Rozpórka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W lipcu ogladając fotki samochodów naszych Klubowiczów zauważyłem w jednym Esperaku rozpórkę między przednimi amortyzatorami. Jaki wpływ ma ta rozpórka na jazdę i gdzie można ją kupić.
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów
kobar

Wpływ ma znaczny!...upraszczając: "usztywnia" nadwozie.
Kupić najtaniej można u kolegi Vigena z Klubu Nexia...sam kupiłem ale z powodu braku auta przez kilka tygodni a teraz nawału obowiązków nie mam czasu zamontować. Jak to zrobię to "ogłoszę" wrażenia na forum. Pozdrowionka z Katowic!

Dziękuję za informację. Poproszę o kontakt do kolegi Vigena.
Pozdrawiam Kobar

andrzej_cs@tlen.pl
To fajny człek!-myślę, że potrafi Ci szerzej nakreślić rozpórkowego temata
Powodzenia!

Rozpórka przy seryjnym zawieszeniu nie jest potrzebna

Dopiero po utwardzeniu kielichy Mc persona mogą zacząć "schodzić" się do srodka i wtedy może być problem.

Tak się dzieje w lankach, znam kilka przypadków utwardzenia zawieszenia które kończyło się wgnieceniami na błotnikach!

Cytat:
2003-08-31 03:48:22, Tomek-Mydlowski pisze:
Rozpórka przy seryjnym zawieszeniu nie jest potrzebna

Dopiero po utwardzeniu kielichy Mc persona mogą zacząć "schodzić" się do srodka i wtedy może być problem.

Tak się dzieje w lankach, znam kilka przypadków utwardzenia zawieszenia które kończyło się wgnieceniami na błotnikach!

Zgadza się, Tomek ma rację i nie pozostaje mi nic innego jak potwierdzić. Szczególnie fakt, że do seryjnego zawieszenia z reguły nie montuje się rozpórek. Wyjątek stanowi Misio Lancer Evo VI i VII oraz Subarynka Impreza, ale to troszkę inna klasa zawieszeń

No i....SKODA FELICJA /EVO XVII ? / !!
- sama dla siebie stanowi klasą bo przypuszczam, że na świecie nie ma drugiego takiego modelu jeżeli chodzi o ilość zamontowanych rozpórek!!
No tak WRC ma swoje wymagania

Rozpórka nawet na seryjnym zawieszeniu może i powinna pomóc.

Ważne jest jednak spasowanie. Oby nie było problemów.

Cytat:
No i....SKODA FELICJA /EVO XVII ? / !!

Bogdan chyba Favoritka ?????

no wlasnie musze zalozyc bo moj zestawik zawieszenia niestety chyba bedzie tego wymagac....

JACO!...z ustów mnie to wyjąłeś!!
OCZYWIŚCIE, ŻE FAVORITKA!!
sorki za przejęzyczkowanie

Na podstawie obserwacji roznych nexii
1. ja mam u siebie zawiesznie amorki BILSATAIN B8 sprint( krotkie) ustawione na twardo asfalt czytaj bardzo twardo do tego sprzyny albo H&R glownie zima albo Jamexy lato.
autko stanelo odpowiednio z prsflitem 9 lub 8 cm
tak silem usztywnienie wymusilo koniecznosc wzmocnienia mocowan wszytkich elementow gumowo- metalowych a przedwwszytkicm kielichow Mc Perschona
Po jakims czasie kiedy moi kumple startuja c MPRC mialem mozliwosc pzetestowania rownyc ustawiem stwierdzilem ze przednie usztywnienie nie jest takie zle (zwlaszcza ze byly kataki)
Koregos dnia stwierdzilem rozbie i zobacze cos sie dzieje
I o dziwo
- nagle zniknely swierszcze z autak
- rant opony po jakims czasie nie jest poszarpany (ostrewchodzenie w zakret)
- a najwieksze odczucia sztywnosci poczulem jak musialem zdjac by oddac do nabicia amorki
autentycznie czuje sie jak autko sie innaczej uklada
W klubie nexii kilka ma moje rozpork i tak np Olaf ma z zawiezeniem MONROE sensatrack podobne odczucicia do do zachowania
jest i gwiazdor ktory ma na seryjny zawieszeniu i PO zalozeniu twierdzi ze zniknely swierszcze a przejechal z Zabek pod Wa-wa az do Gdanska

Ps no jeszcze jedno co zaobserwowalem ze po najechani na kraweznik mozna otworzyc dzwi i nigdzie nie obcierja o obramowanie

a ile taka przyjemność kosztuje?
Może przy okazji masz namiar na jekieś tanie i dobre amorki gazowe?

Cytat:
2003-09-03 23:40:23, sahel pisze:
a ile taka przyjemność kosztuje?
Może przy okazji masz namiar na jekieś tanie i dobre amorki gazowe?

140 zł na przód.