| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2010-03-26 18:04:20 Witajcie, planuję niedługo sprawić sobie telewizor około 42-46" i zastanawiam się nad typem wyświetlacza
Macie jakieś pojęcie i doświadczenia na ten temat?;P Pozdrawiam,Koszty będą zależne od modelu ![]() |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2010-03-26 18:31:53 Temat był już poruszany generalnie każdy ma inne zdanie w temacie a technika idzie w górę przez co ceny nowinek też
U mnie w rodzinie przewalają się LCD samsung 26'' ma ze 3-4 lata mój 40'' seria A551 i 19 B450, mamy 32''' b450, śfagra 40'' B650 stosunkiem cana/jakość to seria B650 40'' w euro kosztuje ok 3000zł (promocja) czyta divix i takie tam z pendrive i moszesz podpiąć zewnetrzny HDD 100Hz i takie tam , jak masz troszkę wiecej $$$ możesz polecieć w serię 7 lub 8 (LED), 46'' Led 200Hz to koszt ok 6000zł Plazmy podobno zajebiście świecą i ich głębia koloru jest nie do pobicia, niewiem jak z energią ale kiedyś trzeba było mieć małą elektrownię w domu teraz podobno pobierają ciut wiecej niż zwykły LCD a Led jak to Led stosunkowo świezy na rynku energooszczędny i dosyć drogi musisz się mniej więcej określić kasowo bo 46'' kupisz już za ponad 3000 a mozesz i za 8000 czy lepiej |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-03-26 18:48:43 LED -> najnowsza technologia, LCD oraz PLAZMA nie sa w stanie jej dorownac. Zuzycie energi wiele mniejsze niz LCD i PLAZMA
LCD -> jest bo jest, przecietnia, Ma je wiekszosc osob bo stosunek ceny do jakosci jest wiecej niz zadawalajacy PLAZMA -> dodatkowy grzejnik w domu. Zuzycie pradu jak czajnik bezprzewodowy troszke oczywiscie zartuje ale stara technologia. Przy bardzo dobrych "firmowych" telewizorach obraz jakosciowo nie odstaje od LCD. Zauwaz ze cena PLAZMY a LCD tego samego producenta i takiej samej wielkosci ekranu zawsze jest mniejsza. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2010-03-26 18:54:07 40" 45" 50". Wy ogarniacie to co się dzieje na całości ekranu? No chyba że tv stoi w 50 m2 pokoju |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2010-03-26 19:00:06 E tam. Zmiana TV ? Osobiście uważam, że rozmiar poniżej 46 to diaskop nie telewizor. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-03-26 19:57:07 Widziałem telewizor LED w akcji. LCD i plazmy się chowają. Pojawiły się już telewizory LED 3D. Cena około 6000. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-03-26 20:02:42
gwarantuję Ci , że się mylisz
...jeśli masz chociaż jeden rozsądnie większy pokój ..np.4 x4 ...46-52" będzie bardzo wygodnym i naprawdę optymalnym rozwiązaniem
a czy plazma czy lcd ..wybór pozostawiam oczom klienta (adamesco wyciągnął trochę mitów z epoki pierwszej plazmy ale to nic...samemu trzeba zobaczyć by uwierzyć ) |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-03-26 20:10:18
+ okulary: 400 zł (sztuka!) + odtwarzacz BD: 1900 zł + filmy ??? z Imaxa pochodzące czyli raptem z 8 rocznie. |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-03-26 20:28:54 w domu mam 42 cale plazme panasonica model z tego roku=tfu z 2009
i 32 cale lcd sharpa-dosc tani model bo cos 1500zł-ale tez tegoroczny model pomijajac ze plazme ogladam czesto z 2-3 metrów i juz wydaje sie nie za duza
róznica w jakosci obrazu jest jak dla mnie kolosalna=na korzysc plazmy tu nawet nie ma co porównywac WSZYSTKO jest lepsze na LCD kolory nienaturalne zupełnie jakby paleta była 16 bitowa, pikseloza na programach SD nooo--moze zdjecia i obrazy statyczne sa stabilniej wyswietlane na LCD do tego wykonanie plazma-szkło i metal lcd-plastik i plastik zuzycie pradu po zakupie plazmy rachunki wzrosły moze o 100 zł-były cos 700-800 zł a teraz jest około 900 rególarnie ps jako monitor do komputera LCD jest lepsze to musze przyznac i jeszcze jedno-ta plazma panasonica ma 2 ustawienia na dom i sklep patrzysz w sklepie i szału nie ma przynosisz do domu* co łatwe nie jest bo 40 KG-przy instalacji robisz -DOM i telewizorek ozywa
róznica miedzy tymi ustawieniami jest masakryczna mozna tylko podejzewac o co chodzi(o zuzycie pradu a moze cos wiecej?) [ wiadomość edytowana przez: pawel12356 dnia 2010-03-26 20:34:59 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-03-26 20:41:08
LCD ma ze sto tysięcy opcji regulacyjnych - przynajmniej mój - i tu tkwi problem. Trzeba go wyregulować. Sam z miesiąc szukałem w Internecie i kombinowałem z ustawieniami. Niektórych nawet nie rozumiem. Co do SD to plazma duuużo lepsza jest.
Sklep to ustawienie na którym można mieszać parametrami ile wlezie, a TV po X min. lub po wyłączeniu wróci do ustawień ustalonych przez producenta - tak, żeby klient w sklepie mógł się pobawić. |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-03-26 20:53:05 utraty jakosci przy patrzeniu pod katem na LCD niczym nie ustawisz
i jeszcze ten kontrast w ciemnych bardzo scenach na plazmie widac kazda pierdołe na LCD jest plama podobnie na jasnych-bielą plazma powala |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-03-27 10:55:20
Jak już to nie jakości, a czerni, bo jakość jest ta sama.
Nie zauważyłem. Jedyne mankamenty LCD dla mnie to: 1. Brak idealnego kontrastu 2. Jakość kanałów SD słabsza niż na plazmie. |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2010-03-27 13:31:44 pewnie juz to pisałem;
ale podobno matryce LCD trzaska jedna i ta Sama firma (SAMSUNG czy LG bodajrze) więc ... hummm
i podobno identycznie jest z laptopami (jedna fabryka w Japoni ) ale juz nie tylko o matryce rozchodzi się ale nawet o całe podzespoły. Plotka albo prawda
50' <--> komp(konsola), duży pokój, 1080i i i Mnie nie ma ![]() |
seboos Espero 1.5 16V LPG Sosnowiec | 2010-03-27 14:12:49 Nie sądziłem że temat się tak rozwinie
Oczywiście interesuje mnie coś pokroju 46 cali bo pokój jest coś 5x4 a odległość oglądania będzie średnio 3,5m Czytałem coś na temat tego telewizora samsunga 3d led ale nie przekonywuje mnie na razie ta technologia. Wolę wydać 22 zł na film w IMAXie niż płacić 8tys za sprzęt który i tak nie dorówna ekranowi 18x24m w kinie a systemu surround takiego jak w kinie nigdy nie osiągnę chyba że dołożę kolejne x tyś
Na dal pozostaje dylemat plazma/lcd(led) Macie może jakieś propozycje linki mniej-więcej w cenie 3tyś? +/-500zł Czytałem, że najlepszym wyborem jeśli chodzi o plazmę jest ta z ekranem NeoPDP niż zwykłe PDP, mniejsze smużenie, nie wypalają się bardzo znaki wodne no i że zbliżone zużycie prądu do lcd. Ale sam nie wiem czy to prawda ![]() [ wiadomość edytowana przez: seboos dnia 2010-03-27 14:16:50 ] |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-03-27 14:40:46 smuzenie na plazmie?-chłopie nie wiesz o czym piszesz
wypalanie tak samo te "znaki wodne" utrzymuja sie moze z 2-3 minuty po wyswietleniu przez dajmy na to 15 min nieruchomego obrazu potem automagicznie znikaja zuzycie pradu-w plazmie ciemny piksel nie swieci-wiec nie pobiera pradu ale niestety ogólnie plazma wiecej zuzywa
juz tak na koniec jesli ma byc do samej telewizji i filmów z DVD .blu raya czy dekodera tv to plazma wybór plazmy jest prosty pioneer odpadł pozostał tylko panasonic jak do komputera, konsoli ma byc to tez podłaczone to LCD i pochodne |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-03-27 15:06:20 juz tak idac w OT
nad brakiem dzwieku przestrzennego tym bardziej takiego jak w kinach sie spotyka-czyli permamentnie przesterowany- nie ma co rozpaczac jak dla mnie istnieje tylko kilka filmów w których dzwiek przestrzanny został POPRAWNIE zrealizowany i bez niego te filmy praktycznie nie istnieja przykady to "gwiezdne wojny" i "inni" z nicole k zreszta co tu mówic wiekszosc tych efektów to zwykłe odpustowe straszenie widza zdecydowanie lepiej kupic dobre stereo i 2 dobre kolumny |
franko25 Member Klubu Espero Daewoo Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2010-03-27 16:49:15
dążąc do OT
ale jednak bardziej przepadam za dzwiękiem typu 5.1 i 6.1 ale tylko i wyłacznie Orygniał DTS (litery) Różnica przestrzenności jest bardzo znaczna, między zwykłym 5.1 czy jak tam juz większośc woli 5.1 lektor. Uważam, że zawsze inaczej ogląda się jak na każdy kanał jest nagrana inna ścieżka dziękowa. Ale o tym można pisac kolejny juz topic
Jasna sprawa, że i film musi być dobry i odpowiedni Ostatniom czasem oglądany Terminator 2 w wersji Reżyserskiej z dodanym 35min filmu więcej. Miodzik nie tylko z racji dźwieku. p.s Przy sprzęcie którym posiadam, poprzez mikrofon ustawiony w miejscu odsłuchowym automatycznie dobierana jest głośność jak i odległośc każdego z głośników co też podobno poprawia "efekt". Być może bajer, ale grzechem byłoby nie spróbować. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-03-28 00:00:30
No mniej-więcej. Samsung ma spółkę z Sony... itd. itp.
Napewno nie w Japoni. 20 lat temu wywieźli technologię do ubogich krajów i mają co mają. W 1991r. kupiłem TV Sony na którym pisało Made in Malesia. 5.1... a może 7.2... jest coś takiego... a co... ciekawie, kiedy klient zauważy, że nie widzi różnicy między 5.1, a 12.3. A mikrofon do ustawiania parametrów to znany był wtedy, kiedy złomero dopiero zaczynało rdzewieć. |