| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zibik SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21099 Krzeszów (dawniej w Krakowie) | 2010-01-14 19:16:40 Może zacznę od początku
Zaczęło się od tego, że któregoś dnia zblokowały mi się koła na drugim biegu, ot wyglądało to tak jakby ktoś nagle depnął na maksa hamulec. W sumie zdarzyło się tak dwa razy, na szczęście na szutrowej drodze, więc nic mi nie urwało
Postanowiłem pomęczyć z tym problemem znajomego mechanika. Rozebrał skrzynię, nic nie znalazł, wymienił przy okazji łożysko i założył skrzynię z powrotem. I zaczął się ból - biegi zaczęły ciężko wchodzić, a wsteczny musiałem dosłownie wbijać z całej siły (dokładnie: to był problem z przerzuceniem wajchy maksymalnie w lewo, sam bieg już wchodził jako tako). Ów mechanik stwierdził, że nic na to nie poradzi, więc zażyczyłem sobie, by przełożył mi skrzynię z drugiej (zapasowej) samarki. I tak jeżdżę - tyle, że denerwuje mnie to, bo ta skrzynia jest głośna, szumi nawet na luzie Poza tym dwójka wchodzi ze zgrzytem.
No i szukam teraz kogoś, kto się zna na naprawach skrzyń, a i najlepiej, żeby się znał na Ładach Problem jest taki, że teraz każdy mechanik tylko by wymieniał, a nie naprawiał.
Możecie mi kogoś polecić w rejonie podkarpacia lub Krakowa? [ wiadomość edytowana przez: zibik dnia 2010-01-14 19:19:54 ] |
zibik SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21099 Krzeszów (dawniej w Krakowie) | 2010-01-15 22:08:56 O inż. Czechu wiem - jego sława go wyprzedza
Problem z nim taki tylko mam, że 220km ode mnie, ale i tak się pewnie wybiorę - nie ma to jak fachowiec ![]() |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2010-01-16 12:48:43 Pytałeś o okolice Krakowa . Z tym ze czy warto w to się pchać. Naprawa skrzyni tania nie jest - ta sama robota przy skrzyni od Samary i od Opla. Niestety urok skrzyń od Samary (zwłaszcza "piątek") jest taki że niestety szumią. |
zibik SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21099 Krzeszów (dawniej w Krakowie) | 2010-01-16 17:37:08 Wezmę obydwie skrzynie ze sobą (jedną w bagażniku) i będę liczył, że może z dwóch da się zrobić jedną dobrą Poza tym gaźnik jeszcze mam do naprawy lub wyregulowania. |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2010-01-16 17:54:16 jak skrzynia ciezko chodzi i jest glosna to prawdopodobnie za ciasno ja poskladal. |
chio ŁADZIARZ Samara 21093MPI/Cit ... Kudowa/Warszawa/Pabianice | 2010-01-20 17:32:47 A ja bym stawiał na to że ten spec... zalał skrzynię niewłaściwym olejem
Do większości skrzyń biegów zalewa się olej o lepkości 75W90 lub zbliżonej Specyfika skrzyni w Samarze polega na tym że zalewa się ją olejem o lepkości 15W40 Oczywiscie nie podważam niczyjej wiedzy i mogę się mylić pzdr CHIO |