Naped sprezarki klimy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
czy ktos zna budowe sprzegla sprezarki klimy. Otoz, czasem slychac z tamtej okolicy straszne odglosy tarcia metal o metal i doszedlem nawet co to trze. To trze kolo pasowe o ten element stalowy najbardziej na zewnatrz (sprzezony na stale z kompresorem), ale nie wiem dlaczego sie tak dzieje ? Co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy i jak temu zaradzic ?

Cytat:
2003-08-24 01:33:45, andrzej_o pisze:
Witam,
czy ktos zna budowe sprzegla sprezarki klimy. Otoz, czasem slychac z tamtej okolicy straszne odglosy tarcia metal o metal i doszedlem nawet co to trze. To trze kolo pasowe o ten element stalowy najbardziej na zewnatrz (sprzezony na stale z kompresorem), ale nie wiem dlaczego sie tak dzieje ? Co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy i jak temu zaradzic ?

Przypomne sie, moze ktos pomoze ?

Przeczytałem rozdział poświęcony sprężarce klimatyzacji, ale niestety - na temat usterek też ni słowa

A moja fura nie jest wyposażona w takie dobrodziejstwo

[ wiadomość edytowana przez: HenBas dnia 2003-09-09 04:13:25 ]

Może cholera za słaby naciąg jest ?

No wiec tak:
usterka - ocieranie sprzegła klimatyzacji o siebie
przyczyna - wygięcie się 3 balszek sprężystych na docisku sprzegła.!
odgłosy - poczatkkowy odgłos to dwonienie jak sprawa się nasili to juz ostre walenie.!!!

lekarstwo - wymienić docisk sprzegła (ten zewnwtrzny element) koszt około 250zł w hurtowni daewoo niewiem czy da się to tak łatwo kupić.!

sposób harcerski - rozebrać roznitować to sprzęgło i odwrócić te 3 blaszki umnie tak zostało zrobione ponad 1,5 roku temu od tego czasu wszystko śmiga jak nowe i nic nie dzwoni.! koszt 50zł 1,5H pracy mechanika.!

co jeśli się to oleje - a no sprzęgiełko bedzie tarło i gzało się co spowoduje rozwalenie całego elementu sprzegła łacznie z przegrzaniem łozyska.!!!!

Wiele chyba nie pomogę, ale u mnie dziwne odgłosy dochodziły z rolki napinającej pasek. Telepało się całe łożysko. Niestety miałem spory problem z kupieniem nowej rolki, więc wymieniłem tylko łożysko ze środka i zmieniłam przy okazji pasek. Na marginesie odrobinę za luźny i ciężko go było napiąć więc czasem piśnie, ale poza tym mam ciszej pod maską, a wierzcie mi, że dźwięk nie był przyjemny...

[quote]
2003-09-09 08:41:22, Adminek pisze:

sposób harcerski - rozebrać roznitować to sprzęgło i odwrócić te 3 blaszki umnie tak zostało zrobione ponad 1,5 roku temu od tego czasu wszystko śmiga jak nowe i nic nie dzwoni.! koszt 50zł 1,5H pracy mechanika.!

Czy to wiaze sie z wyjeciem sprezarki z ukladu ?

[quote]
2003-09-09 09:53:40, mswalcza pisze:
Wiele chyba nie pomogę, ale u mnie dziwne odgłosy dochodziły z rolki napinającej pasek. Telepało się całe łożysko. Niestety miałem spory problem z kupieniem nowej rolki, więc wymieniłem tylko łożysko ze środka i zmieniłam przy okazji pasek.

Rolka napinacza swoja droga do wymiany, ale niepilnie.
Ile dales za lozysko ?

Szczerze mówiąc, to nawet dokładnie nie pamiętam - tak było tanio.
Mechanik mi go wymienił i chula może 20 zeta?(z wymianą)

[ wiadomość edytowana przez: mswalcza dnia 2003-09-13 18:31:26 ]

[ wiadomość edytowana przez: mswalcza dnia 2003-09-13 18:31:59 ]