MotoNews.pl
6 Gaz a moc??? (248127/0) - PT

Gaz a moc???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
SIemano, może za chwile będzie wiele negatywów ale mam to w..., kieruje to do tych co chcą odpowiedzieć a nie wymądrzać się!!! Mam nissana primere P12 z 2002r. 1.8 116KM kiepsko zakładam gaz ale zastanawiam się czy mógłbym zwiększyć mu moc po mimo instalacji gazowej & co zrobić jeżeli mam ograniczony budrzet(chodiz o wydatki jednorazowe w miesiącu)nie piszcie tylko poszukaj w necie bo tak już pisze 90% jak nie chcecie odpowidać to dajcie sobi spokój, dziękówa tym co odpowiedzą!!

Ze względu na charakter LPG jako paliwa, silnik aby osiągnąć taką samą moc jak na benzynie musi tego gazu więcej spalić.
Proste instalacje I i II generacji mają dodatkowo zwężkę miksera w dolocie, która jest potrzebna do prawidłowej pracy tej instalacji. Jeśli chcąc zminimalizować to zwężenie dasz większy mikser będziesz miał problem na niskich obrotach. Tyle jeśli chodzi o tanie rozwiązania...
Aby zminimalizować wpływ zwężki do instalacji I/II generacji możesz zamiast miksera wstawić blosa. Strata na mocy będzie dużo mniejsza. Jeśli jednak uzyskanie mocy na lpg niewiele różniącej się od mocy na benzynie jest dla ciebie zbyt małym osiągnięciem to musisz rozważać instalacje wtrysku gazu. Tam masz już możliwość przy pomocy odpowiedniego modyfikowania map zmieniać parametry spalania i droga do tuningu stoi otworem. Oczywiście nic za darmo, więc nie oczekuj że po podniesieniu mocy zachowasz spalanie z ustawień ekonomicznych Najwięcej możliwości zapewnia z kolei instalacja wtrysku gazu w fazie ciekłej ale to już najwyższa półka cenowa.

Możesz próbować podnieć moc pomimo instalacji gazowej. Też mam Primerę ale P11 z silnikiem 1,6. Miałem 90 KM a mam teraz ok 110 (wymieniłem wałki w rozrządzie, przyspieszyłem zapłon i inne drobiazgi). Polecam Ci forum nissana:
http://forum.nissanklub.pl/
Masz tam dział Nissan Power Team tam jest sporo na temat tuningu Nissanów. Niestety z Twojego silnika trochę trudniej wykrzesać więcej kucy niż z starszych jednostek.