im mniej głosników za ta sama kase tym istnieje wieksza szansa ze benda lepszej jakosci

poza tym wiekszosc dostepnych utworów to zapisy stereofoniczne
i naprawde nie widze sensu ich sztucznego uprzestrzenniania
2 kanały dobrej jakosci daja sobie swietnie rade-no ewentualnie sub jako dodatek(raczej niezbedny )

No nie myślałem w tych kategoriach W takim razie jak zrobić dobry przód? Ze wzmakami i tubami na razie się wstrzymam( przestrzeń bagażnika jest mi bardzo potrzebna, a leży już tam zapasówka),a nawet wolałbym tego uniknąć.

wiesz jak zrobic dobry przód
dzielony
PowerBass L-50C
lub hertz z wyzszej serii
ja bym w to celował...

do tego wytłumienie drzwi przy okazji montazu i oczywiscie wzmacniacz-2 kanałowy starczy

Olej serię Hertza DSK a lepiej dozbieraj i kup Hertz ESK (jest niestety 2x droższy od DSK ale wart tych pieniędzy).
O niebo lepsza jakość dźwięku.
Do tego obowiązkowo głuszenie drzwi matami głuszącymi.
To wszystko najlepiej napędzić jakimś wzmakiem min.50W na kanał w sinusie + dobry sub w bagażniku (oczywiście napędzany osobnym wzmakiem)....
... ale to już nie jest 700 pln...

Co prawda to dużo kasy ale możesz to robić etapami.Kupić sobie maty i wygłuszyć samemu.Za jakiś czas kupić wzmacniacz,suba,itd.

Ale jak kupisz teraz średniej klasy głośniki to będziesz za jakiś czas je zmieniał czyli kupisz coś lepszego (jak napisałeś apetyt rośnie w miarę jedzenia) i utopisz więcej kasy

Cytat:
2009-12-30 21:10:08, pawel12356 pisze:
wiesz jak zrobic dobry przód dzielony PowerBass L-50C lub hertz z wyzszej serii ja bym w to celował... do tego wytłumienie drzwi przy okazji montazu i oczywiscie wzmacniacz-2 kanałowy starczy

wzmacniacz to nie wszystko liczy się czystość 2x 13 przód + 2 x 16 tyl + 2 wysokotonowe przód najlepiej do tego niskotonowy w skrzyni wszystko oddzielone przetwornicami i będzie pięknie za ta kasę spokojnie starczy

Cytat:
2009-12-31 01:21:49, markon pisze:
wzmacniacz to nie wszystko liczy się czystość 2x 13 przód + 2 x 16 tyl + 2 wysokotonowe przód najlepiej do tego niskotonowy w skrzyni wszystko oddzielone przetwornicami i będzie pięknie za ta kasę spokojnie starczy

siejesz herezje
"czystosc" dzwieku chcesz osiagnac podłaczajac stado głosników do biednego radia poprzez 'przetwornice"
gratulacje

Cytat:
2009-12-31 02:34:34, pawel12356 pisze:
siejesz herezje "czystosc" dzwieku chcesz osiagnac podłaczajac stado głosników do biednego radia poprzez 'przetwornice" gratulacje

kolego toć nie każdy jak ty musi po wsi pędzić z pudłem na maksa aż ludziom w oknach szyby pękają, człeku niewierny jeszcze małe masz pojęcie o muzyce

Cytat:
2009-12-31 02:34:34, pawel12356 pisze:
siejesz herezje "czystosc" dzwieku chcesz osiagnac podłaczajac stado głosników do biednego radia poprzez 'przetwornice" gratulacje

Uwierz mi że dobrze zrobiony system zagra lepiej z samego radia niż byle jaki ze wzmacniaczem

Na początek niech założy dobre głośniki z przodu (zestaw dwudrożny odseparowany) i napędza to samym radiem (lepsze radyjka maja niezłego kopa) i wygłuszy drzwi matami a na resztę niech dozbiera kasy.
7 stówek powinno wystarczyć na lepsze głośniki (z tweterem i zwrotkami) i na maty

Ehh.... gdzie te czasy jak się montowało do malczana dwie odpinane kolumny z przerośniętego jamnika i puszczało Bayer Full na full z kaseciaka Sonic

Cytat:
2009-12-31 09:21:25, rysiu1 pisze:
Uwierz mi że dobrze zrobiony system zagra lepiej z samego radia niż byle jaki ze wzmacniaczem Na początek niech założy dobre głośniki z przodu (zestaw dwudrożny odseparowany) i napędza to samym radiem (lepsze radyjka maja niezłego kopa) i wygłuszy drzwi matami a na resztę niech dozbiera kasy. 7 stówek powinno wystarczyć na lepsze głośniki (z tweterem i zwrotkami) i na maty

Cytat:
2009-12-31 09:25:12, krzychu_ch pisze:
Ehh.... gdzie te czasy jak się montowało do malczana dwie odpinane kolumny z przerośniętego jamnika i puszczało Bayer Full na full z kaseciaka Sonic

Ale to już było i nie wróci więcej.....(mam nadzieję)

p.s.
sam kiedyś miałem kasprzaka podłączonego w syrence...

Cytat:
2009-12-31 08:35:13, markon pisze:
kolego toć nie każdy jak ty musi po wsi pędzić z pudłem na maksa aż ludziom w oknach szyby pękają, człeku niewierny jeszcze małe masz pojęcie o muzyce

uwierz mi ze wole miec małe niz takie jak TY

Cytat:
2009-12-31 09:21:25, rysiu1 pisze:
Uwierz mi że dobrze zrobiony system zagra lepiej z samego radia niż byle jaki ze wzmacniaczem Na początek niech założy dobre głośniki z przodu (zestaw dwudrożny odseparowany) i napędza to samym radiem (lepsze radyjka maja niezłego kopa) i wygłuszy drzwi matami a na resztę niech dozbiera kasy. 7 stówek powinno wystarczyć na lepsze głośniki (z tweterem i zwrotkami) i na maty

o byle jakosci nikt tu nie wspominał
znacznie blizsze prawdzie jest stwierdzenie ze te same głosniki podłaczone do wzmacniacza zagraja lepiej niz podłaczone do samego radia

Sorry za małe OT, ale czy ja jestem dziwny skoro moje radio i 4 głośniki kosztowały w sumie tylko 150zł?
Bo jak widze jakie inni mają sprzęty to już nie wiem, czy to ja jestem nienormalny, czy jak...

No ale u mnie głośników na przód sie i tak nie opłaca kupować jakichś super, bo i tak dźwięk ucieka przerdzewiałym spodem

Pozdr.

Cytat:
2009-12-31 10:59:33, pawel12356 pisze:
o byle jakosci nikt tu nie wspominał znacznie blizsze prawdzie jest stwierdzenie ze te same głosniki podłaczone do wzmacniacza zagraja lepiej niz podłaczone do samego radia

nie prawda. Zobacz ze nowsze radia maja juz zdecydowanie lepsze wzmacniczxa wbudowane w siebie niz pierwszy lepszy wzmak typu first czy inny badziew. Kolejna rzecz zobacz na ich parametry wzmaki 4 kanalowe (tj. 4-3-2-1) przy mostku na suba walac w mono maja znieksztalcenia na ogromnym poziomie. Przy 4 badz 2 kanalach sredniej klasy wzmak przy podobnej skutecznosci ma wieksze znieksztalcenia niz dobre radio.

Cytat:
2009-12-31 12:04:26, adamesce pisze:
nie prawda. Zobacz ze nowsze radia maja juz zdecydowanie lepsze wzmacniczxa wbudowane w siebie niz pierwszy lepszy wzmak typu first czy inny badziew. Kolejna rzecz zobacz na ich parametry wzmaki 4 kanalowe (tj. 4-3-2-1) przy mostku na suba walac w mono maja znieksztalcenia na ogromnym poziomie. Przy 4 badz 2 kanalach sredniej klasy wzmak przy podobnej skutecznosci ma wieksze znieksztalcenia niz dobre radio.

nie zaówazyłem aby nowsze radia miały zdecydowanie lepsze wzmacniacze wbudowane-poniewaz to nieprawda
powiem wiecej starszym modelom zdazały sie lepsze rozwiazania niz obecnie
wzmacniacz audio składa sie z drogich stosunkowo elementów takich jak np przetwornice napiecia,których zastosowanie w nawet drogim radiu jest ekonomicznie nieuzasadnione
powiem nawet wiecej-oddzielenie zródła i przetwornika od wzmacniacza sygnału w kazdym systemie jest jednoznacznie oceniane na plus-sygnały dostaja oddzielne zasilanie i ich wpływ na siebie sie minimalizuje
dlatego przykładowo w lepszych domowych sprzetach stosuje sie rozwiazania typu direct, w dobrych konstrukcjach oddzielne zasilanie sekcji cyfrowych i analogowych
i powtarzam jeszcze raz nikt tu o byle jakosci nie wspomina

Paweł ma tutaj rację.

Jeżeli uprościmy to najbardziej jak się da - jeżeli weźmiemy tej samej klasy w obydwu przypadkach komponenty to zestaw z wzmacniaczem zagra zawsze lepiej.
Wiadomo, że jak porównamy zestaw ze wzmakiem firsta, radio marki Szumofon i głośniki zapierdolone z kolumn z najbliższej parafii to zagra to gorzej od dobrego radia i dobrych głośników bez wzmaka.