Pomóżcie vectra A 1.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Na początek to wiem, że to na forum vectra się nadaje, ale tam szukałem i klapa.
Problem następujący vectra mojej siostry ciągle siedzi na obrotach 1500-2000. Po wymianie krokowca jest jakieś 1100-1200 (nie ma obrotomierza) Sprawdzałem podciśnienia, podmieniałem krokowce i dalej to samo. Błędy to zawsze silnik krokowy. Komp juŻ resetowałem kilka razy. Chyba łapie lewe powietrze, ale gdzie??? VECTRA A 1.6 75KM na monowtrysku.
Pomóżcie coś

Sprawdź TPS lub wymień na nowy.

Cytat:
2010-06-08 18:24:54, sta3x63 pisze:
podmieniałem krokowce i dalej to samo. Błędy to zawsze silnik krokowy.

A może wina leży w kabelkach krokowiec <------> komp
Jakieś poluzowane styki lub przetarte kabelki

A nikt przy niej nie dłubał? Może ktos podkręcil przepustnicę śrubą do jej regulacji (podpora przepustnicy)....U mnie podobne objawy dawał TPS(w leganzie) . Wystarczyło go przy dokręcaniu przekręcić w prawo albo lewo - już nie pamiętam - a podobno nieregulowany....
Możesz spróbować śrubą do regulacji przepustnicy regulaować , ale zapamiętaj jej polożenie , bo tak naprawdę nie powinno sie tego robić...

No i gotowe. Mając więcej czasu wyciągnąłem cały monowtrysk i okazało się, że była uszkodzona uszczelka korpusu. Nawet ją trochę wessało do środka. Po docięciu nowej z kartki tekturowej, poskładaniu i resecie kompa wszystko jest ok.