MotoNews.pl

[OT] Odtwarzacz DVD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej. planuję zakup w/w i obecnie mam na oku 3 egzemplarze:

1) Panasonic dvd-s295 (~275zł)
2) Korr DVD/DIVX HYD-9907DX (~189zł)
3) Wiwa DVD/DIVX HD 138 (~185zł)

Podstawowy problem polega na tym że odtwarzacz musi czytać Divx/Xvid oraz napisy różnych formatów z plików *.txt (a nie z konkretnych rozszerzeń np. *.sub)

Czy ktoś ma doświadczenia z którymś z tych odtwarzaczy, lub ew. może polecić jakiś inny sprawdzony w rozsądnej cenie ?

Polecałbym WIWĘ ponieważ słyszałem dużo rzeczy dobrych o tym odtwarzaczu. Jak bym nie miał teraz Manty (którą również bardzo polecam) kupiłbym właśnie wiwę. Ale jak masz dostęp do manty to kupuj bo jest to naprawde dobry odtwarzacz. Nie znalazłem narazie płyty której by mi nie przeczytał. Czyta również polską czcionkę w filmach w formacie *.txt . Posiada również funkcję karaoke.

Za mantę zapłaciłem w Anchuan w Płocku 199zł z 2 letnią gwarancją.

[ wiadomość edytowana przez: Lukas_Ciech dnia 2005-11-29 20:21:50 ]

Ja też z powodu dokupienia jakiegoś taniego sprzętu kupiłem sobie w Makro mantę - gamblera (200) gier i sterowniki w zestawie za ok. 193,- zł.

Forum - manta

zachęcił mnie kolega i przyznam że gorzej nie odbiera niż kino domowe Panasonica które kosztowało ok. 1,7 kzł. Różnica polega na tym że ten nie ma radia a ma gry.

Cytat:
2005-11-29 20:36:47, JerryP pisze:
Ja też z powodu dokupienia jakiegoś taniego sprzętu kupiłem sobie w Makro mantę - gamblera (200) gier i sterowniki w zestawie za ok. 193,- zł. Forum - manta zachęcił mnie kolega i przyznam że gorzej nie odbiera niż kino domowe Panasonica które kosztowało ok. 1,7 kzł. Różnica polega na tym że ten nie ma radia a ma gry.

Wiem i jakiego DVD'ka z grami Ci chodzi. Kiedyś wieczorami wm Kołobrzegu w chacie wujka grałem sobie z nudów . Dvd nawet niezłe.

Też Manta ale Emperior czy jakoś tak. bez kłopotu odczytuje polską czcionkę a nie krzaczki

Kup Panasonica - to jest niezawodny sprzęt na długie lata. Nie kupuj "firmy-krzak" Korr czy Viva - znienacka mogą zniknąć i zostaniesz bez serwisu, a gwarancję powiesisz w WC.

Właśnie o to chodzi : MANTA DVD-007S Emperor 2 SILK
One czytają te wszystkie divixy, xdivixy, dźwięki przestrzenne i mnóstwo innych bajerów za małą cenę. Wszystkie płyty nagrywane chodzą jak oryginały. Do tego można sobie wgrać z ich strony nowy soft, sporo nowych serwisów autoryzowanych itd.

Dla mnie było ważne że dziecko nie popsuje mi drogiego sprzętu a nie będę jej pilnował jak ogląda bajki.

Nie kupuj Panasonica to badziew. Kup Mante albo Vive. Ja mam Hyundaia DV261 po updajcie firmware czyta napisy w rozniastych formatach oraz standardach (iso 8859-2, win 1250 i chyba ut8 czy jakos tak)

pozdr

No to chyba zostanie mi pojechać do Selgrosa po Wiwe....

chociaż teoretycznie ten panasonic też miał niezłe funkcje... jesio zobaczymy co mi ich serwis odpisze...

Od kiedy Panasonic to badziew? To firma robiąca niezniszczalny sprzęt. Mam tu działające video Panasonica, które ma 20 lat.

@grzech - no właśnie jakoś też bardziej jestem przekonany do Panasonica.

Panasonic

Wiwa

... zobaczymy co mi odpowiedza w sprawie txt... i wtedy dokonam zakupu.

Cytat:
2005-11-30 00:13:38, Grzech pisze:
Od kiedy Panasonic to badziew? To firma robiąca niezniszczalny sprzęt. Mam tu działające video Panasonica, które ma 20 lat.

A ja mialem tv , video takie ze smiesznym czytniekiem kodow, wieze i jeszcze walkmana panasonica i wszystko sie psulo o zycie a wszystko bylo kupowane nowe w sklepie. To dlatego pisze ze panasonic to badziew.

Ja bym kupil mante ...

pozdr

Cytat:
Od kiedy Panasonic to badziew?
To firma robiąca niezniszczalny sprzęt.
Mam tu działające video Panasonica, które ma 20 lat.

Ale Grzechu zarówno Panasonic i te nomame robione są w tej samej fabryce głeboko w Chinach dopiero na końcu wybiera się tabliczki z nazwą - jezeli idzie do sklepu firmowego to idzie jako Panasonic jeżeli idzie do marketu to idzie pod nazwą WIWA - tak jest od wielu wielu lat
mogę ci zamówić kontener DVD a ty sobie wybierzesz nazwę (markę) jaką będziesz chciał

Jest pewna róznica jednak - marka Viwa może za miesiąc zniknąć, a Panasonic niekoniecznie. Poza tym sprzęt co ma trafić do sklepów pod znaną marką jest jednak nieco lepiej produkowany. Ja kupując cokolwiek z elektroniki kieruję się dwiema zasadami:
1. Dobra marka.
2. Jeden z najdroższych modeli - te tanie nawet z dobrej firmy są na ogół badziewne.
- Dotyczy to tylko sprzętów typu video, czy DVD, bo takie typu wzmacniacz, magnetofon, tuner itd to lepiej kupić używane polskie za kilkadziesiąt złotych na Allegro.

No to Grzech żyjesz jeszcze czasami "ogólnego deficytu". Zapewne pamiętasz jakie marki występowały w Polsce w sklepach pod nazwą PEWEX - był to Sony, Panasonic, Technics i Sanyo - tylko ci producenci byli dopuszczeni na nasz rynek, ja wyjeżdżając w tamtych czasach do RFN (tak to sie jeszcze nazywało) nie stwierdziłem takich marek w marketach elektronicznych, tam górował sprzęt Marantz, AIWA etc

takze naprawdę aktualnie nie jest ważny znaczek na obudowie a parametry techniczne które nieraz biją na głowę "potentatów" - dam ci przykład którego jesteś sam orędownikiem - potentat "Microsoft" w świecie internetu (92% użytkowników korzysta z IE) a Ty korzystasz z Opery dlaczego? bo jest lepsza

i tak samo jest ze sprzętem - sam mam odtwarzacz DVD noname ale za to z jakimi parametrami - czyta wszystkie płyty, grafika ekranowa i ustawienia powalają na kolana, wyjście na głosniki 5.1 (nie potrzeba wzmacniacza ddo kina domowego) - gdybym chciał znaleźć markowy sprzęt z takimi parametrami to musiałbym przygotować ok 600-700 zł za sam odtwarzacz, a tak sprzęt noname mam za połowę tej ceny

Cytat:
2005-11-30 08:33:26, GDA-FSO pisze:
No to Grzech żyjesz jeszcze czasami "ogólnego deficytu". Zapewne pamiętasz jakie marki występowały w Polsce w sklepach pod nazwą PEWEX - był to Sony, Panasonic, Technics i Sanyo -....

zapomniałeś o OTAKE

Cytat:
2005-11-30 08:39:09, Jojo pisze:
zapomniałeś o OTAKE

O własnie - i to jest najlepszy przykład tego o czym pisałem wcześniej,
nazwa OTAKE występowała wyłacznie w Polsce a tak naprawde był to sprzęt ORION-a, a nie mógł być w naszym kraju sprzedawany pod tą nazwą bo w latach 70-80 pod nazwą Orion sprzedawano inny sprzęt naszych braci z demoludów - Węgrów

@GDA - nie kupowałem sprzętu w PEVEXie nigdy. Mój ojciec wszystko przywoził z zagranicy. A kupował to co tam było uważane za najlepsze. Kojarzysz marki Pioneer, ITT, Bang & Olufsen, Nikko, Hitachi?

Cytat:

Grzech masz rację te sprzed 20-stu lat było robione w Japonii a teraz wszystko "made in china" albo podobnie.

Mój kolega naprawia TV i video i codziennie mówi paciorek za zdrowie firm sony, panasonic itd. bo tylko dzięki nim ma pracę - psuje się częściej niż inne a że kosztuje na tyle dużo że klient decyduje się na naprawę . Im nowszy typ - tym częściej się psuje.

To już chyba nie zależy od marki - teraz wszystko się psuje im nowsze i bardziej skomplikowane tym częściej. Poza tym myślę, że na Polskę to jednak dają sprzęt gorszej jakości.