MotoNews.pl

Opony zimowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Szanownych forumowiczów.
Udzielam się na forum po raz pierwszy, a problem który mnie nurtuje, to zamienniki opon. Facet w servisie Monoserve na łopuszańskiej w Wawie w sposób zdecydowany odradzał mi załozenie opon węższych niż fabryczne. według wszelkich wyliczeń dobrym zamiennikiem jest 175/70/r14. Róznica w wysokości koła to 4,5 mm na plus. Co wy na to, czy macie w tym temacie doświadczenia.
Pozdrawiam

Witam - ja nie mam zadnego doswiadczenia w tym temacie i nie mam na razie opon zimowych ale mam mozliwosc kupienia opon zimowych z felgami i po 2 zimach w dobrym stanie za 400zl. Czy to dobra inwestycja?
Szczerze - wole szerokie opony i takie tez mialem w Polnezie, troche nawet przy skrecaniu na max tarly o nadkola, ale na zakretach samochod lepiej sie trzyma i jest bardziej sterowny, traci troche przyspieszenie, ale przeciez jazda to nie wyscigi a liczy sie bezpieczenstwo, zwlaszcza w zimie

Teoria mowi, ze w zimie powinny byc stosowane oponki o wymiarze instalowanym fabrycznie w danym autku badz o rozmiar wezsze. Wezsza opona bedzie sie bardziej wgryzac w snieg. Pytanie ile bedzie jazdy po sniegu w zimie. Na rajdach zimowych mozna tez zauwazyc bardzo waskie opony, przynajmniej z przodu.

hmm jam mam Debice Frigo ta nowasza wersje, sa bardzo dobre i nigdy mnienie zawiodly
sa w rozmiarze fabrycznym
i rzeczywiscie ptaszyna jak ogladalem kiedy to przednie maja strasznie waskie.

Ja od kilku dobrych lat /i aut/kupowalem gumy /na koła samochodu / u b.sympatycznego goscia z grodu Kraka /hurt,detal i giełda Mysłowice/.Fachowiec,zawsze dobrze doradził i ceny też super.Tak do poziomu Nexii zalecał mi zawsze zimówki o rozmiar węższe,kiedy jednak pojawiłem się po oponki do Esperoka stwierdzil, że tu poleca oryginalny,pełny rozmiar zimówki i...po raz kolejny miał rację!

W tym roku zakupiłem Dębice Navigatora całoroczne i muszę powiedzieć, że o dziwo sprawują się bez zarzutu, a testować je, biorąc pod uwagę tegoroczną aurę, mam okazję codziennie. Ciekawi mnie jak będzie to wyglądało za rok kiedy bieżnik już się nieco zużyje

No tak... każą używać wyszukiwarki to użył

Cytat:
2010-02-15 00:04:03, QLogic pisze:
No tak... każą używać wyszukiwarki to użył

Cytat:
2010-02-14 22:23:46, kojak27 pisze:
W tym roku zakupiłem Dębice Navigatora całoroczne i muszę powiedzieć, że o dziwo sprawują się bez zarzutu, a testować je, biorąc pod uwagę tegoroczną aurę, mam okazję codziennie. Ciekawi mnie jak będzie to wyglądało za rok kiedy bieżnik już się nieco zużyje

w lato lamele zetrzesz i bedzie po 'ptokach"

Cytat:
2010-02-15 00:50:39, pawel12356 pisze:
w lato lamele zetrzesz i bedzie po 'ptokach"

bo opona całołoczna to tylko kolejny niezły chłyt marketingowy