Pytanie o ubezpieczenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siama

Mam pytanie w jakim przypadku moge jezdzic na OC kolesia od którego kupilem auto.

Czy on musi dac jakas pisemna deklarace ze sie zrzeka swojego Oc. Bo kupilem auto i oc jest na rok ale nie podpisywalem niczego dotyczacego ubezpieczenia i nie wiem czy moge jezdzic na jego oc caly rok czy musze go ubezpieczyc od nowa

mozesz jezdzic na jego oc tylko po wyrobieniu dowodu rej. nowego musisz udac sie do ubezpieczalni i przepisza jego oc na ciebie

Ale czy musze isc do ubezpieczyciela z tym kolesiem od kturego kupilem auto. Czy wystarczy jak sam sie tam zjawie

I jeszcze jedno ja mam 10 % znizki a ten koles 60 %. I jak by sieudalo przepisac jego Oc na mnie to wpisza ta kwote ktora on juz zaplacil czy dolicza do tej kwoty 50 %

[ wiadomość edytowana przez: HuHu dnia 2004-11-22 00:14:23 ]

wez nowy dowód rej i umowe kupna-sprzedaży do ubezpieczalni,podepną Ci karteczke ze to OC jest Twoje, a te 50% niestety doliczą

a teraz ja sie podpinam z zapytaniem,niedługo kończy mi sie OC a podobno w Poczcie Polskiej mozna bardzo tanio ubezpieczyc samochód od Odpowiedzialnosci Cywilnej, ma ktos jakies dokoładniejsze info?

no to moje pytanko: kupiłem OC, dostałem 30% zwyżki za wiek i 30% zwyżki za prawko do 3 lat..zapłaciłem pierwszą rate.
Ale w momencie gdy minie mi termin płatności drugiej raty prawko bede mił juz ponad 3 lata wieć druga zwyżka powinna odpaść!!
ubezpieczlnia zrobi to automatycznie wątpie.. czy nalpeszą metoda bedzie rozwiązanie umowy wraz z upływem terminu płatności drugiej raty i wykupienie nowego OC juz bez zwyżki

tak masz?
ja jak ubezpieczałem samochód to kobieta mi mówiła ze w sumie jest 30% wzwyzki własnie za wiek i za prawko ale ona mi mówiła ze ponizej 5 lat posiadania prawka
Tak w tej Polsce jest ze co województwo to obyczaj

Nikt nic niewie o Poczcie Polskiej?

Spore zwyżki za wiek macie Ja mam 20% za wiek, ale to już osatni raz. Reszta to zniżki za jednorazową opłatę, za kontynuację no i tatusine 60%

mam OC w samopomocy - najtaniej jak sie dało.. sprawdziłem, zwyżka za wiek i posiadanie prawka to dwie odrębne sprawy, myśle ze to duzo lepiej.. płące sporo i to z 60% zniżkami współwłaściciela = dziadka.. razem 1000 PLN na rok!! mniej by wyszło gdybym to ja był współwłaścicielem, no ale cóż.

Odświerzam...
auto (bez silnika) kupiłem w roku 2005.04
ubezpieczenie w PZU zapłacone od 2004.11 do 2005.11. przez poprzedniego własciciela, po kupnie poszedłem zapytac co mam zrobic- babka z ubezpieczalni powiedziala ze jak chce zostac w PZU to tylko przelicza mi stawki za to ze miałem mniej znizek niz poprzedni wlasciciel...
wyszlo 94pln doplaty powiedzialem rowniez ze samochod nie ma silnika obecnie przechodzi remont wiec fizycznie nie mam mozliwosci zarejestrowac. sadziłem ze ubezpieczenie poprzedniego wlascicoela bez wielkich ceregieli przechodzi na nast. wlasciciela a tymczasem wlasnie przyszlo mi ponaglenie za brak wpłaty przeze mnie pieniedzy za ten sam okres ubezpieczenia ktory wczesniej zostal oplacony przez poprzedniego wlasciciela??!!
co jest grane w tym po...nym kraju?????

Ja też kupiłem bude bez silnika, i samochód nie ma w ogóle OC, ostatnia wpłata chyba była w 2003roku, ja go pupiłem w maju 2005, jezeli pójde do ubezpieczalni już po zarejestrowaniu auta to naliczą jakieś odsetki? chyba nie bo nie ma polisy OC, wiec trzba założyć nową?

nie zarejestrujesz w wydziale komunikacji bez ważnego oc, musisz im pokazać polise wtedy zaczną proces rejestracji.

tez to przerabialem a najlepsze jest to ze do polisy potrzebujesz nr rej, ktory dostaniesz z dowodem rejestracyjnym ale dopiero jak wczesniej ubezpieczysz auto

[ wiadomość edytowana przez: pterock dnia 2006-02-04 13:19:58 ]

No dobra a kto spotkał sie z moim przypadkiem??

ubezpieczenia pojazdow w Polsce to nieporozumienie i szczyt absurdu... ja mam tylko tyle do powiedzenia

Cytat:
2006-02-04 13:18:42, pterock pisze:
tez to przerabialem a najlepsze jest to ze do polisy potrzebujesz nr rej, ktory dostaniesz z dowodem rejestracyjnym ale dopiero jak wczesniej ubezpieczysz auto [ wiadomość edytowana przez: pterock dnia 2006-02-04 13:19:58 ]

normalnie wypisuja na stary dowod a jak przerejestrujesz to zmienia numery w polisie

HNT za ktory okres masz zaplacic? moze poprzedni wlasciciel zaplacil tylko pierwsza rade i teraz od Ciebie chca druga?

dziqus: sqładka oplacona jest jednorazowo- mam nawet druczek z ubezpieczenia od poprzedniego własciciela...
a teraz za ten opłacony przez niego okres ja mam jeszcze płacic to samo??!!

idz osobiscie sie dowiedz o co im chodzi, bo jesli polisa byla oplacona to moze im sie cos w papierach poje..lo ze przyslali ponaglenie

albo poprzedni właściciel sobie poleciał z tobą w bambuko i zaraz po tym jak tobie sprzedał to przepisał sobie ubezpiczenie na inny wóz bo tak zwykle robią.

ISO-lator Ja poszedłem do samopomocy z umową, zrobiłem sobie oc, po czym przerejestrowałem samochód i że sie blachy zmieniły to znów do samopomocy by zrobili wpis że nr zostały zmienione. Kobieta sie pytała o stare oc to powiedziałem ze nie dostałem i tyle, hehe a jeździłem przez kilka miechów na gościa papierach
kazaA nie jest czasem tak że dopiero przy odbieraniu normalnego dowodu sprawdzają oc?? A co do przepisywania oc na inny samochód to by musiał mieć pismo że ten kto od niego kupił autko zrzekł sie tego OC a jak tego nie ma to nie jest wstanie legalnie przepisać

ewentualnie moze dostac zwrot za niewykorzystane pelne miesiace ale TYLKO wtedy jak kupujacy na pismie zrzeknie sie polisy w ciagu 30dni od daty na umowie, przepisac sie nie da