Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-09-02 14:44:30 A więc w końcu zakończyłem boje z instalacją reflektorów ksenonowych w moim esperaczku.
Czyżby pierwszy taki w Polsce ??? ![]() Rozrywka w sumie niezbyt tania, bo cały zestaw + kabelki, kosteczki i inne wydawało by się duperele, ponad 1800 zł. Póki co jednak wszystko działa, lampki świecą fajnie (o niebo lepiej niż seria) są już po wszelkich ustawieniach i regulacjach. Zasięg zwiększył się mniej więcej dwukrotnie, przy czym pobocze jest tak niesamowicie oświetlone, że sam nie mogę w to uwierzyć ![]() Ale jak mówiłem z nowego "nabytku" jestem zadowolony. Jeśli będzie mi się chciało, to kupię sobie drugi zestaw lamp i tym razem zrobię wersję bi- xenon opartą na dwóch reflektorach soczewkowych. Jednak w chwili obecnej poszukuję estawu spryskiwaczy lamo, chętnie z astry 2, zafiry lub Omegi B. System poziomujący (testowałem 3) odpadł w przedbiegach gdyż wręcz załamał mnie swoją skutecznością! Myślałem, że coś źle wykonałem, ale jak się okazuje współczesne systemy poziomowania są niezwykle prymitywne i to właśnie one w niektórych sytuacjach bardzo skutecznie oślepiają jadących z przeciwka nieszczęśników. A przy okazji, jak ktoś będzie miał na sprzedaż komplet 2 szt. soczewek od Vectry (poprzedni model) to chętnie zakupię i będę bawił się dalej ![]() |
piotr-ek | 2003-09-02 14:47:45 Gratuluję! No to wartość Twojej fury wzrosła o... 300 zł. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-09-02 14:49:29 Wow. Jestem pod wrażeniem.
Fotki, filmy... szybko !!! ![]() ![]() ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-09-02 14:56:03
Zazdrośnik ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2003-09-02 15:03:56 nie zazdrośnik....poprostu nadjeżdzający z przeciwka ![]() wiem jak np ksenony sprzedawane na alegro potrafią pieknie oślepiać...... ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-09-02 15:16:33
Poniekąd. Konstrukcja lampy jak i odbłyśnika w reflektorach typu FF jest identyczna, więc nic w tym dziwnego nie widzę. Jednak nie da się tak po prostu wyjąć żarówki H1 i wsadzić w to miejsce ksenonowej.
Zaproponuj kumplowi ustawienie świateł. Koszt - 27 zł. ![]() A tak na poważnie, to sądzę, że musi mieć coś skopane w odbłyśniku, albo np. zatłuszczoną lampę załamującą światło.
Nie zgodzę się. Xenon (patrząc z perspektywy żarówek halogenowych) ma łagodne zejścia pomiędzy kilkoma candelami jasności a mrokiem spowodowane łagodniejszym wytracaniem strumienia światła. Odwrotne wrażenie daje np. reflektor soczewkowy Opla Omego, gdzie cała moc żarówki (xenonowej) skupiona jest na bardzo małym obszarze. Ale wówczsas to granica "wejścia" strumienia światła jest bardzo ostra. Pamiętajmy, że barwa światła ksenonowego jest najbardziej zbliżona do światła dziennego, więc i wzrok kierowcy zdecydowanie szybciej się do niego adaptuje niż do sztucznego światła halogenowego, zważywszy na fakt, że podczas gdy spojrzysz na tradycyjną żarówkę halogenową, cały twój wzrok skupi się na oślepiającym włóknie wolframowym, którego jak wiesz w ksenonie brak. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-09-02 15:17:59
Fotki mogę wrzucić, ale i tak nie dają one pełnego obrazu tego jak świecą te światełka. Można jednak dowiedzieć się z nich sporo nt. montażu ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-09-02 15:19:59
W tym wypadku to nie xenony oślepiają a jedynie ich niefachowy montaż. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-09-02 16:46:47
SpeedR lepiej nie pokazuj się na następnym zlocie ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2003-09-02 16:48:30 pycel..tak mi sie przypomnialo..co z twoim prawkiem?? |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-09-02 17:16:48 Za prosba SpeedRa zamieszczam fotki.
tu sa fotki -- Moim zdaniem xenony maja zbyt mocny snop swiatla. Co mi z tego, ze ich swiatlo jest najbardziej naturalne, skoro tez najbardziej oslepia. Swiatlo z xenonow jest najbardziej przebijajacym sie swiatlem z lamp samochodowych przez moje okulary na rower w noc (a sa b ciemne) tak wiec dla mnie snop swiatla xenonowego jest zbyt mocny. Test prowizoryczny i glupi, ale pewne wnioski wyciagnac mozna. Aha, swiatlo halogenowe przez te okulary jest widoczne jak swiatlo swieczki bez okularow pod wieczor kiedy sie sciemnia. Polecam diody 12 voltowe biale super jasne, to jest dopiero swiatlo (bedziesz smazyl wszystko 50 metrow przed soba) oczywiscie po jednej sztuce na lampe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co ja to mialem powiedziec, aha. Zbyt mocne. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-09-02 17:21:36 Z fotek nic nie wynika... ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2003-09-02 18:15:19 Jak najbardziej polecam coś co nazywa się: konstruktywną krytyką. Jednak jeśli ktoś pisze, że dla Niego światło lamp ksenonowych ogólnie jest zbyt mocne, niech wyżywa się na producentach, czemu na mnie ???
Rozumiem, każdy ma swoje zdanie i niechaj tak pozostanie. Rozumiem, że jeśli zamontuję układ samozpoziomujący chumor się wszystkim poprawi - zrobię to jeśli tylko znajdę system, który działa, bo jak narazie 100% testowanych to szmelc. Czas reakcji na zmianę kąta nachylenia pojazdu można obliczać z użyciem kalendarza. Tak samo (tyle, że bez procesora) działa nasz system ustawienia reflektora pokrętłem przy dźwigi hamulca ręcznego. Piszesz Pycel, że jestem gadżeciarzem, no cóż, teoretycznie większość rzeczy, które posiadamy to gadzety: pozbądź się ze swojego autka: elektrycznych szyb, spoilerków, jakiegoś wymyślnego systemu podświetlania zegarów na inny kolor, fajnych obić tapicerskich, itp. Te "gadżety" po prostu poprawiają nam humor. Podobnie sądzę, że Hella czy Bosh nie nazywały by kolejnego nieprzydatnego gadżetu "oświetleniem przyszłości". Wracając do tematu leflektorów i ich "dostosowania pod oświetlenie ksenonowe" to ponawiam swoją prośbę przyjżenia się z reflektorami 2 samochodów: Nowej Laguny i Maximy. Różnica w konstrukcji obu w porównaniu do wersji halogenowej wymaga użycia spryskiwacza i wspomnianego ukł. samopoziomującego (zakładając w teorii, że takowy działa). Wracając do tego co powiedział Pycel, w stosunku do mojej osoby czyli gówniarstwa: masz 100% racji, nawet 120%. Od dziś wzoruję się na Twoje podobiństwo i także będę wszystkim pisał, że jeśli założą sobie lampy ksenonowe to koniecznie im je stłukę. Nawet jeśli na oczy ich nie widziałem. Dopisz jeszcze, że połamiesz mi ręce, nogi, kręgosłup i wydłubiesz oczy. Będziesz wówczas typowym przedstawicielem polskiego społeczeństwa. Tak trzymaj! Unia i tak wita wszystkich! |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-09-02 18:27:11 SpeedR ja bym w miare mozliwosci prosil o test w Twoim wykonaniu w kwestii "najazdow", co bys z przeciwka wlasnego samochodu prowadzonego przez kogos w nocy przejechal innym samochodem i powiedzial jak rzeczywiscie Twoje lampki sie sprawuja.
Ja swoje zdanie wyrazilem ogolnie co do xenonow bo dotychczasowo 100% samochodow z xenonami w nocy na drodze wywoluje u mnie negatywne odczucie (na rowerze juz nie wspominam bo takowy najazd przy predkosci roweru 50km/h moze dla rowerzysty skonczyc sie o wiele tragiczniej w kwestii wypadku niz w wypadku samochodowym, wiec jako rowerzysta czynny aktywny wrecz nienawidze xenonow jesli chodzi o ta sprawe ![]() Sprawe koryguje zebys sobie nie pomyslal ze najezdzam Twoja osobe za xeny. Ja ich po prostu ogolnie nie lubie bo sa niebezpieczne. Dla mnie samego mozesz miec nawet lampy na poduszkach antygrawitacyjnych ale jedna ich swietlista smuga moze mnie oslepic i spowodowac wypadek, prawdopodobienstwo jest o wiele wieksze w przypadku JUZ ZAISTNIALEGO "oslepienia" (tzn. samo oslepienie jest bardziej intensywne) i wtedy co mi z tego ze Ty masz widocznosc jak boeing 30km nad ziemia skoro jest juz po mnie ![]() To tak dla wyjasnienia sytuacji dlaczego tak uwazam a nie inaczej. Konstruktywnej krytyki z tego nie lepie, bo jestem za W PELNI BEZPIECZNYM "tuningiem" (wrecz cisnie sie na usta slowo "optycznym" ![]() ![]() |