Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() misiekns ŁADZIARZ Lada Samara / PF 126p Nowy Sącz | 2004-02-25 14:18:36 Ja tez mialem ten problem - wybralem jednak mechanika, wole zeby to bylo zrobione dobrze ![]() ![]() |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-02-27 22:30:03 U mnie więkrzość napraw wypadało w czerwcu i lipcu 2003r. i na trasie do Wrocławia łożyska mi sie zacierały a że miałem te przeczucie to kupiłem pare dni wcześnniej i diody też na wszelki wypadek i tak gdy jechałem tylko na prądzie z akulatora znalazłem mechanika wymienił mi łożyska i diody 25zł byłem chepi ale niedługo w drodze powrotnej podobne odgłosy (zamocno naciągnął mi pasek i przy średniej prędkości 130k/h z Wrocławia do Gliwic szlag trafił znowu łożyska ![]() ![]() |
antoni Elbląg | 2004-03-10 14:38:58 radzę sprawdzić szczotki i komutator w alternatorze. Proszę o informację jakiego typu-nr są ![]() |
![]() Many E x | 2004-03-20 21:34:36 Witam szanownych forumowiczów.
Swego czasu też porwałem sie za wymiane łozysk alternatora w samarze nie dysponując wiekszością narzędzi, nie miałem także imadła nie mówiąc juz o ściagaczach.... Największy problem sprawiło oczywiście łozysko na wirniku gdyż jest tuż przy miedzianych elementach wirnika.... ani udezyć młotkiem ani nic. w końcu śrubokrętem wydłubałem osłony łożyska, udało sie je wysypać , sciagnąłem zewnętrzną bieznie i zostało najgorsze...wewnetrzna bieżnia. Po wielu nieskutecznych próbach znalazłem wiertarke ![]() Przy składaniu alternatora kłopotu moze przyspozyć także założenie klocków.... Pozdrawiam |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-03-20 22:36:16
to przy okazji zobacz stan mocowan alternatora. Mi kiedys gorne strzelilo, co spowodowalo poluzowanie paska. A ja na pewniaka " to nie pasek, dopiero go sprawdzalem...". Nie zycze, ale to moze sie zdazyc, wiec kontrol nie zawadzi ![]() |
![]() kid Łada Samara Kraków | 2004-03-21 20:18:16 A moze to to samo co u mnie bylo ![]() Bo miałem identyczne objawy, to znaczy niskie napięcie na woltomierzu, ale kontrolka braku ladowania sie nie swieci. Pierwsze sprawdz stan paska i jego naciag, potem nastepne w kolejnosci to diody do sprawdzenia, bo to wystarczy miec omomierz, albo zaroweczke i kawalek kabla (schemat do sprawdzenia masz w ksiazce obslugi) a jak to wszystko bedzie wygladalo ze jest ok no to ja bym stawial ze tak jak u mnie padl Ci regulator napiecia. Gdyby tak bylo to odradzam kupowanie tego z wysuwanymi szczotkami!!! Ale o tym juz ponizej pisalem ![]() |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2004-03-21 21:32:08 Dzięki panowie za rady.
Dzisiaj chciałem zejść i popatrzec co i jak, ale jak się już ubrałem to zaczynał padać deszczyk (pomijam już wiaterek). P o dwóch razach dałem sobie na luz. Przecież jutro też jest dzień................ |
TROLL SYMPATYCZNY GOŚĆ BMW 525 TDS kombi, ... Sz-n | 2004-03-24 21:32:08 No i dzisiaj zajrzałem , posprawdzałemi ..................
Okazało sie, że skończyły mi się szczoteczki w regulatorze napięcia. Koszt naprawy (oprócz czasu spędzonego na poszukiwaniach awarii) to niecałe 10 zeta. Ładowanko powrócilo- samarka już śmiga. Zdziwiło mnie to, że dostałem same szczotki do regulatora napięcia. Myślałem, że będę musial wymienić cały regulator. |
![]() piotrzezglobic SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 Zgłobice k Tarnowa | 2004-03-27 10:53:18 nie polecam sprawdzania diod omomierzem. Czasem zdarza się, że pokazuje ok a jest do d... . Diody wzbudzenia sprawdzić żarówką do 5W a prostownicze może być nawet 55 W. w Ten spośó znajdziecie diody zwarte, żeby sprawdzić na przerwę trzeba sprawdzać kazdą diodę po kolei odłączoną |
![]() szymo_n SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Samara okolice Łodzi | 2005-07-03 19:39:05 ostatnio polecialy mi chyba łożyska na alternatorze i chciałbym je wymienic wiec jesli ktos moze podac mi nr łozyska zebym mogl sobie pierw zakupic a potem dopiero rozebrac wszystko
dzieki i pozdrawiam |
grzesiek_g Kandydat na Kandaydata Lada Samara Międzyrzecz | 2006-11-09 18:57:06 Witam. Czy mógłby mi ktoś podac rodzaj, wymiary łożysk alternatora w samarce 1,5?? Musiałbym zmienić łożyska ale mam problem z dostaniem ich i musze szukać po wymiarach.
Pozdrawiam |
![]() arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2006-11-09 19:03:26 21050-2494023-00 LOZYSKO ALTERN.DUZE
21050-2494022-00 LOZYSKO ALTERN.MALE są dostępne w sklepie Scorpion klik |
![]() darek110 SYMPATYCZNY GOŚĆ proszę o usuniecie k ... proszę o usuniecie konta | 2007-02-04 18:18:31 Ktoś się pytał o numer łożysk do alternatora, a więc ja w ladzie 110, rocznik 99 wymieniałem i były to 6302. |
![]() Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2007-02-05 09:25:36 6201 i 6302 takie sa w mojej samarce, znam juz na pamiec rozmiary bo pare razy wymienialem juz ![]() |