| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2010-03-23 09:17:59 Od kilkunastu dni nie mogę dojść do sedna problemu.
Po nocnym odpaleniu silnika pracuje nierówno. Czasem słychać metaliczny dźwięk stykających się ze sobą części po czym gaśnie. Ponowne odpalenie nie skutkuje już ponownych gaśnięciem, ale pracuje strasznie nierówno... Tak jakby nie załapał na wszystkich cylindrach i potem jest już ok. Zrobione: - wymieniona listwa wtryskowa, reg. i wtryski ok 2500km temu - świece NGK - przewody BOSH - wymieniony olej, filtr oleju, filtr powietrza Macie jakąś koncepcję, bo nie mam już pomysłu... |
adrian05031991 Passat b3 kombi Żarnów EOP | 2010-03-23 18:28:45 sprawdź kompresje na tlokach |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2010-03-23 19:24:19
Wymień świece. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-03-23 20:49:10
|
rudi Espero Wloclawek | 2010-03-23 21:02:34 ale przeca napisał, że świece już wymienił |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-03-23 21:21:43
Pewnie , ze napisał ...i pewnie właśnie i dokładnie dlatego Koledzy mu Dobrze doradzają |
taxii espero dąbrowa górnicza | 2010-03-23 21:36:12
zmień świece [ wiadomość edytowana przez: taxii dnia 2010-03-23 21:42:00 ] |
Blister ESPERO 1.8 CD LPG Poznań | 2010-03-23 21:47:47
Kolejna dobra rada może na znicze ma zmienić jak na nowych NGK nie chodzi? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-03-23 22:20:55
może ... myślę że na nowych zniczach pochodziłby równie "dobrze" co na nowych ngk |
marob90 Daewoo Espero Mysłowice | 2010-03-23 22:29:14
A coś nie tak jest ze świecami ngk? |
rudi Espero Wloclawek | 2010-03-23 22:58:58
platynowe są chyba zabójczo drogie ale zapewnie dużo rzadziej się je wymienia i wiedziałam że bejemwju to wbrew temu co ludzie sądzą delikatne furki ale, że czułe to pierwszy raz słysze |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2010-03-23 23:01:19
Dobre ale na PB Japońską to one maja licencję. Produkcja odbywa się w Polsce |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-03-23 23:05:12
NGK kiedys były japonskie od jakiegos czasu sa robione w Polsce i jakosc spadła miałem problemy z nimi w espero a mam sama benzyne |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2010-03-23 23:59:23 jaaaasne. Biadolicie jak stare baby.... beee produkcja w polsce to i jakość marna, zagraniczne to lepsze były.....
BZDURA! Nie wiedzialem że są produkowane w PL - jeżeli to prawda to TYM BARDZIEJ lubie te świeczki. To, że produkcja odbywa się w tym czy innym państwie - nie ma wpływu na jakość. Przecież świec nie robi pan miecio pilnikiem, to tłuką maszyny! Te same maszyny co w niemczech, japonii, czy chinach!. Odnośnie pseudopaliwa - LPG, mój esperak od zawsze chodził na NGK i nigdy nie miałem problemów ze świecami. Sławek też zawsze zakłada NGK do wszystkich samochodów które robi i j.w. bez problemów. Natomiast ze dwa lata temu miał spore problemy z championami. Sprowadzała to prosto z USA nieistniejąca już firma ellit. Miały być super dobre i w super cenie. Niestety okazały się badziewiem. Wracając do NGK - markę BMW moża lubić lub nie, jednak jest to firma która projektuje i produkuje najlepsze na świecie silniki do samochodów. Zobaczcie kto zdobywa nagrody engine of the year. Zobaczcie jakie moce i z jakich pojemności osiągały bumiery w latach 90-tych, jak sterowane i realizowane były rozrządy, jak dzielony zapłon, kto miał pierwsze koła dwu-masowe itp itd. Dopiero grubo po roki 2000 inne firmy zaczęły wprowadzać te rozwiązania do siebie.....z jakim skutkiem wiadomo - dla przykładu ja mam fabryczną dwu-mase i 340tys km.... w np toyocie koło zamachowe zesra się po 60-80 tys km. Dobra - do czego zmierzam - firma która od lat jest liderem w dziedzinie układów napędowych dopuszcza stosowanie jedynie dwóch marek świec - Bosch i NGK. Wszystkie oryginalne katalogi BMW podają tylko ich oznaczenia. Co się zaś tyczy platynowych świec - normalne zmienia się co 30 tys km, platynki co 90 tys. Różnica w cenie jest na korzyść tych zwykłych, ale w BMW wymiana świec nie jest taka łatwa - tzn dużo odkrecania, rozpinania itp, wiec wole zapłacić ok 60zł/świeca i zrobić to raz na 2-3lata niż bawić się za kilka złotych w kieszeni. Oczywiście jedne i drugie zaleca BMW (NGK BKR6EK - zwykłe i NGK BKR6EQUP - platynka) Podsumowująć moją długą i emocjonalną wypowiedź - przyczyn szukajcie gdzie indziej! Świeczki NGK to bardzo dobre świeczki, pod warunkiem że to jest NGK.... na allegro.pl można kupić wszystko w myśl zasady 3xC, może i cena czyni cuda....ale potem samochód jeździć nie chce |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-03-24 00:09:34
Naprodukowałeś się Tomku ..(elaborat jak SpeedR-o dzieła! )
a ja powiem tylko, że się z tym NIE ZGADZAM w całej rozciągłości
/zostawię Ci tylko małą ngk furtkę dot. kategorii świec "platynowych"- tu się wstrzymuję od głosu bo nie mam doświadczenia/ Mogę mieć swoje zdanie , prawda ?
więc komu mogę świece NGK ...ODRADZAM ! |
Tomek-Mydlowski Warszawa | 2010-03-24 00:42:56
a ja ŚWIECE NGK POLCEAM!
w temacie zwykłych - tzn nie platynowych świec ngk - to clio po przesiadce z cewek i świec made in kraj kalekich żab, stał się jakby dynamiczniejszy
[ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2010-03-24 00:43:13 ] |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-03-24 01:08:25
czy "POLCEAM" ..to to samo co PLACEBO ??
...bo tak mi się jakby dynamiczniej skojarzyło z tą przesiadką clio
eeeh...ide se lepi spać
Pozdrowionka! |