My, a imprezy w przyszłym sezonie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie sobie czytam nowy numer Classicauto, zacząłem od nowego, mającego obowiązywać w przyszłym sezonie, regulaminu imprez organizowanych przez to pismo.
Nowością jaką dotknie kilkoro z nas, jest wprowadzenie zakazu używania silników nowszych niż te ktore były montowane seryjnie.
Wystartować owszem bedziemy mogli, ale nie w grupie oldtimer, a w youngtimer wśród aut z lat 80.
Ciekaw jestem zmian regulaminu w imprezach YTP.

Co myślicie? Pojeździmy?

Jeśli chodzi o Classic to już od pewnego czasu było wiadomo, że będą kłaść nacisk na względną oryginalność. Niektórzy już z tego powodu (choć może nie tylko z tego) przebudowują auta. Kolega Mcgregor, ten który jeździ oklejoną Mantą wyjmuje silnik 3,0 V6 i zakłada... 1,9. Ja z kolei mam na to całkiem inny pomysł, zupełnie nie związany ze 127 i jak na razie pozostający w sferze planów (ci, którzy znają szczegóły twierdzą że mój pomysł jest delikatnie mówiąc chory )
Nie słyszałem o zmianach w YTP podobnych do Classicu, myślę że spokojnie będziemy mogli w Poznaniu jeździć. Janas, wiesz coś o jakichś planach zmianan?

Na razie nic konkretnego nie wiem. Postaram się jak najszybciej informować o ewentualnych zmianach.
Kwestia tego jak nowy silnik może napędzać klasyczną budę jest moim zdaniem ogólnie warta przemyślenia w przyszłości, ale nie sądzę żeby nastąpiły w tej sprawie jakieś zmiany które mogły by wykluczyć z sensownej rywalizacji 127 z silnikiem 1300 (podkreślam: ja nie sądzę; to nie jest deklaracja!).

A tak ogólnie odnośnie przyszłego sezonu to wystartował bym sobie w jakieś imprezie puki co moim R5.

Posiadacze fiatow 127MkI z wiekszymi silnikami od 903 juz sobie nie pojezdza w grupie oldtimer . Jedynym wyjsciem z sytuacji jest fiat 127 MkII do ktorego wsadzic bedzie mozna silnik 1.3 i raczej nikt go nie rozpozna na badaniu.
Sciganie sie w grupie youngtimer, przynajmniej dla mnie nie bedzie stanowilo juz takiej przyjemnosci jak w oldtimer.Za duzo mniejsze pieniadze , blizej domu mozna poscigac sie z nowszymi samochodami .
Poczekajmy na ostateczna wersje regulaminu CA Cup i zobaczymy co organizator chce zyskac przez wprowadzone zmiany.Z track daya na track day , impreza robi sie impreza dla elity - cena , specyficzna sztywna atmosfera , ustawianie imprez pod siebie w czasie ich trwania .Impreza robi sie coraz mniej atrakcyjna - coraz mniej jezdzenia i wiecej czekania.
Najgorsze jest to, ze za bardzo nie ma alternatywy dla CA Cup

Dla mnie zmiany w regulaminie CA Cup NIC nie znaczą bo nie mam zamiaru w tym cyklu startować . Zdecydowanie atrakcyjniejszy jest uważam Puchar YTP. Wczoraj pierwszy raz jechałem Superoes w Poznaniu i jestem baardzo zadowolony! Także przyszły sezon to dla mnie Puchar YTP, SuperOS i AB Cup. Także ja mam naprawde co jechać .

PS: Janas jak masz jakieś foto ze mną z wczoraj to wrzuć do mojego tematu albo mi prześlij.

Pozdrawiam!

Od razu pomyslałem podobnie jak Ty - buda mkII z motorem 1.3, ale to jakby nie patrzec oszustwo i troche nie przystoi. Niemniej jednak zmiany poczynione w regulaminie, same podpowiadaja takie rozwiazania.
Prawda niestety jest fakt ze brakuje alternatywy dla CA, posiadanie monopolu na takie imprezy pozwala organizatorom robic je pod siebie.
Cóż, z przekąsem moge powiedziec ze nawet wtedy trzeba cos sobą reprezentowac - patrz rajd debicy i redakcyjny peugeot..
Ja w chwili obecnej jestem chwilowo zniesmaczony i nie wiem co dalej.
Z braku laku przeglądam ogłoszenia ze 126p :/

Już od pewnego czasu mam wrażenie, że organizatorzy CA Cup zmierzają w stronę imprezy elitarnej. Widzę, że nie tylko mi się tak wydaje...
Jeśli w ogóle będę brał udział w CA Cup to raczej nie w 127. Jeśli dojdzie do skutku mój szalony plan to pojadę bardzo nietypowym autem, o dość słabym silniku i sporej masie- tak dla zabawy Będzie dobrze, jak nie przyjadę ostatni
Główny nacisk kładę na YTP, czy starczy czasu na coś jeszcze- to się okaże. Vergasser, musisz mi opowiedzieć o imprezach w których będziesz startował, może się załapę na któreś?

vergasser
Mam oczywiście kilka zdjęć twojej siódemki. Zacząłem wczoraj obrabiać zdjęcia z Superoesu, ale musiałem przerwać. Może dziś wieczorem wrzucę coś do twojego tematu.

Pereira
Cytat:
Jeśli dojdzie do skutku mój szalony plan to pojadę bardzo nietypowym autem, o dość słabym silniku i sporej masie- tak dla zabawy

Czy ja dobrze pamiętam że kupiłeś jakąś terenówke?

Superoesy w Poznaniu odbywają się na Torze Poznań. W tym sezonie było 7 edycji. 18-19.12 będzie jeszcze dwudniowy Superoes Wigilijny. Na ostatnich edycjach były dwa odcinki jechane po 5 razy. Pomiar czasu fotokomórkami, wyniki na bieżąco na monitorach.
Przykładowa mapka: http://www.aw.poznan.pl/imprezy2009/20091121superoes/mapkator.jpg

AB Cup - impreza organizowana przez Automobilklub Bydgoski
Swego czasu były chyba na torze rallycrosowym, ale w tym sezonie chyba tylko na "poligonie" w Toruniu i niedawno na lotnisku w Bednarach.

Janas81, nie jestem aż tak szalony żeby startować terenówką w CA Cup! Auto o którym myślę to pełnoprawny youngtimer ( marki Renault ), ale dopóki sprawa nie dojdzie do skutku to nie będę pisał o szczegółach.
Dzięki za info o Superoesie i AB Cup! Jak Fiacik będzie gotowy to pomyślę o nich.

jak poskładam do końca 127 to jedyna impreza w której chce wystartować to YTP i tak jeszcze się zastanawiam czy do tego nie będzie lepszy malec. Jakoś źle wspominam starty 127 idealnym rozwiazanie były by jechać 1 dzień malcem a po torze polatać 127..ale to będę sie martwić tym jak już zacznę jeździć puki co daleko w polu z pracami

Ja w przyszłym sezonie planuję:
- Kielce, mam blisko i bezwzględnie będę robić wszystko żeby wystarotwać

- Tychy, mam blisko jednak nie będę się "spinać aż tak bardzo

- Jedna eliminację w YTP w Poznaniu, jak samochód będzie na sprawny na 300% bo kawał drogi z kraka.

- Dębica, tu ciekawy jestem czy będzie szansa jechać (ze względu na rosnące zainteresowanie i mała ilość dostępnych miejsc)

- Może jeszcze jakiś Super OS na torze kielce.

W tym 2009 byłem tylko na torze Kielce na CA i powiem szczerze że jazdy jak dla mnie dużo dużo za mało za te pieniądze.

a w sezonie 2010 może być tylko gorzej moim zdaniem (więcej zawodników),

Rozwiązaniem mogła by być inna konfiguracja trasy, nie wiem może puszczenie dwóch zawodników jednocześnie? nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że coś będą musieli zmienić...

Ja tam byłem w Kielcach w tym roku poogladać jak i mi sie ta impreza srdnio widzi. A pozatym ciagnąć sie z laweta taki kawał, zeby sobie trosze w sobote poupalać to mi sie nei chce. Ja tam planuj cykl Kryterium Kamionki, YTP poznań, i chciałbym zobaczyc te super oesy w pzonaniu o ktorych vergasser pisze. Szkoda ze nie załapałem sie na ten grudniowy. A i co to jest ten dugi cykl o którym piszesz???

P.S.
Oczywiście 125p bo 128 to szkoda moim zdaniem na takie kacenie, a pzoa tym przedni napęd jest dla kochających innaczej

Cytat:
2010-01-01 16:11:35, Jesion128 pisze:
P.S. Oczywiście 125p bo 128 to szkoda moim zdaniem na takie kacenie, a pzoa tym przedni napęd jest dla kochających innaczej

A bana na tym forum to przypadkiem nie chcesz??

strona poznańskiego super oesu
tak dla zachęcenia i terminów w których będą się odbywać

Strona cyklu AB Cup (Automobilklub Bydgoski).

abcup.pl

Czy wiadomo już coś na temat tegorocznego
Pucharu Youngtimer Party? Janas

Conieco

Na pierwszą eliminację zarezerwowane są dni 10-11 kwietnia. Mam nadzieję że już nic się nie zmieni.
Na regulamin musicie jeszcze chwilę poczekać.

A wiadomo już coś (choćby wstępnie, nieoficjalnie i w przybliżeniu) jakie są następne terminy?

Planowane terminy (wliczając piątek) :
9-11.07
8-10.10