| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-20 12:28:57
isteniaja zestawy regeneracyjne do zacików hamulcowych - uszczelki cylinderków oraz te gumowe kołnierze, można kupić też same cylinderki. Co do łożysk - chyba trzeba wypinać kolumnę więc potrzebny jest ściągacz do sprężyn i oczywiście odpowiednie narzędzia. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-06-09 17:40:22 Można wymienić tylko ten zapieczony. |
Msxcom Chevy Lacetti Warszawa | 2010-06-10 15:55:25 Bo właśnie słyszałem od kogoś że nie będzie wtedy równo hamował. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-06-10 19:15:05
tez takie bzdury słyszałem
Jasne, że fajnie by było wymienić cały przód i spoko ..jeszcze fajniej było by wymienić na nówkę całe auto ... ale upierać się nie musisz ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-06-12 01:26:47
musi .."właśnie NIE słyszałeś".. , że będzie Cię ściągać |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-06-12 09:20:06 Napiszę jak ja to rozumiem. O ile wiem w hamulcach jest tak że układ podzielony jest na przód i tył, a ciśnienie w prawym zacisku jest takie samo jak w lewym. Po wymianie jednego zacisku przed pierwszą jazdą trzeba podpompować hamulce, aby nowy zacisk dopchnął klocek do tarczy. Potem zarówno prawy jak i lewy zacisk dociskają do tarczy jak i odciągają klocki od tarczy w tym samym momencie i z tą samą siłą (oczywiście pod warunkiem że układ nie jest zapowietrzony). Z tego właśnie powodu w przypadku awarii zacisku wystarczy wymienić tylko ten uszkodzony. Amen. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2010-06-12 10:20:28
A nie naprzemiennie ? Tzn lewy przód i prawy tył ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-06-12 11:27:11
dokładnie tak - układ diagonalny - po przekątnej. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-06-12 12:44:24 Fachowiec by klientowi wcisnął taki tekst: "Panie, widzisz pan ten zardzewiały zacisk i ten nowy? Przecież ten zardzewiały waży ze 20g mniej. Jak nic będzie pana ściągało na bok". I 200 zł się należy ![]() |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-06-12 21:00:31
A to przepraszam za nieumyślne wprowadzenie w błąd. Moja wiedza na temat hamulców najwyraźniej zatrzymała się na etapie poloneza Chociaż tam było to chyba lepiej rozwiązane bo tam zbiorniczek podzielony był na przód i na tył. Jak przykładowo poleciał zacisk z przodu to tył nadal hamował ![]() |
sta3x63 vw scirocco G60, Aud ... Miasteczko Śląskie | 2010-06-13 21:57:36 można naprawić tylko zapieczoną stronę.
co do łożyska to nie trzeba ściągaczy do sprężyn bo i po co? wyciągnąć cały mcpherson i po sprawie, a dokładniej to tak: -popuścić nakrętkę przegubu (jeszcze jak koło jest na aucie) -zdjąć koło, -ściągnąć końcówkę drążka kierowniczego z mcphersona, -odkręcić nakrętkę sworznia, nacisnąć na wahacz i wyciągnąć mcphersona z niego -otworzyć maskę i odkręcić dwie nakrętki trzymające poduszkę amortyzatora -wyciągnąć cały mcpherson i udać się do kogoś kto ma prasę -wycisnąć piastę, -wyjąć zabezpieczenie na łożysku i wycisnąć stare łożysko -ładnie oczyścić miejsce po łożysku,przesmarować troszkę olejem i wcisnąć nowe poskładać w odwrotnej kolejności Inną sprawą jest to że ktoś może mieć prasę do wymiany łożyska na aucie. Przy okazji warto skontrolować stan osłony przegubu [ wiadomość edytowana przez: sta3x63 dnia 2010-06-13 21:59:49 ] |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2010-06-13 22:58:07
W polonezie zawsze był układ diagonalny tak samo jak w espero. |