MotoNews.pl
3 Gaśnie na zimnym silniku (245935/0) - PT

Gaśnie na zimnym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem jak w temacie. Po odpaleniu samochodu na bp i przygazowaniu przełącza się na lpg i gaśnie. Jak go przygazuje i przytrzymam na powiedzmy 2000 obrotów to działa ale zaraz po puszczeniu gazu gaśnie. Problem znika dopiero po osiągnięciu temperatury ok 70-80 stopni, wtedy mogę odpalić na bp i przełączyć na gaz i silnik pracuje idealnie, gdy próbuje przełączyć na lekko ciepłym 30-60 stopni silnik faluje na obrotach ( dosyć mocno). Co może być przyczyną?
Auto to palio weekend 1.4 8v, lpg I-gen, emulator sondy- gastronic, parownik - lovtec, elektrozawór - lovato. Tydzień temu wymienione, świece, przewody wn, filtr powietrza, filtr gazu, regeneracja parownika na oryginalnych membranach lovato. Dzisiaj byłem u gazownika ( sprawdzony i solidny), ustawił mi gaz wkładając sondę w wydech. Na bp auto działa idealnie. Dodam jeszcze, że po przełączeniu na gaz pali się ciągle kontrolka wtrysku ale podejrzewam( jak go kupiłem to była wyciągnięta) więc podejrzewam, że gaziarz zamiast ją odciąć to ją po prostu wyją

spróbuj przczeczyścić przepustnicę

Cytat:
2010-04-22 08:48:30, Wuipe pisze:
spróbuj przczeczyścić przepustnicę

już to zrobiłem przy okazji czyszczenia silnika krokowego ( mimo iż na bp problem falowania ani gaśnięcia nie występuje). Poczytałem na forum również, że problem może stwarzać elektrozawór na reduktorze, więc również go rozebrałem i wyczyściłem ale nie pomogło to podmieniłem go na inny ( mam jeszcze dwa takie same parowniki) i też nic ?! Może jeszcze jakieś sugestie.