Szarpanie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WItam
Jestem uzytkownikiem Daewoo Espero z 1996r. Od niedawna niestety przy zmianie biegów czy to z 1 na 2 itd przy puszczaniu sprzęgła i dodaniu gazu szarpie. Nie wiem czym to jest spowodowane Problem występuje rownież gdy np jadąc na 3 biegu puszcze noge z gazu i powtórnie chcąć dać gazu szarpie. Czy ktoś może mi pomóc rozwiązać ten problem ponieważ nie ukrywam ze to czasami mnie bardzo denerwuje. Pomocy!!!!!
Ze wzgledu na ograniczony czas przez co nie zawsze moge wejsc na stronke www.espero.of.pl prosiłbym o wskazówki na maila tkurek@o2.pl
Z góry dzięki

...gdybyś jeszcze podał jaki masz silnik to byłoby super

Jeżeli 1.5 (jak mój) to spokojnie... spróbuj trochę opóźnić zapłon. U mnie pomogło. [Ale wcześniej ingerowałem w zapłon i przedobrzyłem... stąd szarpanie]
Prawdopodobnie sprzedający celowo przyspieszył zapłon, żeby samochód miał lepsze parametry - U mnie też tak było -

[ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2007-10-29 14:15:40 ]

A gdzie się reguluje zapłon?

JA mam silnik 1.8 i dodam ze to szarpanie nie wystepowało wczesniej dopiero od jakiegos czasu 3miesiecy. Serwis niestety nie pomógł....

Cytat:
2007-10-29 14:41:51, Nerwica pisze:
A gdzie się reguluje zapłon?

Rozdzielaczem sie opóznia lub przyspiesza statyczny kąt wyprzedzania zapłonu-dalej steruje komp

Cytat:
2007-10-29 19:13:03, misiu1000 pisze:
JA mam silnik 1.8 i dodam ze to szarpanie nie wystepowało wczesniej dopiero od jakiegos czasu 3miesiecy. Serwis niestety nie pomógł....

Szarpanie może oznaczać uszkodzoną uszczelkę pod głowicą.

Zmień poduchy pod silnikiem na nowe i będzie OKi