MotoNews.pl

Wyjazd na Chorwację

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,czytałem tematy osób które były na wakacjach na Chorwacji
Chciałbym się zapytać czy polecają jakieś fajne miejsce,z dobrym dostępem do morza, z fajną plażą (nie skały) i najlepiej nie skalistym dnem
Ostatnio byliśmy w miejscowości Selce koło Rieki. Teraz planujemy coś innego i chciałem się rozeznać w waszych przygodach

Wyjazd esperalem w 4 osoby

Pozdrawiam

Witaj
Bylem juz w Chorwacji 4x (zwiedzilem cala od pn na pd i od wsch na zach) i niestety plaze piaszczysta to mozesz sobie najwyzej przy bdb hotelu znalezc Taki jest ich urok Jak to sie mowi mozna sobie znalezc odcinek prywatnej publicznej plazy, ale czesto trzeba schodzic do niej w ekstremalnych warunkach. Bardzo fajne miejsce to "Zaton Zuljana" ale trzeba sie juz troche w glab kraju na pd ruszyc. Warte odwiedzenia ocz. Plitvickie jeziera, Sibenik, Zadar, Dubrovnik, Trogir.Wyspy: Krk, Korcula. W razie czego sluze pomoca,fotkami itd.
Pzdr
AndiK

W ramach informacji zupełnie z innej beczki:
Załatwiałem EKUZ - dowód ubezpieczenia z NFZ - i widziałem informację, że obowiązuje ona w krajach UE, ale nie obejmuje Chorwacji. Najlepiej się dowiedzieć dokładniej w najbliższym oddziale NFZ.

Cytat:
2010-04-17 09:23:48, slayter pisze:
Załatwiałem EKUZ - dowód ubezpieczenia z NFZ - i widziałem informację, że obowiązuje ona w krajach UE, ale nie obejmuje Chorwacji.

Nic w tym dziwnego. To normalne. Pozostaje wykupienie dobrowolnego ubezpieczenia.

za około 100-120 złociszy kupis zkomplecik - ubezpiecznie zdrowotne dla 2 osó ( już takie z większym zakresem ochrony) i assistance na samochód ( teztaki lepsiejszy)
Odnośnie polecanyc rejonów - to byś sie musiał określić jak daleko chcesz jechać??bo chorwacja ma ponad 500 km długości i trochę ciężko tak na czuja...
No i kiedy??

Wydaje mi się że termin obojętny . ale w lipcu na początku. A odległość to nie wiem, tak żeby było dobre dojscie do plaży,żeby był apartament blisko morza i cos w rejonach wyspy krk albo troche dalej na poludnie. Sam nie wiem,co polecacie?

co polecamy ?? przede wszystkim nie lipiec

Byłem raz w lipcu - było to dobre 12 lat temu ( podobno wtedy chorwacja nie była tak popularna) - słabo to wspominam....

Ostatnie 3 lata jeździliśmy wrzesień- październik.

Odnośnie odległości to chyba warto się zastanowić nad jakimś rejonem - przynajmniej już na etapie planowania trasy.

Południe chorwacji - byłem w połowie października - ciepełko, w miarę tanio - cholernie daleko. Warte zwiedzenia - plitwickie jeziora ( po drodze warto zatrzymać się na nocleg) , dubrovnik.

Środek chorwacji - byłem w okolicach sibenika w drugiej połowie wrzesnia- długo szukaliśmy taniej lokalilzacji - ale dogadaliśy się z jednym dziadkiem - na lewo brał od nas 20 euro za 3 osoby za dobę. ( inni chcieli koło 15 euro/ osoba) W okolicy zwiedzaliśmy - wodospady krka - jak sie wczesniej było na plitwickich to wg mnie szkoda czasu i kasy. Paklenica- szkoda czasu do innych gór się nie umywa - albo my mieliśy pecha i skręciliśmy na najmniej ciekawe ścieżki. Koniecznie polecam ominąć autostradę i przejechać się przez "Mali alan" czy jakoś tak - genialna droga szutrowa przez góry - piękne widoki zwłaszcza o zachodzie słońca - ale nie schodzić z drogi bo jeszcze zaminowane!! - Obejrzyj zdjęcia na google earth

Północ chorwacji - półwysep istria - byłem w zeszłym roku - najlepiej utrzymane plaze, ale i najdrożej i sporo niemców austriaków i innych helmutów. Nocowaliśmy w miejscowości BRSEC - około 25 euro za dwa ryje za dobę - fajna mała miejscowość na górce, jeden sklep, poczta, jeden bar, fajna kamienista plaża, ale trzeba prawie kilometr na nią zasuwać ( z buta lub samochodem).

[ wiadomość edytowana przez: sweeper23 dnia 2010-04-17 21:31:47 ]

Jak wyżej.
Przede wszystkim: nie wolno wyjeżdżać w sezonie (czyli: lipiec-sierpień).
Nie dość, że 3 razy drożej, to jeszcze skwar taki, że nie normalny człowiek nie daje rady.
Najlepszy czas, to tak jak pisali poprzednicy: wrzesień-początek października.
Piaszczysta plaża jest niedostępna za normalne pieniądze.
Kup porządne klapko-sandały - wyjdzie dużo taniej, a radość ta sama
Jeziora Plitwickie: obowiązkowy punkt programu, ale pod warunkiem, że meldujesz się tam rano (zanim nadciągnie stonka ).
Podejrzewam, że jak przyjedziesz przed 8-mą , to wejdziesz za darmo

Cytat:
2010-04-17 17:36:00, seboos pisze:
Wydaje mi się że termin obojętny . ale w lipcu na początku. A odległość to nie wiem, tak żeby było dobre dojscie do plaży,żeby był apartament blisko morza i cos w rejonach wyspy krk albo troche dalej na poludnie. Sam nie wiem,co polecacie?

Byłem na wyspie KRK apartament 15m od morza (w sumie to nawet chyba zatoka była) namiar mam ok 15 euro za os klima jest w apartamentach 4 os starsi ludzie mają chatkę było bardzo fajnie niestety plaża bez piachu i troszkę skaliste wejście , wyprawy łajba free jak masz patent to motorówka ale ile to niewiem bo bez papiera nie chciał dać

Rodzice sie upierają na lipiec,zaplanowany już tak mają urlop. Poza tym byliśmy 2razy jużale w tej samej miejscowości - Selce w lipcu i nie było zle. Prawda że w samochodzie w dzien skwar ale zawsze jedziemy na noc

Mam zamiar się wybrać na te jeziora Dzięki że polecacie.

Jak ktoś ma jakieś foty to niech podesle na maila:
Seboos90@o2.pl