Jaki olej do automatu (3.2) i jak wymienić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wiem że pewnie już było, ale coś znaleźć nie mogę :/

Planuje wymienić olej w skrzyni automatycznej. Jak ostatnio czytałem na ten temat, pamietam że przydało by się zastosować wążyk ze strzykawką, tylko już nie pamietam czy to było do wyssania oleju i/czy do wlania oleju.
A może miskę trzeba ściągać, czy może nawet jest jakiś spust?

No i jaki olej i ile go tam wchodzi do tego "modelu"?
Pytam o olej, bo nie wydaje mi się czy widziałem tu u nas w sklepach olej do skrzyni biegów i chyba będę musiał zamawiać.

Byłbym wdzięczny za wskazówki

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2010-07-20 19:45:04 ]

Korka spustowego nie ma.Do zlania trzeba odkrecac miske,co
wiąże sie z wymianą uszczelki lub na silikon.Przy wymianie oleju wskazana jest wymiana filtra który jest w misce.
Olej jest dostepny w sklepach,trzeba tylko zapytac.Dobiorą katalogowo bez zamawiania.Wlewa sie przez korek rewizyjny na ciepłym i włączonym siniku.Bieg "N" i tak długo az sie bedzie przelewało.Powinno wejsc ok 4,5 litra.
Powodzenia

[ wiadomość edytowana przez: erwinomega dnia 2010-07-10 15:56:52 ]

Spustu oleju nie ma.Możesz ściagnąć którąś miske ze skrzyni aby zlać wszystko.Ewentualnie gimnastykować sie ze strzykawką ale nie wyssiesz chyba wszystkiego.
Cały układ ma ok 7 litrów płynu.
Olej czy płyn hydrauliczny jest taki sam jak we wspomaganiu kierownicy.Do kupienia na każdej stacji czy sklepie.

Dzięki za wskazówki, jednak widzę to lekką zbieżność

Mam wlać pomiędzy 4,5 a 7 litrów :> pewnie okaże się podczas wlewania.

A co do oleju to rzeczywiście dziś w sklepie widziałem do skrzyn automatycznych i wspomagania na raz. Jedna butelka 1l kosztuje £6.99 w halfords nie widziałem większych butelek ;/

nie 4.5 i nie 7 wszystko to jest za mało.
Z konwertera nie spuscisz oleju poki go nie wyjmiesz a to trzeba skrzynie sciagac. Jak masz chłodnice oleju dodatkowa to wejdzie nawet do 9 litrów jak masz calkowicie pusty układ.
Wymiana to jedynie 4.5. Czyli po spuszczeniu 4.5 zostaje jeszcze duzo starego oleju w układzie.

Cytat:
2010-07-10 21:03:26, homer171 pisze:
nie 4.5 i nie 7 wszystko to jest za mało.

zYx pytał o wymiane,a nie o ilosc w całym układzie.
Z całego układu nie wymieni bez wyjęcia skrzyni.
Przerabiałem tuż przed zlotem na własnej skrzyni.

Czyli wymieniam olej praktycznie tylko z miski?

Ma ktoś numer katalogowy tej uszczelki i filtra?

I jeszcze powiedzcie mi gdzie jest "wlew" i czy będę musiał coś wykręcać, żeby się do niego dostać?

Cytat:
2010-07-10 21:58:24, zYx pisze:
I jeszcze powiedzcie mi gdzie jest "wlew" i czy będę musiał coś wykręcać, żeby się do niego dostać?

Wlew to śruba z prawej strony dużej miski olejowej.

zadzwon do tej firmy
www.jpat.co.uk/
za filtry i uszczelki zaplacisz okolo 40£ tyle ja placilem w zeszlym roku
jak powiesz ze jestes z OOF to dostaniesz rabat kilka %

tutaj mozesz kupic olej http://www.opieoils.co.uk/
tez maja rozasadne ceny io znizka dla OOF

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: serek_elite dnia 2010-07-15 23:50:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: serek_elite dnia 2010-07-15 23:50:48 ]