Czy chłodnica z Lanosa będzie pasować do Espero?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy robił już ktoś z was taką podmiankę??

a po co?

Cytat:
2010-07-25 19:03:55, syndoktora pisze:
Czy robił już ktoś z was taką podmiankę??

Jeśli ją posiadasz i masz czas to wymontuj swoją z esperala i porównaj czy mocowania i wejścia pasują wtedy poznasz odpowiedź ale zakładam, że nie dysponujesz ani jednym ani drugim więc wybacz ale w tej materii nic nie poradzę

Edit znalazłem jedynie coś takiego:
http://www.www.autosklep-car-man.pl/produkt-4201.html

[ wiadomość edytowana przez: seboos dnia 2010-07-25 21:28:22 ]

Cytat:
2010-07-25 20:52:46, sta3x63 pisze:
a po co?

bo mam okazje tanio kupić nową ale od lanosa, a moja już zaczyna cieknąć...
po za tym nie odpowiada się pytaniem na pytanie ograniczony kolego...

wg mnie wysztarczy spojrzeć na zdjęcia i widać od razu, że to nie to samo co w espero ale iswajniniśt po co kombinować skoro nówka kosztuje w granicach 150 zł np tu ?nówka z aledrogo

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2010-07-26 12:13:17 ]

[/quote]
ograniczony to chyba Ty jesteś. a następnym razem to się zapytasz czy skrzynia pasuje z leganzy czy co?
kolega "rudi" wyraźnie napisał, że trzeba na zdjęcia spojrzeć no ale skoro jesteś ograniczony to i tego nie kapniesz

O ile dobrze pamiętam ja za nówkę do Espero płaciłem 120 więc chyba nie ma co kombinować. Tym bardziej że raczej pasować nie będzie. W lanosie są inne silniki. Wystarczy popatrzeć na opisy. Wynika z nich że nie pasują one do innych aut.

Cytat:
2010-07-27 06:41:20, robert_or3 pisze:
O ile dobrze pamiętam ja za nówkę do Espero płaciłem 120 więc chyba nie ma co kombinować. Tym bardziej że raczej pasować nie będzie. W lanosie są inne silniki. Wystarczy popatrzeć na opisy. Wynika z nich że nie pasują one do innych aut.

kupić nówkę za 40 z lanosa (oryginał), a kupić chińszczyznę za 120 z espero to jest różnica, a na zdjęciach jest bardzo podobna

[ wiadomość edytowana przez: syndoktora dnia 2010-07-27 12:07:48 ]

Cytat:
2010-07-27 00:21:46, sta3x63 pisze:

ograniczony to chyba Ty jesteś. a następnym razem to się zapytasz czy skrzynia pasuje z leganzy czy co? kolega "rudi" wyraźnie napisał, że trzeba na zdjęcia spojrzeć no ale skoro jesteś ograniczony to i tego nie kapniesz
[/quote]to ty jesteś ograniczony, skoro nie rozumiesz ideii forum, tu na zadany post odpowiadają ludzie, którzy mają coś mądrego do powiedzenia... a nie w odpowiedzi na post pisać "a po co?"

Wy się tak Panowie doktory i stx-y nie podniecajcie ..bo w zapale nerwowym nawet cytaty porządnie nie potraficie wstawić

Fakt ..stx odpowiedział bez sensu

Fakt...doktor go bez sensu aż tak zj...ł

Fakt...po co pytać skoro widzę ,że decyzja już zapadła praktycznie? /tera jeno kwestia znaleźć mechaniora , który urzeźbi na tyle , że lanosiarska chłodnica podejdzie do Espero /

Cytat:
2010-07-27 12:04:43, syndoktora pisze:
kupić nówkę za 40 z lanosa (oryginał), a kupić chińszczyznę za 120 z espero to jest różnica, a na zdjęciach jest bardzo podobna

Masz rację. Nie licząc tego że ta od lanosa jest krótsza o 135 mm, a wyjścia do węży są w innych miejscach i pod innym kątem to rzeczywiście wyglądają podobnie.

PS. Chińska czy nie u mnie działa i nic nie cieknie. Po za tym o ile wiem to takie chłodnice jak moja są produkowane w Polsce. Są tanie bo to zamienniki z cieńszej blachy.

Ta od Lanosa tania jak na oryginał, ale na allegro sprzedaje koleś z Wieliszewa u którego kupiłem oryginał od Nexii, mocowania pasują perfect. Jedyne co trzeba przerobić to zaślepić otwór czujnika temp., ja dostałem od tego Pana od razu taki czujnik, oraz dokupić kawałek węża by przejść ze średnicy oryginalenej węża przelewowego na mniejszą od Nexii. Zapłaciłem za nią chyba 170zł.
Ta chińszczyzna z allegro to przecież nawet nie ma wymiaru Espero, chodzi o grubość jest o ile pamiętam 10mm cieńsza. Ale może to też być kwestia chińskiego producenta. Chińszczyznę odradzam, kupiłem wahacze...połasiłem się na 70zł...i przejeździły całe 10kkm, rozpadać zaczęły się po 5kkm.
Ale może i od Lanosa jakoś wciśniesz, ja bratu swojemu w Bravo prowizorkę taką zrobiłem bo nie pasowała, a odwrotu od akcji już nie było. Trzyma się dobrze do dziś na dorobionych z blachy mocowaniach

Jeśli chodzi o chińskie wachacze to niestety mam przykre doświadczenie (Bogdan zna temat, zbierał moje espero z A4 Katowice- Wrocław). Prawy wachacz poprostu się złamał przy prędkości około 160km/h. Jakimś cudem nic nam się nie stało, dlatego mam uprzedzenie do części wątpliwego pochodzenia.

[ wiadomość edytowana przez: syndoktora dnia 2010-07-28 19:36:47 ]

Dobra, ale tanie chłodnice z allegro niczemu w działaniu nie ustępują oryginałowi. Jedynie widać, że są tanie

Jeżdżę na jakimś ....cieńszym o 10 - 12 mm zamienniku esperowej chłodnicy od 2,5 roku i jak dotąd nic się nie dzieje.

Nie wiem czt jest to chińszczyzna czy jakiś krajowy wyrób - miała być tania i taka się trafiła (...).

Fakt - wykonana jest z g...... jakich mało. Lamelki ma chyba z "foli od czekolady" bo każda mucha która wpadnie na chłodnicę zaraz te lamelki wygina !!!!! ale o dziwo .....jeszcze z niej nie cieknie.

Czyli jak to sie mówi: "skoro już jest to może być".

Też mam taką od roku - i żadnych uwag jak na razie
Ale gdyby przyszło się założyć czy wytrzyma 10 lat jak oryginał, to nie wiem...

Pzdr.

A z temperaturą jazd nie macie w gorące dni? Ja zrezygnowałem z tej cienkiej, właśnie po przemyśleniu wydajności takiej, bądź co bądź mniejszej chłodnicy. Aczkolwiek ekspertem nie jestem Moja od Nexii wygląda całkiem dobrze jeżeli chodzi o grubość blach. Po dwóch latach nie widać by była poniszczona przez wpadające owady.

Żadnych problemów z temperaturą.
Mam, nie poparte niestety dowodami podejrzenie, że w Espero chłodnica (oryginalna) jest mocno przewymiarowana.
Biorąc pod uwagę sprawność (niewielką) silnika 1.8/2.0 wydaje mi się, że mogła by być ze dwa razy mniejsza i też by wystarczyła.
Nie bez znaczenia jest też pewnie termostat - niektórzy nie widzieć czemu używają 92/107 C

Pzdr.

Syn doktora
Jak ci moco na tym zależy i sprawa jest aktualna to moge wziąśc od kumpla z lanosa wymiar.Daj znać.
Osobiście to jeszcze żadnej części do mojej srebrnej strzały z internetu nie kupowałem.Jakoś nie mam zaufania nie wiem czy słusznie,a może dlatego że mam na Niedźwiedziej miłego Pana które wszystko ma, da rabat i się miło uśmiechnie .

Też myślałem o tym termostacie 92+ jak padł mi mój, ale dobrze, że go nie wstawiłem. W ogóle nie wiem czy to tylko mój tak ma, ale od początku gdy pada deszcz i jest temp. na + to potrafi mi na masce woda wrzeć...Wydaje mi się, że strasznie się góra tego silnika grzeje, albo mój coś przelatany jest...
Cytat:
2010-07-31 22:08:53, roland66 pisze:
Żadnych problemów z temperaturą. Mam, nie poparte niestety dowodami podejrzenie, że w Espero chłodnica (oryginalna) jest mocno przewymiarowana. Biorąc pod uwagę sprawność (niewielką) silnika 1.8/2.0 wydaje mi się, że mogła by być ze dwa razy mniejsza i też by wystarczyła. Nie bez znaczenia jest też pewnie termostat - niektórzy nie widzieć czemu używają 92/107 C Pzdr.