Samozapłon silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam opla Vectrę 1,6i 89r. Od 10 mieśięcy jeżdżę na gazie. Przejechane mam na nim 12 tyś. Ostatnio mam mały problemik przy gaszeniu silnika, a mianowicie po wyłączeniu zapłonu następuje jeszcze samozapłon w jednym lub dwóch cylindrach "szarpie silnikiem ". Efekt ten nie występuje za każdym razem kiedy gasze silnik, ale tak jakby losowo czyli raz sie uda a raz nie. Dodam jaszcze że na benzynce wszystko jest w pożądku.
Za sensowne rady dziękuje.

Wyrzuc gaz albo wyreguluj sklad mieszanki.
Ja bym zrobil to pierwsze.

Proponuję obejrzeć świece. Może na nich być nagar, który żarząc się powoduje samozapłon. Druga opcja to źle dobrana wartość cieplna świecy - elektroda może być zbyt silnie rozgrzana i powodować te zapłony. Najlepiej sprawdź w katalogu jakie świeczki pasują do Twojego silnika i od razu wymień komplet, na pewno to nie zaszkodzi To, że samozapłony masz tylko na gazie jest raczej proste do odgadnięcia - na benzynce po wyłączeniu zapłonu wyłączany jest również wtrysk, więc ani jedna kropelka benzyny za dużo się nie pojawi. Gazu natomiast jest pełen kolektor i starczy go jeszcze na tych kilku zapłonów.

PiotrS a Ty dalej z uporem maniaka swoje
Niestety nie wszystkich stać na jazdę Omegą lub innym (normalnej wielkości) Samochodem na benzynie, przy obecnych jej cenach. Jakbym ja miał zrezygnować z LPG, to musiałbym Omę zamienić na jakąś za przeproszeniem Corsę 1.0

Wiesz Darq upor maniaka sie przydaje, bo mam juz pelen notes informacji (te notes to lewa polkola mozgowa), na co nalezy zwrocic uwage zakladaja gaz. Oczywiscie tez jakia musi byc instalka itp itd.
Ja tez kiedys zaloaze gaz ale nie do silnika 2,0 2,6 czy 3,0 tylko troszke wiekszego. Bo dopiero to bedzie sie oplacało w/g mnie.

hm... troszkę większego niż 3.0 ...
czyżby pierwsza Bestia C 3.2 w klubie? To ja staję w kolejce do bycia przewiezionym tym cackiem
a tak na serio, to jak kogoś stać na auto z silnikiem > 3.0 to taka osoba chyba nie będzie miała problemu (finansowego) z zakupem benzyny i nie będzie kombinować z LPG

pozdrawiam serdecznie

Jak znam Piotra to mial na mysli jakas V8 a nie marna 3.2

4,2

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Znacie mnie dobrze. To jest 4,2 w v8.
Ale ten czlowiek Pol nie pozwala juz sprowadzac z niemiec tych aut.
A ja tam juz namierzylem v8 z 6 biegowa skrzynia biegów, poezja.
No i teraz zostaje 3,2 tkwiace z autku ktore jest troche wieksze od omegi i podjedzie pod wal wislany (kurcze jak mi tego brakuje)