LPG - Raport

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Właśnie wróciłem z urlopiku z Turcji. Od razu mówie że nie byłem tam autkiem ale jako zapalony gazownik zrobiłem zwiad.
Gaz w Turcji jest i jest bardzo popularny. Zwie się "OTOGAZ" ew. coś ala TOTALGAZ czy inne firmy. Jest dostępny na 80% stacji paliw (a jest ich bardzo dużo czasami trzy pod rząd).
Cena wacha się od 900.000 TL - 1.060.000 TL dla porównania cena benzyny to około 1.900.000 TL - 2.000.000 TL. Niestety przelicznik jest taki że 370.000 TL to 1 PLN wiec gaz do tanich nie należy ale benzyna tym bardziej
Końcówka - Tak jak mówiłem nie byłem tam autkiem wiec nie tankowałem ale na 95% jest to ten sam zawór. (no chyba że różni się średnicą o kilka milimetrów).
Muszę jednak dodać, że jeździ tam bardzo mało obcokrajowców jeźdząc po całej zachodzniej Turcji spotkałem przez 14 dni zaledwie kilkanaście obcych tablic.
Ale do odważnych świat należy jak ktoś jeździł po Grecji to w Turcji tez sobie poradzi. Tylko niech poćwiczy granie muzyczki klaksonem
Pozdr

[ wiadomość edytowana przez: thaniel dnia 2004-07-20 08:56:22 ]

Topik stworzony przez Kol. Mlac'a wpisujcie tutaj swoje doswiadczenia dotyczace LPG w roznych krajach.

pozdr

ja także jestem bardzo Ciekawy, ale chyba nikt nie jeździ za granicę - hmmm

Pozdr.
Gryzzly

Ja bylem w czechach, tam gaz jest dostepny tak samo jak u nas ale nie ma go zaduzo, bylem swoim poldolotem na gaz wiec tankowalem koncowki sa jednakowe a cena gazu roznoi sie od polskiej o jakies 2, 4 grosze

Wróciłem ze Słowacji, tam obecnie cena gazu wynosi średnio 170SK ok 1.80PLN
Jest dużo więcej staci LPG niż rok temu. Całkiem przyzwoicie, tylko ta cena.

Witam. Właśnie wróciłem z Hamburga. W drodze pomiędzy Kołbaskowem a Hamburgiem nigdzie nie widziałem stacji z gazem ale być może za słabo się rozglądałem albo za szybko jechałem. W samym mieście jest kilka stacji ale najlepiej wydrukować sobie sciągę z internetu. Ja tankowałem na małej stacji o nazwie Pink, na której rzeczywiście przeważa kolor różowy, obowiązuje samoobsługa, posiadają adapter, gaz kosztuje 0,519 euro, ale jest gorszy od naszego, silnik jest słabszy, pracuje nierówno i spala więcej gazu. I to by było na tyle. Pozdrawiam.

Witam teraz moj raporcik

Czechy

Wcale tak duzo stacji z gazem nie widzialem po drodze. LPG znalezlismy na stacjach "Jeta" i "Benzina" cena hmm za pelny zbiornik prawie 40l dalismy cos kolo 550 koron

Austria

Jedyna stacja jaka namierzylismy to "Agip" na 104km autostrady z wiednia do gratzu cena pelny zbiornik kolo 90zl

Slowenia

Zapomniec

Chorwacja

Znalezlismy trzy stacje z LPG

W Karlovacu przy wylocie na autostrade ale baardzo ukryta stacja. Jadac na wprost na bramki wjazdowe na highway w prawo za chwilke w lewo do konca i w lewo do konca i w lewo. Cena 3.05 kuna (1 kuna to okolo 0,60 zl). Stacja "INA"

Seget Donji przy granicy z Trogirem trzeba pojechac do gory (sa znaki) stacja "INA" Cena 3.05 kuna (1kuna to okolo 0,60 zl)

Przy Sibieniku stacja "INA" Cena 3.05 kuna (1 kuna to okolo 0,60 zł)

Pewnie jest wiecej stacji z LPG bo Chorwaci nie daja ceny gazu na ten slupek informacyjny.

pozdr

p.s. koncowki takie jak nasze wszedzie

[ wiadomość edytowana przez: thaniel dnia 2004-08-06 12:26:27 ]

Niemcy, autostrada nr 2 - 40 km w stronę Hannoveru stacja Shell (nasza końcówka) cena 60 eurocentów (uwaga bo po drugiej stronie nie ma stacji Shell, tylko jakaś inna i tam nie ma gazu), w drodze powrotnej na 180 km tej autostrady też stacja Shell

Ostatnio bylem w Niemczech, w końcu jak znalazłem stację z gazem to się okazało że to było CNG
Kilka miesięcy temu wycieczka do wiednia. W wiedniu było kilka stacji OMV, gaz średnio po 0.75 ojro.
Wakacje dwa lata temu:
-Słowacja: nie ma problemu, ale stacji nie tak dużo jak w polsce.
-Węgry: stacji jeszcze mniej ale da się przeżyć, głównie na OMV i Agip
-Chorwacja: bez mapy stacji LPG będzie ciężko, widziałem tylko na stacjach INA, oznaczenie INA Plin. Przez 300km nie było ani jednej!
-Słowenia: jeszcze gorzej i drożej niż w Chorwacji ale stację znalazłem
-Włochy tu totalny "lajcik", odwarzę się napisać że więcej niż w polsce!
P.S
W italii, zajeżdzam na stację ESSO, tylko nie taką jak u nas, tam nawet dachu nie było i tylko dwa dystrybutory, ale jak zobaczyłem obsługę Super dwie laski, opalały się, kurcze ja ona podpinała pistolet!!...

No ze w Słoweni znalazles LPG to gratuluje ja lecialem przelotem z austrii do chorwacji i nie bylo nic po drodze gratuluje

pozdr

p.s. jakby ktos chcial jechac gdzies zagramanice to mam PDFa ze stacjami LPG jest tego sporo nawet

Cytat:
2004-10-28 23:38:35, thaniel pisze:
No ze w Słoweni znalazles LPG to gratuluje ja lecialem przelotem z austrii do chorwacji i nie bylo nic po drodze gratuluje pozdr p.s. jakby ktos chcial jechac gdzies zagramanice to mam PDFa ze stacjami LPG jest tego sporo nawet

W Słowenii tankowałem dwa razy, niedaleko Istry i w Mariborze.

Musialem przeoczyc bo tez smigalem przez maribor

pozdr

W Sloweni znajduja sie 3 (TRZY) stacje z LPG na caly kraj - tak mnie poinformowal pan na jednej z nich w okolicach Kopru. Co ciekawe leja tam na maxa czyli nie jak u nas dryyyyk w dystrybutorze i koles wylacza tanakowanie, tylko na chama ile wlezie dystrybutor sobie pyka pyka i pyka- heh na poczatku mialem stresa ale w sumie fajnie bo nabil mi do 42litrowego zbiornika 40 litrow LPG! W .pl sredni laduja mi 38l.

W austri nie znalazlem LPG, natomiast byl jakis inny gaz na stacji ale pisalo DUZYMY czerwonymi literkami NO LPG! - no to nie tankowalem - zreszta byla samoobsluga.

Slowacja, Czechy - jak poprzednicy luzno raczej
Wegry - mniej luzno ale luzno.
Wlochy - lajcik - jako jedyni na swiecie zamiast LPG mowia/pisza GPL heh

GPL to oznaczenie rowniez we Francji , nie tylko we wloszech wiem bo tankowalem

jesli chodzi o niemcy to mam 49 stron (pdf) roznych stacji w niemczech z gazem mozna znalesc to w sieci , jesli ktos potrzebyje moge przeslac

tamte wakacje RUMUNIA mniej niz u nas ale jest
cena jakas smieszna (zynka niecale 2 zł ) nieorjentuje sie dokladnie bo tankowalismy tylko benzyne tak wiec koncówki tez niewiem jakie
pozdrawiam

Cytat:
2004-12-02 09:53:33, wiechool pisze:
jesli chodzi o niemcy to mam 49 stron (pdf) roznych stacji w niemczech z gazem mozna znalesc to w sieci , jesli ktos potrzebyje moge przeslac

Witam.
Wybieram sie do angli,autko jest na gaz,wiec taki pdf przyda sie na pewno.Jeli to nie problem to prosze o przeslanie go na moj adres email. Mam pytanie do wszystkich ktorzy juz byli w Angli swoimi autami.Jak tam wygląda sprawa z gazem.Ceny, dostępność, no i reduktory. Czego mogę się spodziewać.
Pozdrawiam.
Pawel
mpchrzanowscy@o2.pl

Thaniel jeżeli mógłbyś mi posłać te materiały dotyczące stacji (trasa Polska - Chorwacja) to byłbym wdzięczny.
Mail: dzono@wp.pl

Tobie również bede wdzięczny Wiehool jak podeślesz PDFa : dzono@wp.pl

Hmmmm - ponawiam prośbe