ZIMA i jej skutki...grrr

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przed zimą miałem super wyszykowane autko, odnowiłem felgi, zakupiłem nowe kapsle na piaste, wymieniłem próg, załatałem drzwi......
zima i sól zrobiła swoje...jestem troszke załamany
- felgi to masakra...wyszła totalna rdza (dobrze ze lada moment zakładam alu, które czekają w domku)
- prawy tylny błotnik na dole pokrył sie wżerami i rdzą...w dodatku pojawiła sie dziura...nadkole tez podjadło
- na drzwiach kierowcy wyszło mi mnóstwo małych punkcików z rdzą...
itd................

Dawno zima nie dała mojej ładzie tak w kość...nie wiem czy kiedykolwiek wygram wojnę z rdzą......

ZAXiu! No właśnie pisałem o tym w innym wątku, ale moja Ładzia też niestety została zaatakowana przez rdzę! Przed zlotem raczej tego nie zrobię, to zobaczycie. To właściwie pierwsza jej zima kiedy stała pod chmurką...

Szkoda, że nie można sobie zaqpić powłoki cynkowej w sprayu (nie chodzi mi o środki w kolorze "ocynku", ale o faktyczną powłoce ochronną). By się wyczyściło blachę, popsikało i byłby spoqj.

Wydaje miś się, że rosyjska stal pełna jest korozji międzykrystalicznej i choćbyśmy nie wiadomo jak dbali o autko - ono... jest żżerana przez tego postępnego niszczyciela .

a tak na marginesie

Mariusznia komu sprzedałęś łaciatke?? tzn z jakiej miejscowości był kupiec??

bo ostatnio w koninie spotkałem identyczną niwe....niestety nie miałęm czasu jej gonić....ale wydaje mi sie ze to była twoja

No ta zima chyba większości naszych ładnych dała popalić. Moja ma troche malutkich wyprysków i jak się zrobi cieplej to będę musiał się za to zabrać.
Najgorsze jest to że dzisiaj byłem na przeglądzie rejestracyjnym u znajomego i powiedział mi że nie najlepiej wygląda podwozie. Mówł że troche zgniło. Ostrzegał mnie że kiedyś mogę na jakiejś większej dziurze zostawić tył samochodu. Mam nadzieje że tak nie bedzie ale teraz trochę się martwie.

Cytat:
2005-03-21 20:25:23, zax pisze:
Przed zimą miałem super wyszykowane autko, odnowiłem felgi, zakupiłem nowe kapsle na piaste, wymieniłem próg, załatałem drzwi...... zima i sól zrobiła swoje...jestem troszke załamany - felgi to masakra...wyszła totalna rdza (dobrze ze lada moment zakładam alu, które czekają w domku) - prawy tylny błotnik na dole pokrył sie wżerami i rdzą...w dodatku pojawiła sie dziura...nadkole tez podjadło - na drzwiach kierowcy wyszło mi mnóstwo małych punkcików z rdzą... itd................ Dawno zima nie dała mojej ładzie tak w kość...nie wiem czy kiedykolwiek wygram wojnę z rdzą......

Zax.. z tego co widzialem to zdaje mi sie sie ze nie ma na co czekac tylko zbierac kase na blacharke i wymienic kilka elementow.. oddac do porzadnego lakiernika niech zabezpieczy i odmaluje..

Tej zimy faktycznie soli na drogach bylo od diabla.. tak sie sklada ze caly czas do pracy jezdze autostrada (6km kawalek) i jak wyschlo to mozna bylo ta sol zbierac normalnie z drogi.. bialo bylo jakby swierzy snieg spadl.. Masakra...

Cytat:
2005-03-21 20:59:54, Mariusznia pisze:
Szkoda, że nie można sobie zaqpić powłoki cynkowej w sprayu (nie chodzi mi o środki w kolorze "ocynku", ale o faktyczną powłoce ochronną). By się wyczyściło blachę, popsikało i byłby spoqj. Wydaje miś się, że rosyjska stal pełna jest korozji międzykrystalicznej i choćbyśmy nie wiadomo jak dbali o autko - ono... jest żżerana przez tego postępnego niszczyciela .

Można kupić, bo ja mam. Powłoka alu-cynk w sprayu

myc, myć, myć - zmywac sol.
a swoaja droga - czy to czasem nie robota lobby blacharskiego, ta sol?

Cytat:
2005-03-21 22:58:10, kubik_44 pisze:

A wyrabia toto firma .............. a preparat sie nazywa sie .............. i kosztule ......... PLN-ow (miejsca kropek prosimy wypenic )

Cytat:
2005-03-21 21:02:26, zax pisze:
a tak na marginesie Mariusznia komu sprzedałęś łaciatke?? tzn z jakiej miejscowości był kupiec?? bo ostatnio w koninie spotkałem identyczną niwe....niestety nie miałęm czasu jej gonić....ale wydaje mi sie ze to była twoja

No z Konina facio był . To z pewnością łaciatka była.

Cytat:
2005-03-21 22:58:10, kubik_44 pisze:

Ale to nie jest chyba taka sama powłoka, jak w ocynkowanych fabrycznie nadwoziach.
Kiedyś zakupiliśmy w firmie dużą ilość nadstawek na palety EURO w wersji ocynkowanej i producent dostarczył nam pewną ilość takich sprayów psikających "ocynkiem" (nawet było tam napisane o powłoce cynkowej, czy jakoś tak), ale... sam producent tych nadstawek zaznaczył, że to się ma nijak do tej prawdziwej ochrony antykorozyjneji, że ma to podobne krótkotrwałe działanie, jak zwykła farba.
Może się coś zmieniło.. . Dobrze byłoby

Panowie u mnie to samo.... tył mam funkiel nówka, mucha nie siada, ale przód to jest MASAKRA NA błotniku wyszla kolejna dziura, ale przed zlotem nie dam rady tego zrobić, bo priorytet to nowe opony. Do tego w lewym progu (4 lata temu wymieniany) zrobiła sie dziura - FUCK!!!! Ale trzeba walczyć, walczyć walczyć i jeszcze raz walczyć!!!!

ZAX - damy rade!!!!

Cytat:
2005-03-22 08:47:52, Leszek_Gdynia pisze:
ZAX - damy rade!!!!

mam taką malutką nadzieje.....
tak sobie ostatnio mysle co by nie zrobić zamieników błotników, maski, tylnej klapy itd. ze sztucznego tworzywa !
łada by sie odchudziła, no nie zarła by ją rdza.....
ale takich rzeczy to chyba nie ma do łady

To ciekawe bo stan mojej furki praktycznie sie nie zmienil.
Odpadla tylko konserwacja w kilku miejscach (stara byla) a pozatym zadnych nowych dziur, zadnych wypryskow rdzy. Tylko wczoraj pojawily sie dwie nowe rysy (sam nie wiem jak).

a ja mam bude do polerki. pelno malych rysek, szczegolnie oberwaly drzwi. No i pare pukniec musze wypchnac. coz, taka dola wola roboczego. Grunt, ze tej rudej zdziry nie stwierdzilem!

U mnie też przybyło rdzawych plamek,ale rekordy biją nowe 4letnie progi.Mam nadzieję,że do zlotu uda mi się je odrdzewić i zrobić tak jak powinny być,bo teraz to masakra.A jeśli się okaże,że trzeba znów ciąć i spawać ,to pojadę do "fachowca",który robił progi poprzednio i jemu samemu coś wytnę.

Cytat:
2005-03-22 13:23:25, adasco pisze:
Grunt, ze tej rudej zdziry nie stwierdzilem!

ja tez nie jedynie chromik na zderzakach nie wiem kurrrma jak temu zapobiec??w starej tez pamietam ze mi zechlało tylna nakładke:|
sisiuak z tej rdzy i tyle

Hahahaha - a ja niezakłądałem specjalnie nowej listwy ozdobnej na tył i generalnie mam pomysła - na zimę będę je zawsze odkręcał o będzie spokój

Cytat:
pojadę do "fachowca",który robił progi poprzednio i jemu samemu coś wytnę.

fachowiec fachowcem, ale generalnie to sama blacha progow od rzemieslnikow jest do dziupli

1. Korozja nadwozia - blotniki przednie + wypryski-kropki na nadwoziu.
2. Wytluczone do granic nieprzytomnosci zawieszenie przednie - od dziur.
3. Niskie ladowanie -padajacy non stop akumulator.
4. Farmazony z gaznikiem - jazdy z obrotami na luzie.
5. Obrotek zaniza dosc mocno obroty.
6. Zapocenie silnika olejem w okolicach uszczelki pod glowica z przodu silnika (od strony chlodnicy)
7. Brzeczaca rura tlumika

Ufff.........nazbieralo sie tego

Ale idzie wiosna wiec trzebabedzie sie tym zajac...Martwia mnie tylko koszta

-----------------
http://plepleple.pl