| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mr_Brayan LOB MEMBER MV6+LPG/CBR900RR Płozy/Szczytno | 2010-08-21 19:25:00
Czy to twoje pierwsze tarcze, nacinane lub nawiercane? Bo jest odczuwalna róznica w pracy tarczy gładkiej i tjuninkowej. Jest głośniej , czuć drgania w pedale. Oczywiście bez przesady. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2010-08-21 21:29:37 Ja po raz pierwszy zalozylem tarcze nawiercane i frezowane rowniez od mikody (na przod) na jesieni zeszlego roku. Klocki nie pamietam jakie - polecal i kupowal mi je AndrzejMT - ale tez nie jakies "najzwyklejsze". Nie odczuwam nic drgan na pedale. Względem głośności to przy ostrym hamowaniu slysze ostatnio taki dzwiek jak by tartej gumy (ale nie pisk tylko raczej jakies chrumkanie?) jednak u siebie obstawiam na opony i cos ze zbieznoscia... W kazdym razie po przejechaniu kilkunastu tysięcy km nic sie nie dzieje, choc tez wydaje mi sie ze wiele bardziej nic nie hamuje. No ale drogi hamowania nie mierzylem... |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2010-08-22 21:18:59 Ja bym zrobił to:
- sprawdził mimo wszystko zawieszenie jeszcze raz. jeżeli jest ok, to: - sprawdził owalizację- bicie tarcz, na dobrych stacjach diagnostycznych mają proste urządzenie z czujnikiem zegarowym (piasta + czujnik zegarowy). Wiele nowych tarcz jest fabrycznie pokrzywionych. - sprawdzić czy pod tarczą, na piaście nie ma resztek np rdzy i innych zanieczyszczeń, przy których może pracować nierówno, - metalowe tuleje pływające zacisku są wyrobione na maksymalnym wysunięciu, czyli przy nowych klockach, powodując bicie. Jest wiele takich problemów z hamulcami, czasami zadziwiające. Przy starszych autach przy wymianie tarcz i klocków na nowe zawsze sprawdza się zaciski i wielokrotnie trzeba je zregenerować/wymienić. Najważniejsze oczywiście są tulejki. Wypada również rozebrać zacisk i sprawdzić stan tłoczka itp. Zestawy naprawcze są zwykle badziewne, i wykorzystuje się z nich zwykle tylko gumkę na tłoczek. Dołączane do zestawu osłony zwykle nie nadają się do zamontowanie, ze względu na ich tandetne mocowanie. |
zupper LOB MEMBER BMW E39 528I Warszawa | 2010-08-23 11:05:49 Zmieniłem tarcze na używki u Mariosa. Jest wyraźna poprawa choć rewelacji nie ma. Wszystko raz jeszcze rozbiorę na dniach przejrzę, wyczyszczę i sprawdzę...Może klocki przepaliłem bo w przypadku jednych i drugich tarcz przy dłuższym, średnim nacisku na pedał zaczyna narastać amplituda drgań na kierownicy, zaś pedał drży i chrobocze jakbym po betonie hamował.. |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2010-08-25 22:55:33 I kolejna kluska kwalifikuje się do założenia zestawu .... brembo |