| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-01-29 19:18:30 No i stało się, rozbiłem mój kanapowóz. Czerwona fiesta chciała skręcić na skrzyżowaniu w lewo, a ja jechałem prosto. Jakoś nie pomogło mi tłumaczenie tamtego kierowcy "przecież miałem zielone" :/. Zniszczone: Maska, nosek, nadkole, zderzak, halogeny... i o dziwo obie lampy są OK :/ Jutro wrzuce fotki. Tyle dobrze, ze tamta fiesta nie ma prawie całego przodu, bo prędkość była całkiem duża i tutaj moje pytanie:
przy uderzeniu z jaką prędkością powinna sie otworzyć poduszka? Pozdr. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-01-29 19:59:04 Przykra sprawa.
Jeśli chodzi o poduszke to chyba jestem jedynym klubowym "praktykiem" w temacie . Mnie przy uderzeniu centralnie przodem otworzyła sie przy ok 45-50 (może mniej?)
Ale poduszka sie nie otwiera w zalezności od prędkości tylko od przyspiesznia - a dokładniej opóźnienia. Jeżeli zebrałeś gościa na całej długości komory silnikowej a on, jak piszesz, nie ma przodu - opóźnienie mogło być zbyt małe tzn rozłożone na stosunkowo długim odcinku (bo rozumiem, że ci sie nie otworzyła i to Cię zastanawia..) |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2007-01-29 20:08:01 Poduszka otwiera się ni zależnie od prędkości ale od przeciążenia jakie występuje podczas udeżenia |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2007-01-29 22:36:23
|
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-01-29 22:47:00 Współczuje....
Mam nadzieje, ze nic Ci się nie stało?? Wina kierowcy forda rozumiem?? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-01-29 22:49:55 No właśnie mi sie nie otwarła i już sie bałem, że coś z nią nie w porządku. Chwilke temu oglądałem auto dokładnie z latarką i wygląda na to, że na szczęście ucierpiała głównie blacha, a konstrukcja i zawieszenie jest OK, ale to sie okaże jutro, jak pojade z rzeczoznawcą do warsztatu.
Pozdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-29 23:22:09 poduszka nie odpali również jeśli uderzxenie nie nastąpiło centralnie od przodu tylko pod kątem większym niż 30 stopni. Choć z opisu raczej wynika, że esperak przyjął uderzenie centralnie więc raczej uderzenie było zbyt słabe...
Powiedz - masz na twarzy wielkiego siniaka/powybijane zęby/rozkwaszony nos po uderzeniu w kierownicę? Masz na klacie siniaka po pasie bezpieczeństwa? Jeśli nie - wg mnie uderzenie nie było wystarczająco mocne by wystrzelić poduszkę. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-01-29 23:37:19
Wina była ewidentnie jego, a żę jego tłumaczenie nie pomogło chodziło mi o to, że jeszcze bardziej mnie to wkurzyło.
Co do tamtego kierowcy, to mnie po pierwsze wkurzył tym tłumaczeniem, po drugie wyglądał na "wczorajszego", a gliniarze nawet nas nie sprawdzili alkomatem i po trzecie strasznie ciężko było sie z nim dogadać, bo " to nie jest jego auto, szef przyjedzie, to go odholuje" - więc wyglądało to tak, że o 8 rano w deszczu i przy mocnym wietrze chodziłem po osiedlu i szukałem tego kolesia, żeby podpisał oświadczenie lub chociaz powiedzial w jakiej firmie jest ubezpieczony. A on to olał i sobie po prostu poszedł. I przez takie właśnie zachowanie spóźniłem sie na uczelnie na egzamin. Mysle ze to choc troche usprawiedliwia moje nerwy. A co do poduszki, to możliwe, że uderzenie było pod kątem większym niż 30 stopni, bo wjechał mi w przód od lewej strony. Co do siniaków i uderzeń to nic takiego nie było - pasy mnie przytrzymały i zaparłem się o kierownice i pedał hamulca - teraz czuje, że mnie zaczyna wszystko boleć. Pozdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-29 23:41:52 Wydaje mi się że w razie kolizji alkomat jest standardową procedurą... Zresztą mogłeś poprosić policjantów o badanie mówiąc o twoich przypuszczeniach - wówczas nie powinni odmówić |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2007-01-30 01:40:25
jeżeli nie powiesz ze masz zastrzeżenia co do trzeźwości tamtego kierowcy a ubezpieczalnie do jakiej należy spisanie jest na twojej głowie podchodzi się do policji i prosi o dane |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-01-30 01:51:29 nie wiem czy w przypadku kolizji nie mają takiego obowiązku....
Ojciec jak miał wypadek to go od razu sprawdzali... Podejrzewam, że ubezpieczalnia tego wymaga.... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-01-30 07:01:18 Jak wina kierowcy fiesty to nie pozostaje nic innego jak POGRATULOWAĆ SZYBKIEJ SPRZEDAŻY! |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2007-01-30 07:55:45
Nie bardzo rozumiem ,że szukałeś kogoś do podpisania oświadczenia. Podpisuje je kierowca. Po drugie, jesłi chodzi o ubezpieczyciela tamtego kolesia, to tych informacji powienieneś się domagać o policjantów, którzy byli na miejscu. Ma nadzieję że chociaż protokół zrobili, bo też wyglądają na jakiś "lewych". |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-01-30 08:06:43
Policja MA OBOWIĄZEK sprawdzić trzeźwość. A info o ubezpieczyciuelu udziela sprawca (jesli podpisał oświadczenie) lub policja - kolejny bezwzględny obowiązek wraz z podaniem numeru sprawy/zgłoszenia czy cotam. Robert. Jeżeli cie wszystko boli to tak czy siak udałbym sie na izbę przyjęć, żeby przebadali. kilka dni zwolnienia, jakieś NW.... [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-01-30 08:07:47 ] |
Witolo Opel Sintra, 2.2 16V Łódź | 2007-01-30 08:33:37 Witam. POLICJA NIE MA OBOWIĄZKU badania trzeźwości uczestników kolizji, markon to już wyjaśnił, co innego w przypadku wypadku.
Pozdrawiam. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-01-30 10:54:08
Nie wiem, czy ma, czy nie ma obowiązku, ale jak miałem kolizję z wzywaniem niebieskich, to tylko zapytali, czy mam zastrzeżenia co do trzeźwości sprawcy. Nikt nie dmuchał. Podejrzewam, że dmuchanko obowiązuje, jak jest wypadek. Pozdr. P. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2007-01-30 11:52:43
No ja właśnie szukałem kierowcy, bo sie ulotnił z miejsca zdarzenia
no własnie nie prosiłem ich o żadne dane, bo nie podejrzewałem, że koles moze sie tak zachować. A jak już go nie było, to gliniarze też pojechali i zostałem sam :/ Co do protokołu, to cos tam sobie pisali, ale nie wiem co, ja dostałem tylko zaświadczenie, że zabrali mi dowód rejestracyjny. Pozdr. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-01-30 13:29:57
Nalepiej teraz dla Ciebie, jak pojedziesz na właściwy komisriat i poprosisz o brakuące dane. |