Po wymianie reduktora.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Nie dalej jak 2 tygodnie temu pisalem post o wymianie reduktora.
Mechanik stwierdzil ze trzeba go wymienic ze wzgledu na brak mocy i sporadyczne wystepowanie braku reakcji na wciskanie pedalu gazu przez kilka sekund nie wchodzil na obroty. Diagnoza byla "jest zbyt uboga mieszanka i nie da sie ustawic bogatszej, trzeba wymienic reduktor." Tak wlasnie zrobilem za rada forumowiczow zakupilem reduktor LOVATO SUPER. Gazownik wymienil parownik i podpiol auto pod komputer. Jakiez bylo moje zdiwienie kiedy stwierdzil ze nadal mieszanka jest zbyt uboga i trzeba wymienic mikser bo to co ja mam zainstalowane to jakies dziwne urzadzenie. Czyli przeszlo 300zl za nowy reduktor to byl zbedny wydatek
Czy wymiana tego miksera w czyms pomoze bo zaczynam watpic w umiejetnosci tego pana, jak tak dalej pujdzie to wymieni mi cala instalacje i w koncu trafi w feler
Dalem zaliczke na mikser 10zl i mial mi go dzisiaj zalozyc ale okazalo sie ze nie pasuje i musze gdzies kupic sobie rure fi-70 wtedy go wymieni ale czy jest sens ladowac sie dalej w te koszty ?
Moze przyczyna lezy gdzies inndziej ?
Dodam ze auto ciezko odpala na bezynie jak jezdze na gazie a nie mam mozliwosci odpanania na gazie, jesli jezdze na benzynie to nie ma zadnego problemu z odalaniem. Nawet jak przed zgaszeniem auta przelacze na benzyne to nie pomaga.
Mam elektronike BINGO

Witam
Trudno stwierdzić na odległość przyczynę ale takie objawy złego odpalania są jeśli rozprogramowany jest sreownik samochodowy lub redukto przepuszcza gaz do kolektora ssącego. Podaj jakie4 auto.

Chodzi o Lancie Kappa 2.0 20v

Cytat:
2010-06-25 09:00:28, croma1 pisze:
... reduktor przepuszcza gaz do kolektora ssącego...

Ja mialem dokładnie taki przypadek.Reduktor przepuszczał gaz i dlatego jak zgasiłem na gazie to ciężko póżniej odpalał - no ale ty zmieniłeś reduktor na nowy i jest to samo , więc to raczej nie to....

No wlasnie, reduktor wymieniony wiec mozna go wykluczyc. Tylko gdzie teraz szukac przyczyny. No i czy faktycznie potrzebna jest wymiana tego miksera ?

Mikser wymieniony. Daleko nie musialem szukac, pzynioslem z pracy rure fi 66 aluminiowa. Pasowala idealnie.
Auto zbiera sie troche lepiej i ponoc w koncu dalo sie ustawic. Ciekawe jak bedzie z odpalaniem-czy dalej bedzie ciezko czy cos sie poprawi.

Cytat:
2010-06-28 21:38:26, wojtas1974 pisze:
Mikser wymieniony. Daleko nie musialem szukac, pzynioslem z pracy rure fi 66 aluminiowa. Pasowala idealnie. Auto zbiera sie troche lepiej i ponoc w koncu dalo sie ustawic. Ciekawe jak bedzie z odpalaniem-czy dalej bedzie ciezko czy cos sie poprawi.

A czy czasem przed tymi defektami nie pracowało wszystko ok? Tak mi sie cos przypomina z Twojego poprzedniego tematu... Bo jeśli tak to wynika z tego że mikser było ok a twój gazownik nie potrafił po prostu odpowiednio ustawic parownika po wymianie i trafił z tą rurka że jakos to pracuje...Tyle że z takim przelotem to możesz miec problem z dobr a pracą na małych prędkościach obrotowych... Dasz po garach to pojedzie.... Na wszelki wypadek nie pozbywaj sie tego miksera

Stary mikser po wymianie wywalili na zlom i juz go nie mam.
Problemy byly, pisalem w poprzednim poscie ze bywaly takie dni ze naciskalem pedal gazu a silnik nie reagowal, dopiero po jakichs 2-3 sekundach wchodzil na obroty. Dlatego zaczela sie ta chistoria z wymianami pierw reduktora a teraz miksera.
Puki co na wolnych obrotach nie ma problemu ale zobaczymy co bedzie jak przyjda chlodniejsze dni.