Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-02-20 15:24:22 chyba nawet po 2 tygodniach wszystko wszło co go ewentualnie mogło bolec |
![]() Blister ESPERO 1.8 CD LPG Poznań | 2010-02-20 16:04:22
![]() |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2010-02-20 22:08:27
klime to sprawdz w warsztacie podłączenie i sprawdzenie ciśnienia nie powinno być kosztowne bo trwa 2 do 5 minut a jesli ciśnienia nie ma to jak chcesz miec chłodno w lato to szykuj kasiore w najlepszym wypadku od 150zł napełnienie do ... nie bedę wybiegał w przyszłość popatrz na rudą jak jej dużo niema to zabezpieczaj bo później nie będzie czego |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2010-02-20 23:02:46 z tą klimą więcej problemów niż to jest warte... Co do ogółu to sprawdzałem tak tylko co się dało. Wymieniłem wydech bo juz był w kiepskim stanie no i czekają mnie łożyska. Tą klime sobie daruje chyba.. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-02-21 08:51:30
A nawet jeszcze nie wiesz czy działa. Jesteś ciekaw teraz to jedź do klimaciarza jakiegoś. Za kilka zł Ci sprawdzi czy jest czynnik i szczelnośc. Nabijać teraz nie musisz jak kasy nie masz. Złomero to chyba jedyne auto, które ma tyle problemów z klimą. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2010-02-21 08:52:04 ] |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2010-02-21 09:35:15 a macie może zdjecia dwóch miejsc gdzie reguluje się luzy na sprzęgle ? Jedno jest podobno koło pedału gdzieś (śruba) druga gdzieś na pompie.
I czy każdy ma taki luz z 1 cm na sprzęgle czy od razu łapie ? |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2010-02-22 14:39:35
![]() ![]() ![]() |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2010-02-22 15:12:04 a myślisz, że jak musiałem wymienić wydech + kabel do świec + świece + łożysko to klima jest ważniejsza ? [ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2010-02-22 15:12:31 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-02-22 16:31:34 Trzeba było kilkanaście kratek browara sobie kupić. Przynajmniej po ich zużyciu mógłbyś jeszcze butelki oddać i kilka zł by wpadło. Z autem tak nie będzie więc się przyzwyczaj do kosztów. |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-02-22 18:42:33 Jak wymienisz pół auta to będzie OK ![]() A tak poważnie: nie sprawdzałeś nic przed zakupem? Po zakupie to zazwyczaj się wie co będzie do zrobienia i jakie będa koszty. Ale skoro sprawdzasz teraz to: hamulce, zawiecha, silnik (ciś spręż, wym. świec i kabli, wycieki). Potem kosmetyka czyli sprawdzenie dołów drzwi, nadkoli tył, bagażnika czy suchy, tapicerki. Jeśli jest gaz to podjechać do gazownika na sprawdzenie i reg. Sondę możesz też sprawdzic sam. A jak już wszystko sprawdzisz PO ZAKUPIE to idź do lekarza i niech sprawdzi czy twój zakup był przemyślany. ![]() ![]() ![]() |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2010-02-22 22:08:08 to chyba, logiczne że sprawdzałem, ale chodzi mi o takie rzeczy których nie widać nie słychać a często się psują w espero. O wydechu i łożysku wiedziałem. Więc żadna nowość. Ale widze, że na to tym forum zbytnio się nic nie dowiem bo do każdej odp. musi być jakaś głupia ironia. |
![]() archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-02-23 07:27:11 Endriu toz napisałem ci ![]() Poza tym ja też kiedys byłem kilka dni na forum i spinałem się jak ktos odpowiadał z takim poczuciem humoru, ale po wielu radach bardziej doświadczonych kolegów stwierdziłem że nalezy przyjąć pewne rzeczy na klate. Kolego zawsze cos moze strzelic w kazdym aucie - nie ma reguły. Często tez ciężko sprawdzic dany element, bo np. co ci przyjdzie z ogladania łozyska? Dopiero jak huczy to wiadomo że wymiana cie czeka. Oprócz wymian standardowych możesz wprowadzić ulepszenia: selektor oktanów czy modyfikacja instalacji świateł mijania z wymianą na lepsze markowe żarówki, dzięki którym będziesz więcej widzieć w nocy - czyli będzie bezpieczniej. Espero to fajne auto. Mam je od 4 lat. Włozyłem niemało kasy i choć chcę je teraz sprzedac bo kupiłem cos innego to zawsze swoisty sentyment pozostanie i do marki i do klubu - zresztą zawsze tu zaglądam ![]() Zaten Endriu - więcej luzu, trochę pokory, a obustronny szacunek będzie czymś naturalnym. Powodzenia. ![]() |
![]() Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2010-02-23 07:32:08 archive15
Dobrze powiedziane VEndriuV
No patrz a ja po 6 latach posiadania złomiaka właśnie się dowiaduję, że mamy często psujące się łożyska. ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-02-23 10:23:30
No to tylko blacha się często psuje... znaczy rdzewieje, ale da się z tym jeździć. Reszta wg normy - czyli jeździj i naprawiaj wg potrzeb. |
![]() VEndriuV Espero 1.5 GLX Katowice | 2010-02-23 10:48:03 no na razie według potrzeb robię. No ja tam łożysko mam do wymiany bo huczy z tyłu. Dzisiaj wymieniłem świece i kable, ten który szedł do cewki był cały w osadzie :/ dlatego też nierówno chodziły obroty. Teraz jest elegancko, chodzi równo. Jeszcze zostało łożysko i można się brać za miłe wymiany. |
![]() franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2010-02-23 15:14:38
A czy to twoj pierwszy samochód ? |